Kaunotar ja hirviö (vuoden 1991 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1991 piirroselokuvaa. Kansansadusta ja muista sovituksista lisää Kaunotar ja hirviö artikkelissa.
Kaunotar ja hirviö
Beauty and the Beast
Alkuperäinen John Alvinin suunnittelema elokuvajuliste vuodelta 1991.
Alkuperäinen John Alvinin suunnittelema elokuvajuliste vuodelta 1991.
Ohjaaja Gary Trousdale
Kirk Wise
Käsikirjoittaja
Perustuu Jeanne-Marie Leprince de Beaumontin kansansatuun "Kaunotar ja hirviö"
Tuottaja
Säveltäjä Alan Menken
Leikkaaja John Carnochan
Ellen Keneshea
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 84 min (teatteriversio)
91 min (erikoisversio)
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti USD 25 milj.[1]
Tuotto USD 424 milj.[1]
Seuraaja Kaunotar ja hirviö – Lumottu joulu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaunotar ja hirviö (engl. Beauty and the Beast) on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut samannimiseen ranskalaiseen satuun perustuva The Walt Disney Companyn animaatioelokuva. Elokuva palkittiin muun muassa Oscarilla parhaasta sävellyksestä ja parhaasta laulusta. Elokuva oli myös ensimmäinen piirroselokuva, joka oli ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa.

Elokuvasta on julkaistu kaksi versiota: teatteriversio (84 minuuttia) ja erikoisversio (91 minuuttia) vuodelta 2002. Lisäksi DVD:llä ja Blu-raylla on julkaistu ns. työstöversio (engl. work-in-progress). Elokuvan 3D-elokuvateatteriversion ensi-ilta oli syksyllä 2010.

Kaunotar ja hirviö julkaistiin DVD:nä syksyllä 2002 ja Blu-ray-versiona syksyllä 2010.

Elokuva valittiin vuonna 2002 Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat Kaunottaren ja hirviön vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Belle ja hirviö tanssimassa

Elokuvan prologissa vanhaksi kerjäläiseksi naamioitunut haltiatar tarjoaa nuorelle prinssille ruusua vastineeksi yösijasta. Kun prinssi kieltäytyy päästämästä haltijatarta sisään, tämä rankaisee häntä muuttamalla hänet rumaksi hirviöksi ja hänen palvelijansa huonekaluiksi ja muiksi talousesineiksi. Haltiatar antaa prinssille taikapeilin, jonka avulla tämä voi katsella kaukaisia paikkoja, ja sen lisäksi vielä aiemmin tarjoamansa ruusun, jonka on määrä kukkia, kunnes prinssi täyttää 21 vuotta. Ennen kuin ruusun kaikki terälehdet ovat pudonneet, prinssin on rakastuttava ja saatava osakseen myös vastarakkautta. Jollei näin käy, prinssi jää hirviöksi ikuisiksi ajoiksi.

Kuluu useita vuosia. Kaunis mutta epätavallinen nuori nainen nimeltä Belle elää läheisessä ranskalaisessa kylässä yhdessä keksijäisänsä Mauricen kanssa. Belle rakastaa lukemista ja kaihoaa päästä pois pienestä kotikylästään. Eräs paikallinen ja ylimielinen mies nimeltä Gaston kosiskelee Belleä vaimokseen, mutta Belle ei jaksa kiinnostua pöyhkeilevästä miehestä.

Mauricen viimeisin tekemä keksintö on eräänlainen puunhakkaajakone. Kun Maurice lähtee viemään keksintöään keksijämessuille läheisen metsän lävitse, hän eksyy ja saa kimppuunsa susia. Sudet ajavat Mauricen Hirviön linnan portille. Linnassa Maurice tapaa huonekaluiksi muuttuneita palvelijoita, kuten Lumièren, Könnin, rouva Pannun ja tämän pojan nimeltä Kippo. Hirviö vangitsee Mauricen tyrmäänsä. Sillä välin kylässä Gaston kosii Belleä, mutta tämä kieltäytyy kosinnasta. Pian sen jälkeen Belle löytää isänsä pakokauhun vallassa kotiin palanneen hevosen, joka johdattaa hänet Hirviön linnaan. Linnassa Belle tarjoutuu ottamaan isänsä paikan Hirviön vankina. Hirviö suostuu ja lähettää Mauricen kotiin. Kylässä Maurice kertoo Gastonille ja muille kyläläisille Bellen olevan Hirviön vankina, mutta kyläläiset uskovat hänen menettäneen järkensä. Niinpä Maurice lähtee pelastamaan Belleä yksin.

