Havaijisaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Havaijisaaret.
Saariryhmän pääsaarten sijainti. Pääsaari Havaiji punaisella.

Havaijisaaret on saariryhmä pohjoisella Tyynellämerellä. Se kuuluu Yhdysvaltojen Havaijin osavaltioon, lukuun ottamatta Midwaysaarten atollia[1], joka kuuluu Yhdysvaltain pieniin erillissaariin.[2]

Havaijisaarten kahdeksan pääsaarta ovat kaakosta luoteeseen Havaiji (Big Island), Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai ja Niihau[3]. Havaijisaaret voidaan jakaa Luoteisiin Havaijisaariin eli Leewardsaariin sekä Kaakkoisiin Havaijisaariin eli Windwardsaariin.

Havaijisaaret ovat tuliperäisiä ja koralliriuttojen reunustamia. Havaijin saari eli Big Island on geologisesti nuorin ja pinta-alaltaan lähes kaksi kertaa suurempi kuin muut saaret yhteensä.[3]

Havaijisaaret ovat syntyneet Tyynenmeren laatan liikkuessa luoteeseen niin sanotun kuuman pisteen yli. Kuuman pisteen kohdalla muodostuu tulivuori, joka ajan myötä nousee merenpinnan yläpuolelle synnyttäen saaren. Mannerlaatan liikkuessa vuosimiljoonien kuluessa tulivuoret ovat liikkuneet pois kuumasta kohdasta luoteeseen, sammuneet ja eroosion vaikutuksesta pienentyneet. 35 kilometriä Havaijin saaresta etelään on syntymässä uusi saari, Loihi[4]. Havaijin tunnetuimpia tulivuoria ovat Mauin Haleakala ja Havaijin saaren Mauna Kea, Mauna Loa ja Kilauea, joista kaksi viimeisintä ovat edelleen aktiivisia[5].

Havaijisaaret ovat erittäin vuoristoisia: 50 % saarten maa-alasta sijaitsee yli 600 metrin korkeudessa ja 10 % yli 2 000 metrin korkeudessa[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Midway Atoll National Wildlife Refuge: About Us U.S. Fish and Wildlife Service. Viitattu 28.3.2013.
  2. Midway Island Fleet Mon. JAKOTA Cruise Systems GmbH, Rostock. Viitattu 28.3.2013.
  3. a b Columbia University: The Columbia Electronic Encyclopedia, 6th ed., Hawaii, State, United States – Land and People Columbia University Press. Viitattu 24.3.2013. (englanniksi)
  4. U.S. Geological Survey: The long trail of the Hawaiian hotspot U.S. Geological Survey. Viitattu 24.3.2013. (englanniksi)
  5. Planetology group: Maapallon tulivuoret University of Oulu, Planetology group. Viitattu 24.3.2013.
  6. US Dept of Commerce – NOAA: Climate of Hawaii (pdf) US Dept of Commerce. Viitattu 6.5.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]