Aristokatit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aristokatit
The Aristocats
Elokuvan suomenkielinen kansi
Elokuvan suomenkielinen kansi
Ohjaaja Wolfgang Reitherman
Käsikirjoittaja Ken Anderson
Larry Clemmons
Tuottaja Winston Hibler
Wolfgang Reitherman
Pääosat Phil Harris
Eva Gabor
Liz English
Gary Dubin
Dean Clark
Scatman Crothers
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Ensi-ilta Suomen lippu 17.12.1971
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 11.12.1970
Kesto 78 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Aristokatit on vuonna 1970 valmistunut Disneyn elokuva. Vaikka Walt Disney ei erityisemmin pitänyt kissoista,[1] hän päätti tehdä niistä elokuvan. Elokuva oli jättimenestys ja siitä on tehty monta kirjatarinaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pariisi, Ranska vuonna 1910. Emokissa nimeltä Herttuatar (Carita Mäkelä) ja hänen kolme pientä kissanpoikastaan, Marie (Maria Kukkonen), Berlioz (Tuukka Vuorinen) ja Toulouse (Hans Vallittu), asuvat eläkkeelle jääneen oopperalaulaja madame Adelaide Bonfamillen (Seela Sella) kartanossa yhdessä tämän englantilaisen hovimestarin Edgarin (Ilkka Moisio) kanssa. Elokuvan alussa madame Adelaide päättää tehdä testamentin yhdessä lakimiehensä Georges Hautecourtin (Aarre Karén) kanssa, joka on hänen iäkäs mutta omalaatuinen vanha ystävänsä. Madame Adelaide ilmoittaa, että hän haluaa jättää omaisuutensa kissoilleen ja että Edgar perii varat vasta kissojen kuoltua. Edgar kuulee madame Adelaiden sanat omasta huoneestaan, eikä ole lainkaan mielissään siitä, että joutuu odottamaan kissojen luonnollista kuolemaa ennen kuin pääsee käsiksi madamen varoihin. Hän kehittääkin juonen päästäkseen kissoista eroon hetimmiten.

Edgar huumaa kissat sekoittamalla niiden ruokaan unipillereitä ja vie ne sitten maaseudulle hukuttaakseen ne johonkin puroon. Kaksi ajokoiraa nimeltä Napoleon ja Lafayette (Esa Saario ja Veikko Honkanen) hyökkää kuitenkin hänen kimppuunsa. Edgar pakenee jättäen taakseen sateenvarjonsa, hattunsa, kissojen petikorin sekä moottoripyöränsä sivuvaunun. Kissat pääsevät pälkähästä ehjin nahoin, mutta huomaavat olevansa eksyksissä keskellä maaseutua. Sillä välin madame Adelaide, Roquefort-hiiri (Jarmo Koski) ja hevonen nimeltä Frou-Frou huomaavat kissojen kadonneen. Seuraavana aamuna Hettuatar tapaa kujakissan nimeltä Thomas O’Malley (Pekka Lehtosaari), joka tarjoutuu viemään Herttuattaren ja tämän pesueen Pariisiin.

Kissojen matka Pariisiin osoittautuu hankalahkoksi. He ajavat osan matkasta maitokärryn takaosassa, kunnes kuljettaja (Veikko Honkanen) ajaa heidät pois. Marie putoaa jokeen, mutta O’Malley pelastaa hänet. Sitten kissaseurue tapaa kaksi englantilaista hanhea nimeltä Amelia ja Abigail Gabble (Seela Sella ja Titta Jokinen), jotka ovat parhaillaan kiertämässä Ranskaa. Kissat lähtevät seuraamaan hanhia matkien samalla niiden tapaa kävellä. Lopulta seurue saapuu Pariisiin ja kohtaa hanhien humalaisen Waldo-sedän (Jarmo Koski). Abigail ja Amelia lähtevät viemään Waldoa kotiin.

Kissat nousevat Pariisin katoille jatkaakseen matkaa ja tapaavat Hotti-Katin (Pepe Ahlqvist) ja tämän yhtyeen. Hotti-Katti ja kumppanit ovat O’Malleyn ystäviä ja esittävät kappaleen ”Katti tahtoo olla jokainen”. Kun kissayhtye on lähtenyt omille teilleen ja Herttuattaren lapset vetäytyneet yöpuulle, O’Malley ja Herttuatar istuutuvat läheiselle katolle ja juttelevat keskenään. Herttuattaren lapset kuuntelevat heidän jutteluaan ikkunalaudalta. O’Malley ja Herttuatar keskustelevat siitä, että voisiko Herttuatar mahdollisesti jäädä O’Malleyn luo ja mennä tämän kanssa naimisiin. Lopulta Herttuatar päättää kieltäytyä O’Malleyn kosinnasta madame Adelaidea kohtaan tuntemansa uskollisuuden vuoksi. Sillä välin Edgar käy hakemassa sivuvaununsa, sateenvarjonsa ja hattunsa Napoleonilta ja Lafayettelta takaisin, mutta koirat eivät luovu tavaroista helpolla. Edgar onnistuu kuitenkin saamaan tavarat takaisin käsiinsä, sillä ilman niitä häntä ei voi mitenkään yhdistää kissojen katoamiseen.