Sillä välin linnassa Hirviö määrää Bellen syömään kanssaan päivällistä, mutta Belle kieltäytyy kunniasta. Hirviö kieltää palvelijoitaan antamasta Bellelle ruokaa, mutta Lumière uhmaa käskyä. Könni vie Bellen kierrokselle linnaan, minkä jälkeen Belle lähtee omille teilleen linnan kiellettyyn siipeen ja löytää sieltä haltijattaren Hirviölle antaman ruusun. Hirviö ajaa raivoissaan Bellen tiehensä. Hirviön säikäyttämänä Belle yrittää paeta linnasta, mutta hän ja hänen hevosensa joutuvat susien hyökkäyksen kohteeksi. Hirviö saapuu pelastamaan Bellen, minkä jälkeen Belle ryhtyy hoitamaan tämän kamppailussa saamia haavoja. Hirviö antaa Bellelle lahjaksi linnan kirjaston, ja Bellestä ja Hirviöstä alkaa vähitellen tulla ystäviä. Myöhemmin he syövät yhdessä upean illallisen ja tanssivat romanttisesti tanssisalissa. Kun Hirviö antaa Bellen käyttää taikapeiliään, Belle näkee, että hänen isänsä makaa metsässä kuoleman kielissä. Vaikka haltijattaren antama ruusu on menettänyt miltei kaikki terälehtensä, Hirviö antaa Bellen lähteä ja lahjoittaa tälle taikapeilin muistoksi itsestään. Palvelijat kauhistuvat Hirviön päätöstä, sillä he pelkäävät, etteivät he enää ikinä muutu takaisin ihmisiksi. Katsellessaan Bellen lähtöä Hirviö myöntää Könnille rakastavansa tyttöä.

Belle löytää Mauricen ja vie tämän kotiin. Kesken kaiken Gaston saapuu kuitenkin paikalle mukanaan suuri väkijoukko. Gaston uhkaa, että jollei Belle mene hänen kanssaan naimisiin, paikallisen hourulan omistaja lukitsee Mauricen iäksi hullujenhuoneelle. Belle todistaa Mauricen kertomukset Hirviöstä todeksi Hirviöltä saamallaan taikapeilillä. Kun Belle sanoo Hirviötä ystäväkseen ja nimittää Gastonia puolestaan todelliseksi ”hirviöksi”, Gaston tulee sairaalloisen mustasukkaiseksi. Raivostunut Gaston lähettää väkijoukon Hirviötä vastaan ja lähtee johtamaan hyökkäystä Hirviön linnaan tappaakseen Hirviön. Gaston lukitsee Bellen ja Mauricen heidän omaan kellariinsa jotta he eivät saa varoittaa hirviötä, mutta Bellen laukkuun piiloutunut Kippo hakkaa kellarin oven palasiksi Mauricen puunhakkaajakoneella.

Sillä välin linnan palvelijat tekevät parhaansa ajaakseen väkijoukon ulos linnasta. Gaston ehtii kuitenkin löytää Hirviön ja hyökkää tämän kimppuun. Hirviö on ensi alkuun liian masentunut puolustautuakseen, mutta asiat muuttuvat, kun hän näkee Bellen palaavan linnaan. Gaston ja Hirviö käyvät kiihkeän kamppailun, minkä päätteeksi voittoisa Hirviö päättää säästää Gastonin hengen. Sitten hän kiipeää parvekkeella odottavan Bellen luo. Gaston seuraa Hirviötä ja puukottaa tätä selkään. Samalla hän kuitenkin menettää tasapainonsa ja putoaa kuolemaansa.

Hirviö kuolee vammoihinsa, mutta Belle ehtii tunnustaa tälle rakkautensa ennen kuin haltiattaren ruusu pudottaa viimeisen terälehtensä. Sen seurauksena lumous raukeaa. Hirviö herää henkiin, ja hänestä ja hänen palvelijoistaan tulee taas ihmisiä. Elokuva päättyy Bellen ja prinssin tanssiessa yhdessä tanssisalissa ympärillään Maurice ja prinssin ihmisiksi muuttuneet palvelijat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen äänirooli Suomenkielinen äänirooli Hahmo
Paige O'Hara Mervi Hiltunen Belle
Robby Benson Matti Olavi Ranin Hirviö
Richard White Esa Ruuttunen Gaston
Jerry Orbach Juha Muje Lumière
David Ogden Stiers Tom Wentzel Könni
Angela Lansbury Anneli Saaristo Rouva Pannu
Bradley Pierce Mika Ranin Kippo
Rex Everhart Matti Ranin Maurice
Jesse Corti Jyrki Kovaleff Töppö
Jo Anne Worley Rauha Rentola (puhe)
Eeva-Kaarina Vilke (laulu erikoisversiossa)
Liina (vaatekaappi)
Kimmy Robertson Hanna Härmänmaa Huiska
Tony Jay Jyrki Korhonen Herra Kammo
Alvin Epstein Aarre Karén Kirjakauppias
David Ogden Stiers Esa Saario Kertoja

Suomenkielisen version ohjasi Matti Ranin. Dialogin suomensi Matti Olavi Ranin ja laulut sanoitti Jukka Jarvola.

