Kuopion yliopiston ylioppilaskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yliopistokampus Savilahdessa. Oikealla ylioppilaskunnan/kaupungin Studentia -rakennus, jonka päädyssä on ylioppilaskunnan toimisto Lukema.

Kuopion yliopiston ylioppilaskunta (KYY) oli toiminnassa vuosina 1972–2009. Ylioppilaskunnan nimi oli alkuvuosina Kuopion korkeakoulun ylioppilaskunta (Kukko). Ylioppilaskunnan virallinen vuosipäivä oli 19. syyskuuta.

Kuopion yliopiston ylioppilaskunta lakkasi Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan (JoYY) ja emoyliopistojensa tavoin olemasta vuoden 2010 alussa, kun uusi Itä-Suomen yliopisto ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) aloittivat virallisesti.[1]

Savilahden rannassa olevassa Tiukanlinnassa järjestetään ylioppilaskunnan ja ainejärjestöjen tapahtumia.

Ylioppilaskunnan ylin päätävä elin oli 25-jäseninen edustajisto, joka valittiin parittomien vuosien marraskuun alussa pidettävin vaalein kaksivuotiskaudeksi. Edustajisto valitsi vuosittain hallituksen hoitamaan ylioppilaskunnan toimintaa. Ylioppilaskunnan hallituksessa oli puheenjohtajan lisäksi 5-8 jäsentä. Ylioppilaskunnan sääntöjen mukaan hallituksessa tuli olla koulutuspoliittisista, sosiaalipoliittisista, kansainvälisistä ja vapaa-ajan asioista vastaavat jäsenet. Vuosittaisen toiminnan linjat ja talous määriteltiin toimintasuunnitelmassa ja talousarviossa, jotka edustajisto vahvistaa. KYY:llä oli kymmenen työntekijää ja sen liikevaihto oli hiukan alle puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Ylioppilaskunta julkaisi omaa lehteä, Kuopion ylioppilaslehti Stimulusta. Ylioppilaskunta omisti KYY-yhtiöt Oy:n, joka aloitti toimintansa vuonna 2003 ja ajettiin alas 2007. Ylioppilaskunta valitsi vuosittain Uitettavan proffan, joka paljastettiin vapunaattona Kuopion torilla, jossa hänet heitetään uimaan Velj'mies-patsaan altaaseen. Proffa on heitetty altaaseen vuodesta 1974.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu oli 109 euroa.

Tunnus ja merkit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan värit olivat musta ja savonkeltainen. Värit näkyvät ylioppilaskunnan virallisessa tunnuksessa, kunta- ja kunnianauhassa, pöytästandaarissa ja lipuissa. Ylioppilaskunnan tunnus on punottu keltamustanauha, joka kulkee ylioppilaslakin kuvun valkoisen osan poikki. Nauhan saa osallistuttuaan sivistykseen vihkimiseen vapun aattona. Lakissa pidetään kuitenkin lyyraa.

Ylioppilaskunnan lyhenteestä KYY:sta ylioppilaskunta on ottanut käärmeen merkikseen lippuihin ja ylioppilaskunnan kunniamerkkeihin. Ylioppilaskunnan merkkejä ovat kunnia-, ansio-, hallituksen- ja pienoismerkki. Ylioppilaskunnan lippuja ovat salkolippu, kulkuelippu ja isännänviiri.

Ylioppilaskunnan sääntömääräiset kerhot olivat:

  • Elokuvakerho Hyvät Kuvat
  • Kuopio International Students’ Association KISA
  • Kuopion Ylioppilasteatteri KYT

Ylioppilaskunnassa toimivat lisäksi seuraavat kerhot:

  • Jalkapallokerho KyyFu
  • Verkkopelikerho Kyylä
  • Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan viihdekuoro Kyynlumoajat
  • Lautapelikerho Kärmes
  • KYYKKY - Kuopion Yliopiston Ylioppilaskunnan Kristityt Ylioppilaat
  1. Koskinen, Jerri: Uudelle yliopistolle uusi edustajisto Savon Sanomat. 22.4.2009. Viitattu 23.4.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]