Randy Rhoads

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Randall William Rhoads
Randy Rhoads
Syntynyt 6. joulukuuta 1956
Kuollut 19. maaliskuuta 1982 (25 vuotta)
Kotipaikka Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1970-1982
Tyylilajit Heavy metal
Hard rock
Soittimet Kitara
Yhtyeet Quiet Riot
Ozzy Osbourne

Randy Rhoads (oikealta nimeltään Randall William Rhoads, 6. joulukuuta 1956 Santa Monica, Kalifornia19. maaliskuuta 1982 Leesburg, Florida) oli yhdysvaltalainen rock-kitaristi.

Rhoads ehti lyhyen elämänsä aikana vaikuttaa suuresti kitaransoittoon. Hän yhdisteli rock-kitarointia ja klassista kitaransoittoa, ja hänen kahta Ozzy Osbournen kanssa tekemäänsä albumia (Blizzard of Ozz ja Diary of a Madman) pidetään nykyaikaisen rock-kitaroinnin edelläkävijöinä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja Quiet Riot (1956-1979)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randy syntyi 6. joulukuuta 1956 St. Johnin sairaalassa, Santa Monicassa, kolmilapsiseen perheeseen. Hän aloitti kitaransoiton 7 vuoden iässä. Teini-ikäisenä hän soitti eri yhtyeissä ja 1970-luvun puolivälissä hän perusti yhdessä ystävänsä Kelly Garnin ja Kevin DuBrowin kanssa Quiet Riot -yhtyeen. Rhoads työskenteli myös kitaransoiton opettajana äitinsä koulussa Hollywoodissa Quiet Riotissa soittamisen sivussa ja ennen liittymistä Ozzy Osbournen yhtyeeseen. Yhtye keikkaili ahkerasti Los Angelesin klubeissa ja sai levytyssopimuksen CBS-yhtiöltä. Yhtye teki kaksi albumia, jotka molemmat julkaistiin vain Japanissa. Levyt ovat nykyään keräilyharvinaisuuksia.

Ahkerasta yrityksestä huolimatta yhtye ei tehnyt varsinaista läpimurtoa ja vuonna 1979 alkoivat erimielisyydet nousta pintaan.

Samana vuonna Ozzy Osbourne erotettiin Black Sabbath-yhtyeestä ja hän alkoi managerinsa johdolla suunnitella soolouraa. Osbourne asui tuolloin Los Angelesissa ja ensimmäinen muusikko jonka hän sai riveihinsä oli nuori basisti nimeltään Dana Strum. Strum oli soitellut yhtyeensä kanssa samoilla klubeilla kuin Quiet Riot ja vakuutti Ozzylle että Randy Rhoads olisi juuri oikea mies Ozzyn yhtyeeseen. Rhoads ei aluksi ollut kiinnostunut ollenkaan asiasta, koska ei ollut koskaan pitänyt Black Sabbathin musiikista, mutta Strumin päättäväinen asenne ja Quiet Riotin huono tilanne saivat Randyn pään kääntymään. Koesoiton jälkeen Randy Rhoadsista tuli Ozzy Osbournen kitaristi.

Ozzy Osbournen yhtyeessä (1980-1982)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiseksi kokoonpanoksi vakiintui lopulta Ozzy Osbourne, Randy Rhoads, Bob Daisley (Rainbow) ja Lee Kerslake (Uriah Heep). Yhtye nauhoitti ensimmäisen albumin Blizzard of Ozz alkuvuodesta 1980 ja se julkaistiin saman vuoden syksyllä. Levy nousi Englannin listoilla sijalle 7. Rhoadsin klassisen musiikin vaikutteet tulevat esille mm. kappaleissa "Mr. Crowley", "Crazy Train" sekä kappaleessa "Suicide Solution". Rhoadsin akustisen kitaran soittoa kuullaan kappaleissa "Revelation (Mother Earth)" ja "Dee".

