Anna Eriksson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anna Eriksson
Anna Eriksson.JPG
Syntynyt 22. huhtikuuta 1977 (ikä 36)
Kotipaikka Pyhäranta
Tyylilajit pop, iskelmä, rock
Laulukieli suomi
Levy-yhtiöt Warner Music Finland, Universal Music

Anna Sofia Eriksson (s. 22. huhtikuuta 1977 Rauman maalaiskunta)[1] on suomalainen laulaja. Hänen tunnetuimpiin levytyksiinsä kuuluu muun muassa iskelmä Kun katsoit minuun (2001). Eriksson on myyntitilastoissa yksi parhaiten menestyneistä suomalaisista naisartisteista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eriksson asui elämänsä alkuvuosina ulkomailla insinööri-isänsä työn vuoksi.[2] Hän asui kahteen otteeseen Saudi-Arabiassa, Intiassa ja Tansaniassa ja vietti ulkomailla yhteensä noin kahdeksan vuotta.

Eriksson on ollut lapsesta saakka innokas laulaja ja esiintyjä. Ulkomailla hän esiintyi monissa lastenjuhlissa, lähetystöjen juhlissa, kirkoissa sekä koulujen juhlissa. Lisäksi hän oli Tansaniassa Moshin kansainvälisen koulun yhtyeen laulusolisti.

Eriksson avioitui 9. elokuuta 2008 valokuvaaja Matti Pyykön kanssa. He saivat pojan toukokuussa 2013.[3]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikssonin esikoisalbumi Anna Eriksson ilmestyi vuonna 1997. Eriksson palkittiin vuoden naistulokkaan Emma-patsaalla vuonna 1998. Hän sai vuonna 1999 myös Sauli Lehtosen muistorahaston kannustusstipendin.

Vuonna 2000 Eriksson osallistui euroviisukarsintoihin Petri Laaksosen säveltämällä kappaleella Oot voimani mun. Hän sijoittui finaalissa toiseksi häviten voittajalle neljä pistettä. Kappale voitti myöhemmin ensimmäisenä suomalaisena kappaleena euroviisufanien OGAE-järjestön varjokilpailun, OGAE Second Chance Contestin. Se siis oli viisufanien mielestä eri maiden karsiutuneista kappaleista paras.[4]

Erikssonin kappale Kun katsoit minuun valittiin vuoden 2001 parhaaksi iskelmäksi Iskelmä-radion järjestämässä yleisöäänestyksessä.[5] Vuonna 2002 Eriksson palkittiin vuoden naisartistin Emmalla. Hän on saanut myös SuomiPOPin naisartistin palkinnon.

Anna Eriksson Vihreät Niityt -musiikkitapahtumassa heinäkuussa 2004.

Erikssonin albumeista platinaa ovat myyneet esikoisalbumi Anna Eriksson (1997), Odota mua (1999), Kun katsoit minuun (2001), Parhaat (2002), Kaikista kasvoista (2003) ja Sinusta sinuun (2005) sekä kultaa joulualbumi Anna joulu (1998). Debyyttialbumia Anna Eriksson on myyty yli 81 000 kappaletta.[6]

Syksyllä 2005 Eriksson piti 16 paikkakunnan konserttikiertueen kymmenvuotistaiteilijajuhlan kunniaksi Sinusta sinuun -levyn ilmestyttyä.

Eriksson on alkanut itse sanoittaa ja säveltää laulujaan. Hän on tehnyt yhteistyötä Sipe Santapukin kanssa, jonka kanssa myös seurusteli kolmisen vuotta ennen eroa alkuvuodesta 2007.[7]

Erikssonin kahdeksas ja samalla ensimmäinen englanninkielinen studioalbumi Garden of Love julkaistiin 25. helmikuuta 2010.

Vuonna 2012 Eriksson julkaisi uusimman albuminsa Mana, jonka hän sävelsi, sanoitti ja tuotti itse. Hän aloitti samana vuonna Turun Sanomien kolumnistina.[2] Vuonna 2013 Erikssonille myönnettiin Teosto-palkinto, jonka perusteluissa todettiin Mana-levyn olleen "rohkea pesäero" Erikssonin aiempaan tuotantoon.[8] Mana rikkoi vuonna 2012 kultalevyrajan 14 000 kappaleen myynnillään.[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

Kokoelma-albumit

DVD:t

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]