Bergenin lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bergenin lentoasema, Flesland
Bergen lufthavn, Flesland
IATA-koodi BGO
ICAO-koodi ENBR
Sijainti Flesland, Ytrebygda, Bergen, Norja
Koordinaatit 60°17′37″N, 005°13′05″E
Tyyppi julkinen
Ylläpitäjä Avinor
Valmistumisvuosi 1955
Korkeus 51 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Bergen – 19 km
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
17/35[1] 2 990 45 asfaltti/betoni
Matkustajamäärä (2017) 6 110 944
Huomioita
Lähteet AIP[2]
avinor.no/en/airport/bergen

Bergenin lentoasema (IATA: BGOICAO: ENBR) on lentoasema Ytrebygdassa, Bergenissä, Norjassa, noin 19 kilometriä Bergenin keskustasta lounaaseen. Lentoasema on Norjan toiseksi suurin ja Pohjoismaiden seitsemänneksi vilkkain, matkustajamäärä vuonna 2017 oli yhteensä 6,1 miljoonaa. Asemalla on yksi, 2 990 metriä pitkä kiitotie, jonka rinnalla kulkee rullaustie. Lentoasema valmistui vuonna 1955, ja sen rahoitti alun perin Nato.

Lentoasema on kansainväliseltä liikenteeltään huomattavan vilkas ja onkin Norwegian Air Shuttlen toiseksi tärkein tukikohta. Bergenistä lennetään 19 kotimaan ja 46 kansainväliseen kohteeseen, tosin osa kansainvälisistä kohteista on sesonkikohteita. Bergenistä lennetään päivittäin muun muassa Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Amsterdamiin, Frankfurtiin, Lontooseen, Aberdeeniin, Pariisiin, Varsovaan ja Prahaan. Suurin osa kentältä lennettävistä lennoista lennetään Boeing 737 -koneella, mutta osa lennoista lennetään myös Airbus-, Dash 8- ja ATR 72 -koneilla. Tärkein Bergenistä lennettävä kohde on Oslo, jonne lennetään 35 kertaa päivässä. Bergen–Oslo-reitti on Euroopan seitsemänneksi vilkkain reitti ja sitä lentävät Scandinavian Airlines ja Norwegian Air Shuttle Boeing 737 -koneilla. Lentoaseman vanhasta siviiliterminaalista on muokattu terminaali helikopterilennoille. Bergenin lentoaseman omistaa ja sitä ylläpitää Avinor. Lentoasemalla on myös pari hotellia.

Terminaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bergenin nykyinen terminaali valmistui 1988 ja sen on suunnitellut arkkitehti Halfdan Grieg. Hän suunnitteli myös vanhemman terminaalin. Lentoasemalla on 11 matkustajasiltaa, joihin lentokoneet voivat yhdistyä. Sillat on numeroitu 21–32. Portit 21–27 on tarkoitettu kansainvälisille schengen ja ei-schengen lennoille, niin että silta 24 sopii laajarunkoisille maksimissaan Boeing 747 ja Airbus A340 -kokoluokan koneille. Portit 28–32 on suunniteltu kotimaan lentoja varten. Lisäksi asematasolla on 11 seisontapaikkaa lentokoneille. Terminaalissa on suuri verovapaa myymälä, jonka läpi kaikki kansainvälisille lennoille menevät matkustajat kävelevät. Kauppa myy makeisia, kosmetiikkaa, parfyymejä, juomia, alkoholijuomia, elektroniikkaa, matkamuistoja, lehtiä sekä pokkareita. Kauppa on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi lentoasemalla on neljä muuta myymälää, jotka myyvät muotia, lehtiä ja kirjoja ja paikallisia tuotteita ja lahjatavaraa. Lisäksi lentoasemalla on seitsemän ravintolaa, baaria ja kahvilaa, mm. Lille Bergen.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avinor panostaa kovasti Bergenin lentoasemaan ja sen kasvuun. Se aloittaa mittavan terminaalin kansainvälisen osion ja asematason remontin ja laajennuksen 461 milj. NOK:lla.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bergenin Lentoasemalle on loistavat kulkuyhteydet. Uusi pikaraitiotie kulkee asemalle keskustasta kymmenen minuutin välein. Matka kestää noin 45 minuuttia. Lisäksi pienin väliajoin asemalle menee busseja ja tilatakseja. Asemalle pääsee myös tilaamalla taksin.

Lentoyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bergen Airport Boeing. Viitattu 5.6.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. ENBR – Bergen/FleslandArkistoitu kopio (PDF) (AD 2 ENBR) AIP Norge/Norway. 8.3.2012. Avinor. Arkistoitu 26.5.2012. Viitattu 9.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]