Awakening (konferenssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Awakening (suom. ”Herääminen”) on Suomessa järjestettävä etnonationalistinen konferenssi, jonka puhujina on tunnettuja valkoisia nationalisteja ja äärioikeistoaktiiveja Euroopasta ja Yhdysvalloista. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin Helsingissä huhtikuussa 2018,[1] ja toinen Turussa huhtikuussa 2019.[2] Awakening-konferenssin järjestäjät ovat Sarastus-verkkolehti ja Monokulttuuri FM -nettiradio.[3] Kokoontumispaikka on salainen ja järjestäjät hyväksyvät tai hylkäävät erikseen jokaisen mukaan ilmoittautuneen kuuntelijan. Tämän lisäksi tilaisuuteen hyväksytyn osallistujan henkilöllisyys tarkistetaan vielä ennen sisäänpääsyä. Konferenssin puheet lähetetään suorana Internetiin.[1]

Konferenssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Awakening-konferenssi pidettiin Helsingissä Ravintola Kaisaniemessä 8. huhtikuuta 2018. Puhujina olivat amerikkalaiset valkoista ylivaltaa kannattavat kustantajat Jared Taylor ja Greg Johnson, taiteilijanimellä ”Millennial Woes” esiintyvä brittiläinen bloggaaja Colin Robertson, amerikkalaisen alt-rightin johtohahmoihin kuuluva Paul Ray Ramsey, amerikkalainen antifeministi Roger Devlin, Viron konservatiivisen kansanpuolueen poliitikko Ruuben Kaalep, ruotsalainen Marcus Follin, kirjailija Timo Hännikäinen ja Mäntsälän perussuomalaisten sihteeri Nico Saramo.[1] Tapahtumaan oli ilmoitettu puhujaksi myös toimittaja Marko Hamilo, joka perui osallistumisensa.[4]

Yleisradio oli halunnut tulla seuraamaan tapahtumaa, mutta järjestäjät kieltäytyivät päästämästä tilaisuuteen niin sanotun valtamedian edustajia. Kokouspaikan vuodettua julkisuuteen Yleisradion toimittaja onnistui kuitenkin pääsemään sisälle asiasta kiinnostuneeksi turistiksi tekeytymällä. Paikalla oli noin sata kuulijaa, joista lähes kaikki olivat miehiä. Mukana oli myös ulkomailta saapuneita osallistujia ainakin Tanskasta. Toimittajan mukaan puheissa keskityttiin vastustamaan vasemmistoa, monikulttuurisuutta ja tasa-arvoa, sekä korostettiin etnonationalismia. Puhujat kannattivat muun muassa sääty-yhteiskuntaan palaamista sekä monarkiaa. Puheiden jälkeen ei ollut keskustelua eikä esitetty kysymyksiä. Tilaisuudessa jaettiin perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen siihen aikaan johtaman Suomen Sisun esitteitä, mutta paikalla ei Yleisradion mukaan ollut kansanedustajia eikä muita merkittäviä vaikuttajia.[1] Perussuomalaisten pitkän linjan taustavaikuttaja[5] ja eduskunta-avustaja Tuomas Tähti aikoi osallistua konferenssiin[6] mutta tapahtuman järjestäjä ilmoitti hänelle, että hänen ilmoittautumispyyntönsä on hylätty[7].

Poliisi piti ennen tapahtumaa todennäköisenä, että paikalle saapuu myös vastustajia,[3] mutta ravintolan ulkopuolella oli vain yksi kylttiä pidellyt mielenosoittaja.[1] Kokouspaikan paljastuminen aiheutti paljon vastalauseita Ravintola Kaisaniemeä kohtaan ja sitä vaadittin jopa boikotoitavaksi. Ravintolayhtiön toimitusjohtajan mukaan tapahtuman luonne selvisi vasta edeltävänä päivänä, jolloin peruminen ei ollut enää mahdollista.[4]

