Karhuveljeni Koda

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karhuveljeni Koda
Brother Bear
Karhuveljeni Koda-juliste.jpg
Ohjaaja Aaron Blaise, Robert Walker
Käsikirjoittaja Tab Murphy, Lorne Cameron
Tuottaja Chuck Williams
Säveltäjä Mark Mancina
Phil Collins (laulut)
Pääosat Joaquin Phoenix (ääni)
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 7. marraskuuta 2003
Suomen lippu 13. helmikuuta 2004
Kesto 87 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Karhuveljeni Koda 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Karhuveljeni Koda (Brother Bear) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut Disneyn animaatioelokuva. Se on Walt Disney Animation Studiosin 44. animaatioelokuva. Elokuvan laulut sävelsi ja esitti Phil Collins, ja suomenkielisessä versiossa lauloivat muun muassa Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto ja laulaja-lauluntekijä Kikka Laitinen.

Elokuvan jatko-osa on vuonna 2006 valmistunut Karhuveljeni Koda 2.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kenai: Elokuvan päähenkilö, nuorin kolmesta veljestä. Kenai muuttuu karhuksi, jotta oppisi näkemään asiat niiden tavoin. Hänen toteeminsa on karhu (the bear of love, rakkauden karhu).
  • Koda: Pieni karhunpentu, joka tapaa Kenain ensimmäistä kertaa tämän jouduttua ansaan. Yhdessä Kenai ja Koda kohtaavat seikkailuja ja riitaantuvat, mutta lopuksi sopivat.
  • Tsoukki: Kanadanhirviuros, Taukin veli.
  • Denahi: Toiseksi vanhin kolmesta veljestä. Denahi luulee karhun tappaneen Kenain ja lähtee jahtaamaan karhua, joka itse asiassa onkin muuttunut Kenai. Hänen toteeminsa on susi (the wolf of wisdom, viisauden susi).
  • Sitka: Kolmesta veljestä vanhin. Sitka kuolee taistelussa karhua vastaan. Hänen toteeminsa on kotka (the eagle of guidance, johdatuksen kotka).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sijoittuu jääkauden jälkeiseen Pohjois-Amerikkaan, missä paikalliset heimolaiset uskovat kaikkien olentojen olevan peräisin hengistä, joiden sanotaan ilmestyvän aika ajoin maan päälle revontulten muodossa. Kolme veljestä, Kenai (Paavo Kerosuo), Denahi (Kari Hietalahti) ja Sitka (Martti Mäkelä), palaavat heimoonsa, jotta Kenai voisi ottaa vastaan toteeminsa. Toteemi kertoo jokaiselle heimolaiselle sen, mitä tämän tulee elämässään saavuttaa tullakseen mieheksi/naiseksi. Toisin kuin Sitka, jonka toteemina on johdatuksen kotka, tai Denahi, jonka toteemina on viisauden susi, Kenai saa suureksi harmikseen toteemikseen rakkauden karhun. Nuori mies protestoi sanomalla, että karhut ovat varkaita. Hänen kommenttinsa saakin pian pontta alleen, kun eräs karhu varastaa veljesten heimolle hankkimia lohia. Kenai ja hänen veljensä lähtevät jahtaamaan karhua ja saavuttavat sen lopulta eräällä jäätiköllä. Seuraa taistelu, jonka aikana Sitka uhraa henkensä veljiensä puolesta pudottamalla itsensä ja karhun alas jäätikön jyrkänteeltä. Karhu selviää pudotuksesta kuitenkin hengissä. Raivostunut Kenai lähtee jahtaamaan karhua kostaakseen Sitkan kohtalon. Hän seuraa karhua erään vuoren huipulle ja tappaa sen. Henget ilmestyvät paikalle Sitkan valkopäämerikotkaa esittävän hengen muodossa ja muuttavat Kenain karhuksi. Samalla Kenain tappaman karhun ruumis katoaa ilmaan. Denahi saapuu paikalle ja luulee Kenain kuolleen. Hän uskoo karhuksi muuttuneen Kenain olevan syypää veljensä kuolemaan ja vannoo karhulle kostoa.

