J.M.K.E.

Wikipedia
Ohjattu sivulta J.M.K.E
Loikkaa: valikkoon, hakuun
J.M.K.E.
(1986– )
2006-07-28-21h58m20 (284074726).jpg
Tiedot
Tyylilaji: punk rock
Kotipaikka: Viro
Laulukieli: viro, venäjä, suomi
Sivusto: http://punk.bumpclub.ee/jmke/
Jäsenet
Villu Tamme  
Reimo Va  
Andres Aru  
Livia Kurik (Tirts)  
Promille Promille  
Levy-yhtiöt
Stupido Twins  
Kaljukotkas  

J.M.K.E. ("jesus maria karjatas eit" tai vaihtoehtoisesti "jah muidugi kuid ei") on virolainen, Tallinnasta kotoisin oleva punk-yhtye. J.M.K.E. on Viron suosituimpia yhtyeitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J.M.K.E. perustettiin 18. tammikuuta vuonna 1986. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat kitaristi Villu Tamme, basisti Tarvo Hanno Varres, rumpali Venno Vanamölder ja laulaja Mati Pors, joka kuitenkin erosi yhtyeestä melko pian. Tämän jälkeen yhtyeen laulajana toimi muun muassa Tõnu Trubetsky Vennaskond-yhtyeestä, jonka kanssa kokoonpano esiintyi nimellä Vürst Trubetsky & J.M.K.E. Pian yhtyeen miehitys kuitenkin vakiintui kolmimiehiseksi Villu Tammen ryhdyttyä myös laulajaksi.

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana yhtye esiintyi kotimaansa lisäksi Latvian, Liettuan ja Venäjän neuvostotasavalloissa. Neuvostoliiton ulkopuolelle olikin käytännössä mahdotonta päästä esiintymään, etenkin kun KGB oli pannut yhtyeen nationalistis-anarkistisen sanoman merkille. Punkkareita pidätettiin Neuvostoliitossa muutoinkin silloin tällöin, ja J.M.K.E.:n keulahahmo Villu Tamme joutui myös lyhyeksi aikaa psykiatriseen sairaalaan.

Jo tuolloin J.M.K.E.:n tunnusmerkeiksi muodostui aggressiivinen, mutta melodinen soitanta ja sanoitukset, jotka olivat hyvin kantaaottavia ja samaan aikaan ironisia sekä melankolisia.

Vuonna 1987 Villu Tamme kirjoitti yhtyeen tunnetuimman kappaleen, Suomessakin radiosoittoa saaneen Tere perestroikan, jonka riffiin Villu Tamme on kertonut saaneensa idean Pelle Miljoonan kappaleesta Moottoritie on kuuma. Yhtye voitti vuonna 1988 sillä virolaisen TV-ohjelman laulukilpailun, mutta ei koskaan saanut palkinnoksi luvattua Euroopan lomamatkaa. Samana vuonna basisti Tarvo Hanno Varres siirtyi Röövel Ööbik -nimiseen yhtyeeseen, ja hänet korvasi Lembit Krull.

Vuonna 1989 helsinkiläiset Joose Berglund ja Jorma Ristilä kustansivat kahden virolaisen yhtyeen singlet: J.M.K.E.:n Tere perestroika ja Babachin Russkaya Vodka. Erinäisten sattumusten jälkeen Berglund ja Ristilä perustivat uuden levy-yhtiön Stupido Twinsin. Syksylla 1989 J.M.K.E. levytti ensimmäisen pitkäsoittonsa Külmale maale, joka sai runsaasti myönteistä palautetta. Kyseisenä vuonna oli muutoinkin yhtyeen osalta paljon tapahtumia: Neuvostoliitto natisi jo liitoksissaan ja J.M.K.E.:n elämään tämä heijastui siten, että yhtye kykeni matkustamaan Suomeen huhtikuussa 1989 soittaakseen ensimmäisen konserttinsa Neuvostoliiton ulkopuolella SKDL:n vasemmistofoorumissa Kulttuuritalolla sekä Käpylän Vuoritalossa. Vuoden lopulla yhtye sai jälleen tuta miehistönvaihdoksen rumpali Venno Vanamölderin siirryttyä virolaisen RAC-yhtye P.W.A.:n riveihin. Tilalle rumpuihin tuli Ardo Põder.

Vuosien ajan yhtye kierteli Viroa ja Pohjoismaita ja vuonna 1993 julkaisi toisen levynsä Gringode kultuur. Neuvostoliiton romahtaminen ja Viron itsenäistyminen näkyi myös yhtyeen uudessa materiaalissa: neuvostovastaiset laulut saivat väistyä. Uudella albumilla yhtye irvaili muun muassa kapitalismille ja kertakäyttökulttuurille, mutta tilaa saivat myös runollisemmat ja aiheiltaan mielikuvituksellisemmat laulutekstit. Yhtyeen basisti Lembit Krull jätti pian levyn julkaisemisen yhtyeen. Hänet korvasi yhtyeessä Sten Šeripov.

1995 yhtye julkaisi kolmannen albuminsa Sputniks in Ресторан, joka on kokoelma vanhoja venäläisiä lauluja.