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi
Belle Belle
Gaston Gaston
Be Our Guest Vieraamme
Something There Mä ihastuin
Human again Taas kun oon ihminen
Beauty and the Beast Tyttö sekä hän
The Mob Song Taistelulaulu

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walt Disney yritti tuoda Kaunotar ja hirviö satua piirroselokuvaksi jo 1930- ja 1950-luvuilla[4], mutta vasta vuoden 1989 Pieni merenneito-elokuvan menestyksen myötä Disneyn silloinen puheenjohtaja Jeffrey Katzenberg kaivoi esille useaan otteeseen haudatun projektin ja piirroselokuva sai alkunsa.

Ohjaajiksi valittiin Gary Trousdale ja Kirk Wise, käsikirjoittajiksi Linda Woolverton.[5]

Piirroselokuvan esiversio näytettiin 29. syyskuuta 1991 New York Film Festival -tapahtumassa, vaikka se ei ollut vielä valmis.[6]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Teos / Saaja Lopputulos Viite
1991 LAFCA Best Animated Film (paras animaatioelokuva) Gary Trousdale ja Kirk Wise Voitto
1992 Oscar-palkinto Best Picture (paras elokuva) Don Hahn Ehdokkuus [7]
Best Sound Mixing (paras äänimiksaus) Terry Porter, Mel Metcalfe, David J. Hudson ja Doc Kane Ehdokkuus
Best Music, Original Score (paras musiikki, alkuperäinen sävellys) Alan Menken Voitto
Best Music, Original Song (paras musiikki, alkuperäinen laulu) Alan Menken ja Howard Ashman kappaleella "Be Our Guest" ("Vieraamme") Ehdokkuus
Alan Menken ja Howard Ashman kappaleella "Beauty and the Beast" ("Tyttö sekä hän") Voitto
Alan Menken ja Howard AshmanFor kappaleella "Belle" Ehdokkuus
CFCA Best Picture (paras elokuva) Ehdokkuus
DFWFCA Best Film (paras elokuva Voitto [8]
Best Screenplay (paras käsikirjoitus) Linda Woolverton Voitto
Best Animated Film (paras animaatioelokuva) Voitto
Golden Globe Best Motion Picture – Musical or Comedy (paras elokuva - musikaali tai komedia Don Hahn Voitto [9]
Best Original Score – Motion Picture (paras alkuperäinen sävellys elokuvalle) Alan Menken Voitto
Best Original Song – Motion Picture (paras alkuperäinen laulu elokuvalle) Alan Menken ja Howard Ashman kappaleella "Be Our Guest"("Vieraamme") Ehdokkuus
Alan Menken ja Howard Ashman kappaleella "Beauty and the Beast" ("Tyttö sekä hän") Voitto
PGA Darryl F. Zanuck Award for Outstanding Producer of Theatrical Motion Pictures (Darryl F. Zanuckin palkinto erinomaiselle teatterielokuvien tuottajalle) Don Hahn Ehdokkuus
1993 Grammy-palkinto Album of the Year (vuoden albumi) Ehdokkuus [10]
Record of the Year Celine Dion ja Peabo Bryson kappaleella "Beauty and the Beast" Ehdokkuus
Best Album for Children (paras albumi lapsille) Voitto
Best Pop Performance by a Group or Duo With Vocal (paras pop-laulun esitys ryhmältä tai duolta) Kappale "Beauty and the Beast" ("Tyttö sekä hän") Voitto
Song of the Year (vuoden laulu) Ehdokkuus
Best Instrumental Composition Written for a Motion Picture (paras sävellys elokuvalle) Alan Menken Voitto
Best Song Written Specifically for a Motion Picture or for Television (paras laulu elokuvalle tai televisiosarjalle) Kappale "Beauty and the Beast" ("Tyttö sekä hän") Voitto
Best Pop Instrumental Performance (paras pop-instrumentaalin esitys) Voitto

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunotar ja hirviö – Lumottu joulu (1997)[11] ja Kaunotar ja hirviö – Bellen lumottu maailma (1998)[12] julkaistiin suoraan videolle. Belle sai myöhemmin myös oman jakson Disneyn tytöille suunattuun sarjaan Disney Princess Enchanted Tales jaksolla You'll Never Lose This Love, mutta sarja ei ollut menestys ja se haudattiin.