2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Awakening II -konferenssi pidettiin Varsinais-Suomessa 6. huhtikuuta 2019. Sen puhujina oli antisemitistisistä teorioistaan tunnettu yhdysvaltalainen entinen professori Kevin McDonald, ukrainalaisen Azov-pataljoonan poliittisen siiven edustaja Olena Semenyaka, itävaltalainen kustantaja Martin Lichtmesz, färsaarelainen äärioikeistoaktivisti Fródi Midjord ja Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten HAPSUn viestintävastaava Jasmina Ollikainen. Pääpuhujaksi oli ilmoitettu jo 2018 mukana ollut amerikkalainen valkoinen nationalisti Jared Taylor, mutta hän sai maaliskuun lopussa Puolan viranomaisilta maahantulokiellon Schengen-alueelle ja käännytettiin takaisin Lausannen lentokentältä Sveitsistä.[8][9] Taylorin tilalle saapuu niin ikään 2018 tapahtumaan osallistunut Colin Robertson.lähde?

Lounais-Suomen poliisi on kertonut varautuneensa tapahtumaan ja pyrkineensä erityisesti turvaamaan eduskuntavaalien vaalirauhan.[10] Poliisilla oli tietoa siitä, että tapahtumapaikka oli Turussa.[11] Kokouspäivänä paikaksi paljastui Turun keskustassa sijaitseva ravintola Suomalainen Pohja. Ravintolan omistajalle tilaisuuden luonne oli selvinnyt vasta aamulla. [2]

2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas Awakening oli suunniteltu pidettäväksi 18. huhtikuuta 2020 Etelä-Suomessa. Tapahtuma kuitenkin siirrettiin pidettäväksi 17. lokakuuta 2020. Pääpuhujaksi tapahtumaan on kutsuttu kroatialainen Tomislav Sunic.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Parkkari, Jani: Mitä todella tapahtui ravintola Kaisaniemen seinien sisällä – Ylen toimittaja pääsi seuraamaan "vaihtoehtoisen oikeiston" kokousta 14.4.2018. Yle Uutiset. Viitattu 6.4.2019.
  2. a b Äärimielisten kokous Turussa eteni poliisin tiukassa vartioinnissa – "Ei mainittavan arvoista toimintaa" 6.4.2019. Turun Sanomat. Viitattu 6.4.2019.
  3. a b Nuuttila, Sakari: Äärioikeisto järjestää Helsingissä ”etnonationalistisen konferenssin”, jossa julistetaan valkoista ylivaltaa - Poliisi pitää vastareaktiota todennäköisenä 4.4.2018. Iltalehti. Viitattu 6.4.2019.
  4. a b Määttänen, Juuso: Ravintola Kaisa­niemessä järjestettiin ääri­oikeiston tapahtuma, jossa puhui maailman tunnetuimpiin kuuluva valkoisen ylivallan kannattaja – ravintolaa vaaditaan nyt boikottiin (vain tilaajille) Nyt. 11.4.2018. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.4.2019.
  5. Grönroos, Simo: Nationalistin henkinen horisontti / kirja-arvostelu simogronroos.fi. 8.6.2019. Viitattu 4.3.2020.
  6. Nuuttila, Sakari: Kansanedustajan avustaja aikoo osallistua valkoista ylivaltaa julistavaan äärioikeistolaiseen seminaariin - "Kuunteluoppilaan rooli on minulle sopivin" Iltalehti. 6.4.2018. Alma Media oyj. Viitattu 4.3.2020.
  7. Tähti, Tuomas: Vs: Tuukka Kurulle kenkää PS-nuorista Hommaforum. 19.12.2018. Viitattu 4.3.2020. [vanhentunut linkki]
  8. Similä, Ville: Varsinais-Suomen äärioikeistokokous kerää kansainvälistä huomiota 4.4.2019. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.4.2019.
  9. Owen, Tess: White Nationalists from Around the World Are Meeting in Finland. Here’s What You Need to Know 4.4.2019. Vice News. Viitattu 6.4.2019. (englanniksi)
  10. Huhtanen, Jarmo: Poliisi varautuu äärioikeiston kokoukseen Turussa 5.4.2019. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.4.2019.
  11. Äärioikeisto kokoustaa Turussa lauantaina 5.4.2019. Turun Sanomat. Viitattu 6.4.2019.
  12. https://hommaforum.org/index.php?topic=129548.0[vanhentunut linkki]