Miikka Pyykkönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miikka Pyykkönen (s. 29. joulukuuta 1972 Jyväskylä)[1] on suomalainen sosiologi ja professori. Hän toimii Jyväskylän yliopistossa kulttuuripolitiikan professorina vuodesta 2016 lähtien.

Nuoruus ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miikka Pyykkönen syntyi Jyväskylässä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1991 Hankasalmen lukiosta.[1] Lukion jälkeen hän aloitti opiskelut Jyväskylän yliopistossa, josta valmistui maisteriksi vuonna 2000.[1]

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyykkönen väitteli yhteiskuntatieteen tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa.[2] Hän väitteli 2007 sosiologiasta erityisalanaan kulttuuripolitiikka.[2] Hänen väitöskirjansa käsitteli maahanmuuttajien yhdistystoimintaa Jyväskylässä ja Tampereella.[3]

Akateemisen uransa Pyykkönen aloitti vuonna 2000 tutkijana Jyväskylän yliopistossa.[3] Vuonna 2006 hänet nimitettiin Jyväskylän yliopistoon kulttuuripolitiikan lehtoriksi.[2] Hän oli 18 kuukautta 2008–2009 virkavapaalla toimestaan lehtorina, kun hän toimi tutkijana Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteen ja filosofian laitoksella.

Pyykkönen työskenteli 2008–2009 post doc-tutkijana erilaisissa Suomen Akatemian tukemissa monikulttuurista kansalaisyhteiskuntaa sekä valtaa ja toimijuutta tarkastelleissa tutkimushankkeissa.[4] Hän on ollut myös asiantuntijana mukana urbanisoituvien alkuperäiskansojen kulttuuripolitiikkaa ja kansalaisuuden kulttuurista ulottuvuutta koskeneissa EU-hankehakemuksissa.[4] Pyykkönen nimitettiin 2012 Helsingin yliopiston sosiologian dosentiksi.[4]

Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan professoriksi Pyykkönen nimitettiin tammikuussa 2016.[4]

Luennoitsijana ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miikka Pyykkönen on osallistunut myös kansainväliseen tiedetoimintaan. Hän oli Erasmus-ohjelman kautta keväällä 2006 vierailevana luennoitsijana Islannin yliopiston sosiologian laitoksella.[3] Hän toimi kahteen otteeseen (parin kuukauden ajan alkukesästä 2007 ja sittemmin syyskuusta marraskuuhun 2009) vierailevana luennoitsijana Argentiinassa: Salvadorin yliopistossa (Universidad del Salvador (Arkistoitu – Internet Archive)) Buenos Airesissa ja Mar del Platassa sijaitsevassa Fastan yliopistossa (Universidad FASTA).[3] Hän on lisäksi ollut toukokuussa 2009 vierailevana luennoitsijana Uumajan yliopistossa.

Tutkimustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiologina Pyykkönen on tutkinut kulttuuripolitiikan alalla ilmiöinä pääasiassa monikulttuurisuutta, kansalaisyhteiskuntaa ja luovaa taloutta. Aloittaessaan professorina hän tutki parhaillaan romani- ja saamelaispolitiikan historiaa.[4] Hän on tehnyt vertailevaa tutkimusta Pohjoismaiden ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen hallinnoinnin historiasta.[4] Jo aiemmin hän on tutkinut hallinnan käsitettä ja hallintavaltaa laajemminkin. Kulttuuripolitiikan alalla Pyykkönen on lisäksi tarkastellut kulttuuripolitiikan ja monikulttuurisuuden suhdetta.[4] Lisäksi hän on tutkinut yrittäjyyden erilaisia ulottuvuuksia.

Pyykkönen oli toukokuuhun 2016 mennessä urallaan julkaissut kahdeksan tieteellistä teosta ja yli 50 tieteellistä artikkelia.[1]

Kirjailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyykkönen on kirjoittanut ja julkaissut useita teoksia, jotka käsittelevät hänen tutkimuksiaan. Vuonna 2014 hän kirjoitti kattavan yleisesityksen yrittäjyydestä (Ylistetty yrittäjyys), joka julkaistiin Jyväskylän yliopiston toimittamassa SoPhi-sarjassa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Uusien professoreiden juhlaluennot 18.5.2016 (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopisto 2016. Viitattu 23.5.2016.
  2. a b c Anna Kivinen: Miikka Pyykkösestä uusi professori. Keskisuomalainen 21.1.2016.
  3. a b c d Miikka Pyykkönen - short CV European Expert Network on Culture (EECN), 2013 (englanniksi) Viitattu 21.1.2016.
  4. a b c d e f g Miikka Pyykkönen kulttuuripolitiikan professuuriin (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopisto, 2016. Viitattu 21.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]