Spin-off[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sing Me A Story with Belle nimistä Patrick Davidsonin ja Melissa Gouldin luomaa spin-off -sarjaa tuotettiin kaksi kautta vuosien 1995–1997 aikana.[13]

Broadway[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 1994 Kaunottaresta ja hirviöstä tuli Disneyn ensimmäinen elokuva, jonka pohjalta on luotu Broadway-musikaali. Sen musiikista vastasi Alan Menken ja sanoituksesta Howard Ashman ja Tim Rice.[14]

Musikaalia esitettiin yli 5 500 kertaa vuosien 1994 ja 2007 välillä.[15]

Musikaalielokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö niminen piirroselokuvaan pohjautuva näytelty musikaalielokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa 2017.[16]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaan pohjautuvia videopelejä on julkaistu useita eri alustoille:

  • Beauty and the Beast, Probe Softwaren kehittämä NES-peli vuodelta 1994.[17]
  • Beauty & The Beast: Belle's Quest, Software Creationsin kehittämä Sega Mega Drive-peli vuodelta 1993.[18]
  • Beauty & The Beast: Roar of the Beast, Software Creationsin kehittämä Sega Mega Drive-peli vuodelta 1993.[19]
  • Disney's Beauty and the Beast, Probe Entertainmentin kehittämä SNES-peli vuodelta 1994.[20]
  • Disney's Beauty & The Beast: A Boardgame Adventure, Disneyn kehittämä Game Boy Color-peli vuodelta 1999.[21]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Beauty and the Beast Box Office Mojo. boxofficemojo.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  2. Complete National Film Registry Listing National Film Preservation Board. loc.gov. Viitattu 3.7.2016. (englanniksi)
  3. Peter M. Nichols: Best 1,000 Movies Ever Made The New York Times. nytimes.com. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  4. Peter M. Nichols: New York Times Essential Library: Children's Movies. Henry Holt and Company, 6.11.2003. ISBN 0805071989. Google-kirjat (viitattu 5.3.2017). (englanniksi)
  5. Beauty and the Beast (1991) TCM Movie Database. tcm.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  6. Diane Haitman: Unfinished 'Beauty' to Make Splashy Debut : Movies: The New York Film Festival will premiere Disney's animated work-in-progress on Sept. 29. Los Angeles Times. 17.8.1991. articles.latimes.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  7. Dorothy Chandler Pavilion: THE 64TH ACADEMY AWARDS 1992 Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 30.3.1992. oscars.org. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  8. Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards iMDB. imdb.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  9. Winners & Nominees 1992 Hollywood Foreign Press Association. goldenglobes.com. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  10. Eric Clapton: Grammy nominees The Baltimore Sun. 8.1.1993. articles.baltimoresun.com. Arkistoitu 2.9.2012. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  11. Kaunotar ja hirviö: Lumottu joulu iMDB. imdb.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  12. Kaunotar ja hirviö – Bellen lumottu maailma iMDB. imdb.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  13. Sing Me a Story with Belle iMDB. imdb.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  14. Beauty & The Beast from Screen to Stage Thread by Thread. 27.9.2011. threadbythread.wordpress.com. Viitattu 5.3.2017.
  15. 10 Longest Running Broadway Shows Cennarium. 25.10.2016. cennarium.com. Arkistoitu 6.3.2017. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  16. Schaefer, Sandy: Disney’s Live-Action ‘Beauty And The Beast’ Gets A 2017 Release Date; Will Include New Songs Screenrant. 16.3.2015. Viitattu 16.8.2015. (englanniksi)
  17. Disney's Beauty and the Beast (Internet Archive) GameFAQs. GameSpot. Arkistoitu 31.12.2009. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  18. Beauty and the Beast: Belle's Quest (Internet Archive) GameFAQs. GameSpot. Arkistoitu 24.3.2009. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  19. Disney's Beauty and the Beast: Roar of the Beast (Genesis) Moby Games. mobygames.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  20. Disney's Beauty and the Beast (Internet Archive) GameFAQs. GameSpot. Arkistoitu 30.9.2009. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  21. Disney's Beauty and the Beast: A Board Game Adventure Amazon. amazon.com. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]