Kissat pääsevät takaisin kartanolle, ja O’Malley eroaa surullisena Herttuattaresta ja tämän lapsista. Edgar näkee Herttuattaren ja kissanpoikasten kävelevän kohti etuovea, joten hän sieppaa ja piilottaa kissat nopeasti uuniin. Herttuatar ja lapset pyytävät Roquefortia hakemaan O’Malleyn apuun. Hiiri tekee työtä käskettyä, ja O’Malley säntää takaisin kartanolle määrättyään Roquefortin ensin hakemaan avuksi myös Hotti-Katin ja tämän jengin. Edgar panee kissat matka-arkkuun aikomuksenaan lähettää ne Timbuktuun, Afrikkaan. O’Malley, Hotti-Katti ja kumppanit ja Frou-Frou taistelevat Edgarin kanssa sillä välin, kun Roquefort vapauttaa Herttuattaren ja tämän lapset. Lopulta Edgar kompastuu ja putoaa matka-arkkuun, niin että päätyy Timbuktuun kissojen sijaan lopulta itse.

Madame Adelaide pyyhkii Edgarin testamentistaan ja liittää siihen nyt puolestaan O’Malleyn. Hän perustaa myös hyväntekeväisyyssäätiön antaakseen kodin kaikille Pariisin kulkukissoille. Säätiön avajaisissa, joihin suurin osa elokuvan aikana tavatuista hahmoista osallistuu, Hotti-Katin yhtye esittää uuden version kappaleesta ”Katti tahtoo olla jokainen”.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä (vuoden 1971 dubbaus) Suomalainen näyttelijä (vuoden 1994 dubbaus) Rooli
Eva Gabor Tuula Rosenqvist Carita Mäkelä Herttuatar
Phil Harris Ossi Ahlapuro Pekka Lehtosaari Thomas O´Malley
Liz English Kristiina Ahlapuro Maria Kukkonen Marie
Gary Dubin Maarit Hyttinen Hans Vallittu Toulouse
Dean Clark Iiro Jussila Tuukka Vuorinen Berlioz
Roddy Maude-Roxby Reino Bäckman Ilkka Moisio hovimestari Edgar
Sterling Holloway Tuula Rosenqvist Jarmo Koski Roquefort
Pat Buttram Ossi Ahlapuro Esa Saario Napoleon
George Lindsey Reino Bäckman Veikko Honkanen Lafayette
Scatman Crothers Bror Collin Pepe Ahlqvist HottiKatti
Hermione Baddeley Ritva Lehtelä-Relander Seela Sella Madame
Charles Lane Seppo Kolehmainen Aarre Karén George Hautecout
Carole Shelley Lea Laven Seela Sella Amelia
Monica Evans Ellen Tenez Titta Jokinen Abigail
Bill Thompson ? Jarmo Koski Waldo-setä
Peter Renaday Seppo Kolehmainen Veikko Honkanen Maitokuski
Nancy Kulp Ritva Lehtelä-Relander ? Frou Frou
Paul Winchell ? Jarmo Koski Wang
Vito Scotti ? Esa Saario Luigi
Lord Tim Hudson ? Esa Saario Syril
Thurl Ravenscroft ? Esa Saario Igor

Suomenkielisen version vuoden 1971:

Ohjaus Reino Bäckman.

Laulujen suomennos Pertti Reponen & Reino Bäckman.

Suomennos Lea Joutseno.

Tuotanto Suomi-Filmi Oy.


Suomenkielisen version vuoden 1994:

Käänös ja ohjaus: Pekka Lehtosaari.

Laulut: Pekka Lehtosaari

Tuottaja: Ari Parviainen

Tuotantosihteeri: Jaana Rask

Suomenkielinen Toteutus: Tuotantotalo Werne Oy

Äänittys ja miksaus: Magnus Axberg ja Jari Ikonen

Luova johto: Kirsten Saabye

Suomenkielisen version tuottaja: Disney character voices international, inc.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aristokatit - AkuAnkka.fi Viitattu 4.7. 2011