Yhtye lähti keikkailemaan ja loppuvuodesta yhtye alkoi tehdä Diary of A Madman -albumia. Albumin valmistuttua vuoden 1981 alkupuoliskolla Daisley ja Kerslake erotettiin ja tilalle otettiin rumpali Tommy Aldridge sekä entinen Quiet Riot -basisti Rudy Sarzo. Tällä kokoonpanolla lähdettiin ensimmäiselle varsinaiselle Amerikan kiertueelle. Diary of A Madman julkaistiin loppuvuodesta 1981 hyvällä menestyksellä. Rhoadsin kitarointi sai jälleen kehuja ja erityisesti nimikappaleen slaavilaiset sävyt sekä mm. "Over The Mountain" osoittivat Rhoadsin taidot. Joulukuussa 1981 alkoi suuri Diary of A Madman -kiertue. Mukana oli suuri lavarakennelma johon kuului linna sekä kääpiö, joka hirtettiin joka keikan aikana. Lisäksi lavakokoonpanoon liittyi kosketinsoittaja Don Airey. Kiertueen aikana Rhoads osallistui eri kaupungeissa pidettäville kitaratunneille kehittääkseen itseään soittajana. Hän ei pitänyt ns. "rock'n'roll-elämäntyylistä", jota varsinkin Ozzy Osbourne eli kiertueiden aikana. Hänen tarkoituksenaan oli kiertueen päätyttyä jättää Osbournen yhtye ja lähteä opiskelemaan klassista kitaransoittoa yliopistoon. Tiettävästi Rhoads suunnitteli myös sooloalbumin tekemistä.

Rhoads esiintyi viimeisen kerran 18. maaliskuuta 1982, Civic Coliseumilla, Knoxvillessä. Kosketinsoittaja Don Airey on muistellut konsertin olleen kiertueen parhaita soitannollisesti.

Kuolema (19. maaliskuuta 1982)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. maaliskuuta 1982 kiertue saapui Leesburgin kaupunkiin, Floridan osavaltion alueelle. Kiertuebussissa matkustanut yhtye pysähtyi Flying Baron Estates Airportin lentokenttäalueen reunalle pitämään taukoa. Bussinkuljettaja Andrew Aycock omisti lentolupakirjan ja päätti tehdä lentoja alueella olleella pienkoneella. Ensimmäisellä lennolla mukana olivat kiertuemanageri Jake Duncan ja kosketinsoittaja Don Airey. Toiselle lennolle lähtivät Randy Rhoads ja yhtyeen maskeeraaja Rachel Youngblood. Aycock päätti tehdä uhkarohkean tempun syöksymällä läheltä bussia ja onnistuikin kolmesti. Neljännellä kerralla koneen siipi osui bussiin ja kone lensi suoraan lähellä olevaan taloon ja räjähti välittömästi kaikkien kolmen saadessa surmansa.

Rhoadsin kuoleman jälkeen (1982-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhoads haudattiin San Bernardinoon, Kaliforniaan. Hänen tilalleen kitaristiksi Ozzy Osbournen yhtyeeseen valittiin Gillan-yhtyeessä soittanut Bernie Torme. Vuonna 1987 Randyn kunniaksi julkaistiin livealbumi Randy Rhoads Tribute, joka sisälsi Ozzyn esiintymisiä Randyn kanssa vuosilta 1980-1981, sekä varhaisen studioversion debyyttialbumin instrumentaalikappaleesta "Dee".

Rhoads on ollut suunnannäyttäjä monille heavy-kitaristeille, kuten Alexi Laiho (Children of Bodom), Dimebag Darrell (Pantera, Damageplan, Rebel Meets Rebel), Yngwie Malmsteen, Marty Friedman (Megadeth), Zakk Wylde (myöhemmin myös Ozzyn yhtyeessä), Kirk Hammett (Exodus, Metallica) ja Daron Malakian (System of a Down, Scars on Broadway). Omiksi vaikuttajikseen hän oli maininnut Mountainin Leslie Westin, Alice Cooperin yhtyeessä soittaneen Glen Buxtonin, Beebop Deluxen Bill Nelsonin, David Bowien yhtyeessä soittaneen Mick Ronsonin ja Deep Purplen Ritchie Blackmoren. Hän ihannoi myös Eddie Van Halenia. Randy Rhoads suunnitteli myös oman kitaramallinsa, joka kantaa hänen nimeään. Ozzy Osbourne on sanonut Rhoadsin olleen ainoa 'aito' muusikko, joka on soittanut hänen bändissään.lähde?

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quiet Riot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ozzy Osbourne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]