ABC (liikennemyymälä)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ABC

ABC!-n logo.svg

Perustettu 1998
Kotipaikka Helsinki
Toimiala huoltoasema
Henkilökuntaa 6 000
Kotisivu www.abcasemat.fi
Kesällä 2009 avattu Särkisalmen ABC-liikennemyymälä Parikkalassa.

ABC on suomalainen huoltoasemaketju, joka kuuluu S-ryhmään. Ensimmäinen ABC avattiin Kouvolan Uttiin joulukuussa 1998.

Ketju kutsuu huoltoasemiaan liikennemyymälöiksi. Niiden yhteydessä toimii kahvila-ravintola ja myymälä (ABC Market/Shop, Alepa, S-market tai Sale), jossa myydään sekä elintarvikkeita että autotarvikkeita. ABC-ketjun kilpailustrategia perustuu oheistoimintoihin, autopalvelut on jätetty vähemmälle huomiolle. Monet ABC-ketjun asemat eivät tarjoa esimerkiksi autonpesua eikä asemilla ole juurikaan korjauspalveluita. Toukokuussa 2014 ketjuun kuului 110 liikennemyymälää ja 15 ABC-Deliä sekä 297 miehittämätöntä polttonesteen jakeluasemaa, pääasiassa S-ryhmän S-market- ja Prisma-myymälöiden yhteydessä. Vuoden 2007 toukokuussa avattiin ABC-liikennemyymälöistä suurin Äänekosken Hirvaskankaalle aiemman Esso Hirvaskankaan tilalle.

ABC Deli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC Deli -ketjun asemat sijaitsevat kaupunkiympäristössä, jonne ketjun liikennemyymälä-konseptin mukaisia huoltoasemia ei ole mahdollista rakentaa. Polttonesteiden lisäksi ABC Deli -asemilla myydään päivittäistavaroita ja valmiita ruoka-annoksia, kuten Chico’sin hampurilaisia ja erilaisia kahvilatuotteita. Deli-asemia oli toukokuussa 2014 Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kaikkiaan 13 kappaletta. S-ryhmän ostettua Suomen Esso-huoltoasemaketjun vuonna 2006 osa Esso-asemista muutettiin ABC Deli -yksiköiksi, osa ABC-automaattiasemiksi ja osa St1-asemiksi.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC Seinäjoki
  • ABC-liikennemyymälän pihalla sen länsipuolella Utissa on näytteillä Antonov An-2 -lentokone myös sisältä. Koneeseen on vapaa pääsy.
  • ABC-myymälät ovat nuorison keskuudessa suosittuja kohtaamis- ja ajanvietepaikkoja. Tämä on aiheuttanut mediassa paljon kritiikkiä, mutta nuorisolle on myös järjestetty omia ABC-tapahtumia.
  • ABC-asemien lempinimi ja maskotti on Apsi ja lapsille suunnatun menun symboli samanniminen apina.

Liikennemyymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]