Lost in Translation

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lost in Translation
Lost in Translation.jpg
Ohjaaja Sofia Coppola
Käsikirjoittaja Sofia Coppola
Tuottaja Ross Katz
Sofia Coppola
Pääosat Bill Murray
Scarlett Johansson
Giovanni Ribisi
Anna Faris
Fumihiro Hayashi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat / Japani
Tuotantoyhtiö American Zoetrope
Tohokushinsa Company Ltd.
Focus Features
Elemental Films
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 2003
Suomen lippu13. helmikuuta 2004[1]
Kesto 97 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, japani, ranska, saksa
Budjetti 4 milj. USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Lost in Translation on Sofia Coppolan ohjaama ja Bill Murrayn sekä Scarlett Johanssonin tähdittämä draamaelokuva, jonka aihepiiri pyörii rakkauden, yksinäisyyden ja ystävystymisen alueilla. Elokuva julkaistiin vuonna 2003, ja se sai yhden Oscar-palkinnon parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Aasialaisen DVD-julkaisun kansi.

Bob Harris (Bill Murray) on ikääntyvä amerikkalainen elokuvatähti, joka saapuu Tokioon tekemään mainoksia Suntory-nimiselle viskille kahdesta miljoonasta dollarista. Charlotte (Scarlett Johansson) on nuori nainen, joka on vastikään valmistunut Yalen yliopistosta. Hän on saapunut Tokioon julkkiksia ammatikseen kuvaavan miehensä Johnin (Giovanni Ribisi) saaman työtehtävän vuoksi ja viettää suurimman osan ajastaan yksin pariskunnan hotellihuoneessa. Charlotte ei ole varma, onko hänen ja Johnin avioliitolla tulevaisuutta, sillä hän uskoo Johnin olevan paljon kiinnostuneempi kuuluisista malleista, eritoten nuoresta ja kuuluisasta amerikkalaisnäyttelijä Kellystä (Anna Faris). Samaan aikaan Bobin oma 25 vuotta kestänyt avioliitto on kulahtanut ja menettänyt romantiikkaansa Bobin kärsiessä keski-iän kriisistä.

Eräänä iltana pitkien mainoskuvausten jälkeen Bob vetäytyy hotellin baariin. Johnin ja tämän ystävien pöydässä istuva Charlotte huomaa Bobin ja pyytää tarjoilijaa viemään tälle omasta pöydästään kupillisen sakea. Myöhemmin Bob ja Charlotte tapaavat toisensa lyhyesti hotellin baarissa joka ilta, kunnes Charlotte kutsuu Bobin tapaamaan muutamia paikallisia ystäviään. Bob vastaa kutsuun myöntävästi ja saapuu myöhemmin Charlotten hotellihuoneeseen yllään nuorekas asu. Kaksikon välille syntyy ystävyys heidän seikkaillessaan Tokiossa ja kokiessa japanilaisten ja amerikkalaisten sekä omien sukupolviensa välisiä kulttuurieroja.

Viettäessään toiseksi viimeistä iltaansa Tokiossa Bob vetää puoleensa erään hotellissa vakinaisesti asuvan laulajan huomion. Seuraavana aamuna Bob löytää kyseisen naisen huoneestaan vietettyään tämän kanssa ilmeisesti yhteisen yön. Charlotte saapuu Bobin huoneeseen lähteäkseen Bobin kanssa aamiaiselle. Charlotte löytää laulajan Bobin huoneesta, minkä seurauksena hänen ja Bobin välille syntyy myöhemmin lounaalla melkoisesti kitkaa. Myöhemmin sinä yönä hotellin palohälytykset laukeavat, ja ollessaan ulkona yhdessä muiden hotellin asukkaiden kanssa Bob ja Charlotte tekevät sovinnon. He kertovat tulevansa kaipaamaan toisiaan lähtiessään vielä kerran hotellin baariin.

Seuraavana aamuna Bob valmistautuu palaamaan takaisin Yhdysvaltoihin. Hän hyvästelee Charlotten hotellin aulassa lyhyesti ja katselee surullisesti, miten Charlotte palaa takaisin hissiin. Ollessaan taksissa matkalla lentokentälle Bob näkee Charlotten ruuhkaisella tiellä. Bob astuu ulos taksista ja lähtee Charlotten perään. Bob ottaa Charlotten syliinsä ja kuiskaa jotain tämän korvaan (yleisön kuulematta). Pari suutelee toisiaan, minkä jälkeen he hyvästelevät toisensa ja Bob palaa takaisin taksiinsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bill Murray  … Bob Harris  
 Scarlett Johansson  … Charlotte  
 Giovanni Ribisi  … John  
 Anna Faris  … Kelly  
 Fumihiro Hayashi  … Charlie Brown  
 Akiko Takeshita  … Neiti Kawasaki  
 François Du Bois  … Pianisti  
 Takashi Fujii  … Televisiojuontaja  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.