1996 J.M.K.E. järjesti 10-vuotisjuhlakonsertin, jossa soittivat kaikki yhtyeen jäseninä jossakin sen eri vaiheissa toimineet henkilöt. Samana vuonna ilmestyi pelkästään C-kasetilla julkaistu Rumal nali, joka oli kokoelma vanhoja ennenjulkaisemattomia kappaleita, joita ei neuvostoaikana ollut ollut mahdollista julkaista.

Vuonna 1996 ilmestyi myös levy pitkäsoitto Jäneste invasioon. Levy ei sisältänyt juurikaan poliittisia sanoituksia ja sitä pidetäänkin J.M.K.E.:n runollisen tyylin tähänastisena huipentumana. Levyllä esiintyi myös vierailevia muusikoita, muun muassa entinen basisti Lembit Krull ja vierailevana naissolistina tuntematon nimimerkki Marge M. Rumpali Ardo Põder ei enää kiireiltään juurikaan ehtinyt soittaa konserteissa, joten yhtyeen oli otettava keikkarumpaliksi Andres Aru.

1997 saksalainen levy-yhtiö Tug Records julkaisi levyn Totally Estoned - The Best Of J.M.K.E..

Vuonna 2000 ilmestyi studiolevy Õhtumaa viimased tunnid. Tyyliltään se on edellislevyn tapaan runollinen, joskin yleisilmeeltään aggressiivisempi. Levyllä rumpuja soitti Andres Aru. Levyllä vierailivat taustalaulajina myös naispuoliset Tirts ja Promille Promille, joista jälkimmäinen esitti myös yhden soolokappaleen nimeltä Keemia.

Vuonna 2002 ilmestyi J.M.K.E.:n edellislevyjä poliittissävyisempi Ainult planeet, missä yhtye esiintyi viisihenkisessä kokoonpanossa: Sten Šeripovin oli korvannut Reimo Va, ja Tirts ja Promille Promille olivat mukana yhtyeen täysivaltaisina jäseninä.

Vuosi 2006 lähti J.M.K.E.:lta vauhdikkaasti käyntiin. Yhtye täytti tammikuussa 20 vuotta ja julkaisi CD:n Mälestusi Eesti NSV-st, joka sisältää vanhoja, vain Rumal nali-kasetilla aiemmin julkaistuja 1980-luvun kappaleita uudelleen soitettuina. Suomessakin J.M.K.E. on vieraillut muutaman konsertin pienkiertueella suomalaisen Pax Americanan, virolaisen Vennaskondin ja venäläisen The Paukin kanssa. Samana kesänä J.M.K.E. esiintyi myös Oulussa sekä Rovaniemi Rock Festivalilla ja Puntala-rockissa Lempäälässä.

Vuonna 2007 J.M.K.E. esiintyi muun muassa Villun kirjoittamassa TEATRILABORI NOORTELAVASTUS:„Haned võlgu“ esityksessä. J.M.K.E. esiintyi myös suomalaisten Viikate- ja Kotiteollisuus-yhtyeiden kanssa Naapurivisa-kiertueella.

Vuonna 2008 J.M.K.E. ja Pelle Miljoona tekivät yhteiset keikat Tallinnassa ja Helsingissä. Villu esiintyi myös Suomen Yle TV1:llä Arto Nybergin vieraaana. Heinäkuussa J.M.K.E. teki yhteiskeikan The Exploitedin kanssa.

Yhtyeessä vaikuttaneet muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Venno Vanamölder, rummut 1986-1989
  • Ardo Põder, rummut 1989-1996
  • Andres Aru, rummut 1996-
  • Promille Promille, laulu 2002-
  • Tirts, laulu 2002-

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tere perestroika 7" -EP Stupido 001, Suomi 1989
Kylmälle maalle LP TWIN 1, Suomi 1989
Külmale maale MC Kuldnokk, Viro 1989
Pieni mies, iso tuoppi 7"-EP Stupido 007, Suomi 1990
Savist saar 12" EP Stupido 015, Suomi 1991
Maailmalopp koju kätte 7" -EP Stupido 025, Suomi 1993
Gringode kultuur LP/CD TWINLP 13/TWINCD 13, Suomi 1993
Gringode kultuur MC Aarne Valmis, Viro 1993
Külmale maale (uudelleenjulk.) CD TWINCD 1, Suomi 1993
Gringode kultuur CD Cuacha Records, Saksa 1994
Sputniks In Pectopah CD TWINCD 27, Suomi 1995
Sputniks In Pectopah CD Cuacha Records, Saksa 1995
Sputniks In Pectopah MC Villu Tamme, Viro 1996
Rumal nali 1986-1989 MC Fucking Cunt Records, Viro 1996
Jäneste invasioon CD TWINCD 31, Suomi 1996
Jäneste invasioon MC Georg Scherer Systems, Viro 1996
Totally Estoned - The Best Of J.M.K.E CD Tug Records, TUG 063, Saksa 1997
Külmale maale (uudelleenjulk.) MC Georg Scherer Systems, Viro 1999
Õhtumaa viimased tunnid CD Stupido Twins/Kaljukotkas 2000
Ainult planeet CD/MC Kaljukotkas / Stupido Twins 2002
Mälestusi Eesti NSV-st CD Kaljukotkas / Stupido Twins 2006
Jasonit ei huvita CD MORSS/Stupido Twins 2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]