Kenai putoaa koskeen, mutta säilyy hengissä. Hän päätyy heimon shamaani Tananan (Seela Sella) hoiviin ja toipuu jälleen terveeksi. Vaikka Tanana ei puhukaan karhujen kieltä, hän neuvoo Kenaita palaamaan takaisin henkivuorelle löytääkseen Sitkan ja palautuakseen takaisin ihmismuotoonsa. Tanana sanoo, että sitä ennen Kenain on kuitenkin hyvitettävä tekonsa. Sitten Tanana katoaa. Kenai saa pian huomata, että metsän eläimet osaavat puhua, ja tapaa kaksi hirveä nimeltä Taukki ja Tsoukki (Jukka Rasila ja Petteri Summanen). Hän joutuu myös ihmisten virittämään ansaan, mutta puhelias karhunpentu nimeltä Koda (Johannes Tervo) vapauttaa hänet. Karhut tekevät sopimuksen, jonka mukaan Kenai lähtee Kodan kanssa läheiselle lohikoskelle vastineeksi siitä, että Koda puolestaan vie hänet myöhemmin henkivuorelle. Ennen pitkää kaksikon välille syntyy jonkinasteinen veljeys, ja Koda paljastaa olevansa yksin siksi, että hänen äitinsä on kadonnut. Denahi jahtaa karhukaksikkoa, mutta hän ei useista yrityksistä huolimatta onnistu kuitenkaan tappamaan Kenaita. Taukki ja Tsoukki törmäävät karhukaksikkoon useita kertoja, ja lopulta nelikko liftaa mammuttilauman kyytiin päästäkseen lohikoskelle nopeammin. Lopulta hirvet lähtevät kuitenkin omille teilleen, ja karhut jatkavat taivaltaan kohti koskea. Kenai ja Koda onnistuvat jälleen pakenemaan Denahia ja saapuvat lohikoskelle vihdoin ja viimein. Koskella elää suuri määrä karhuja yhtenä perheenä, ja lauman johtajana toimii harmaakarhu nimeltä Takku (Pertti Koivula). Kenai kotiutuu koskelle hyvin ja alkaa viihtyä muiden karhujen seurassa. Erään keskustelun aikana Koda alkaa yllättäen kertoa tarinaa, jossa hänen äitinsä taistelee ihmismetsästäjiä vastaan. Kesken kertomuksen Kenai tajuaa, että hän on tappanut Kodan äidin.

Syyllisyyttä tunteva ja kauhistunut Kenai pakenee koskelta, mutta Koda löytää hänet varsin pian. Kenai paljastaa Kodalle totuuden, jolloin karhunpentu juoksee surunmurtamana tiehensä. Katuva Kenai lähtee tallustelemaan kohti henkivuorta. Sillä välin keskenään riitaantuneet Taukki ja Tsoukki tekevät sovinnon Kodan naaman edessä, minkä seurauksena Koda muuttaa mielensä ja lähtee Kenain perään. Denahi kohtaa Kenain henkivuorella, mutta Koda keskeyttää heidän taistelunsa sieppaamalla Denahin metsästyskeihään suuhunsa. Rakkaus saa Kenain syöksymään Kodan apuun, minkä seurauksena Sitka ilmestyy esiin ja muuttaa Kenain takaisin ihmiseksi. Denahi ja Koda hämmentyvät kumpikin äärimmilleen. Kenai kuitenkin pyytää Sitkaa muuttamaan hänet takaisin karhuksi, jotta hän voisi olla yhdessä Kodan kanssa. Sitka suostuu. Koda kohtaa lyhyesti äitinsä hengen ennen kuin tämä ja Sitka palaavat takaisin henkien luokse. Lopulta Kenai päätyy asumaan karhujen luokse, ja hänestä tulee viimein mies olemalla karhu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Joaquin Phoenix Paavo Kerosuo Kenai
Jeremy Suarez Johannes Tervo Koda
Jason Raize Kari Hietalahti Denahi
D. B. Sweeney Martti Mäkelä Sitka
Rick Moranis Jukka Rasila Taukki
Dave Thomas Petteri Summanen Tsoukki
Joan Copeland Seela Sella Tanana
Michael Clarke Duncan Pertti Koivula Takku
Paul Christie Heikki Sankari Vuohi #1
Danny Mastrogiorgio Antti Jaakola Vuohi #2
Bumper Robinson Taisto Oksanen Orava #1
Bumber Robinson Antti Pääkkönen Orava #2
Estelle Harris Päivi Granström vanha karhurouva
Greg Proops Antti Pääkkönen rakastunut poikakarhu
Pauley Perrette Hannele Karppinen rakastunut tyttökarhu
Darko Cesar Darko Cesar ulkomaalainen karhu
Angayuqaq Oscar Kawagley Ossi Ahlapuro kertoja

Sivuäänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä
Pamela Adlon Anna-Liisa Haunio
Jennifer Darling Jaana Raivio
Debi Deryberry Katja Kontunen
Hope Levy Päivi Hilska
Sherry Lynn Säde Rissanen
Caitlin Rose Anderson Veera Railija
Patrick Pinney Markus Bäckman
Brian Posen Matti Holi
Phil Proctor Timo Granström
Bob Bergen Pasi Piispanen
Rodger Bumpass Tommi Varis
Bill Farmer Pekka Kuorikoski
Mickie McGowan Kari Tamminen
Maxi Anderson Pauli Pulkkinen
Carmen Carter Aurora Sankari
Randy Crenshaw Aleksis Sankari
Ben Johnson Joona Vintturi
Luke Johnson Miika Vintturi
Amy Keys Laura Granström

Suomenkielisen version ohjasi ja käänsi Markus Bäckman. [1] [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IMDb: Brother Bear
  2. Elokuvan lopputekstit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.