Havaijin kieli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havaiji
Oma nimi 'Ōlelo Hawai'i
Tiedot
Alue Havaijin lippu. Havaiji (Yhdysvallat)
Virallinen kieli Havaijin lippu. Havaiji (Yhdysvallat)
Puhujia noin 10 000
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta austronesialaiset kielet
Kieliryhmä polynesialaiset kielet
ISO 639-3 haw

Havaiji on Havaijin saariryhmän alkuperäisväestön alkuperäinen kieli. Lähetyssaarnaajien saavuttua 1820 sen asema alkoi tasaisesti heikentyä, kunnes englanti oli lähes täysin sen syrjäyttänyt. Viime aikoina havaijin kieli on kuitenkin noussut uudestaan käyttöön alueilla, joilla sitä ei käytetty vielä 1970-luvun vaihteessa.

Havaijissa on viisi lyhyttä vokaalia /u, i, o, e, a/ ja viisi pitkää vokaalia /u: i: o: e: a:/. Havaijissa on vain kahdeksan konsonanttia, h l k p n m w ', ' tarkoittaa glottaaliklusiilia. Konsonantti /t/ puuttuu havaijista, mikä on erittäin harvinaista maailman kielissä.

Englannin kielestä havaijiin lainatuissa sanoissa konsonantit korvataan havaijin äänteillä seuraavasti: p b f > p, v w > w, hw > hu tai w tai u, h sh > h, l r > l, m > m, n ng > n, t d th s sh z ch j k g > k, j > i

Esimerkki havaijiin lainatuista sanoista: englannin George > havaijin Keoki, Finland > Pinilana (Suomi), brush > palaki, beer > pia. Huomaa että englannin sh voi lainautua havaijiin joko h:na tai k:na. Havaijin /k/-äänne vastaa peräti kymmentä englannin konsonanttia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia
Havaijinkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.