Mustamakkara

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustaamakkaraa puolukkahillon kera.

Mustamakkara on perinteinen, tamperelaisten nimikkoruoakseen ottama verimakkara. Sitä tiedetään valmistetun jo 1500-luvulla.[1] Verimakkaroita on tunnettu ympäri Eurooppaa jo antiikin ajoista. Kuuma sian verimakkara -nimestä luovuttiin 1980-luvulla ja tilalle tuli miellyttävämpi nimi mustamakkara, jolloin makkaran suosio nousi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin mustaamakkaraa valmistettiin yleensä syksyllä teurastuksen aikaan lihasta, verestä sekä ryyneistä tai jauhoista. Ainekset sekoitettiin massaksi, joka työnnettiin suoliin. Makkarat tavallisesti keitettiin muuripadassa, joskus paistettiin uunissa olkien päällä. Nykyisin mustamakkara kypsennetään useimmiten paistamalla.

Mustaamakkaraa syödään perinteisesti puolukkahillon kera. Mustamakkaran kanssa perinteinen juoma on kylmä maito. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että maito heikentää makkarassa olevan raudan imeytymistä.

Mustamakkaraa myydään yleisenä ulkona syötävänä välipalana erityisesti Tampereella Tammelantorilla ja Laukontorilla eli Alarannassa. Mustamakkara tuodaan torien kioskeihin kuumana suoraan tehtaan uunista. Kun on pakkasta, tamperelaiset syövät makkaransa usein Kauppahallissa. Makkaran ympärille kiedotaan voipaperia, jotta sitä voidaan pitää kädessä.

Tamperelaisesta torikioskista mustamakkara ostetaan perinteisesti ilmoittamalla, kuinka suurella summalla makkaraa halutaan. Yleinen tapa on myös tilata mustaamakkaraa termillä ”menopaluu” (esimerkiksi ”Laitakko yhren menopaluun!”). Termi menopaluu kuvastaa mustanmakkaran U:n mallista muotoa. Mustaamakkaraa voi ostaa myös painon mukaan, joskaan se ei ole kovin yleistä.

Tehtaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaamakkaraa myyvä kioski Tampereen Tammelantorilla.

Tampereen Lielahdessa toimii mustamakkaraa valmistava lihanjalostusalan yritys Tapola Oy[2], joka on tunnetuin mustaamakkaraa valmistava tehdas. Tapolan mustamakkaran ainesosissa on verestä käytetty vain veriproteiinia. Tehtaan tiloissa toimii myös Tapolan mustamakkarabaari. Tapola Oy aloitti toimintansa jo vuonna 1953.

Toinen mustaamakkaraa valmistava tehdas oli Savupojat Pirkkalassa. Savupojat ajautui konkurssiin vuonna 2014 ja myös mustamakkaran valmistus loppui Pirkkalassa. Teivon liha valmisti makkaraa kunnes sekin lopetti toimintansa konkurssin vuoksi vuonna 2008. Teivon Lihan makkaroiden valmistus on jatkanut 2012 alkaen uusi omistaja.[3]

Mustamakkarapiirakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustamakkarapiirakka on lihapiirakkamainen mustamakkaran oheistuote, jota Tapola valmisti aluksi koemielessä vuonna 1995.[4] Se valmistettiin munkkitaikinaan ja täytettiin mustamakkaraseoksella. Sitä syötiin puolukkahillon ja yleensä myös kurkkuviipaleiden kanssa. Tapola toi mustamakkarapiirakan takaisin markkinoille loppuvuodesta 2013[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tapola – Mustamakkara (linkki vanhentunut)
  2. Ari Larnemaa, Pekka Ritvos ja Kaius Hedenström (kuvat): Suomalainen ruokaretki, s. 127–135. Tammi 2001
  3. Teivon Liha
  4. Reklaamikari.fi
  5. Petteri Mäkinen: Mustamakkara survottiin piirakkaan – Osallistu kilpailuun! Tamperelainen.fi. 13.11.2013. Suomen Lehtiyhtymä. Viitattu 23.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]