Abc-Liikennemyymälä

Wikipedia
(Ohjattu sivulta ABC (liikennemyymälä))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abc-Liikennemyymälät

ABC!-n logo.svg

Perustettu 1998
Kotipaikka Helsinki
Toimiala huoltoasema
Henkilökuntaa 6 000
Kotisivu www.abcasemat.fi

Abc-Liikennemyymälät on suomalainen huoltoasemaketju, joka kuuluu S-ryhmään. Ensimmäinen Abc avattiin Kouvolan Uttiin joulukuussa 1998.

Särkisalmen Abc-liikennemyymälä Parikkalassa.
Seinäjoen Abc-asema

Ketju kutsuu huoltoasemiaan liikennemyymälöiksi. Niiden yhteydessä toimii kahvila-ravintola ja myymälä (Liikennemyymälän Abc Market, Abc-Shop, Alepa, S-market tai Sale), jossa myydään sekä elintarvikkeita että autotarvikkeita. Abc-ketjun kilpailustrategia perustuu oheistoimintoihin, huoltopalvelut on jätetty vähemmälle huomiolle. Monet Abc-ketjun asemat eivät tarjoa esimerkiksi autonpesua eikä asemilla ole juurikaan korjauspalveluita. Tammikuussa 2015 ketjuun kuuluu 106 liikennemyymälää[1] ja 15 ABC Deliä sekä 297 miehittämätöntä polttonesteen jakeluasemaa, pääasiassa S-ryhmän S-market- ja Prisma-myymälöiden yhteydessä. Vuoden 2007 toukokuussa avattiin Abc-liikennemyymälöistä suurin Äänekosken Hirvaskankaalle aiemman Esso Hirvaskankaan tilalle.

ABC Deli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC Deli -ketjun asemat sijaitsevat kaupunkiympäristössä, jonne ketjun liikennemyymälä-konseptin mukaisia huoltoasemia ei ole mahdollista rakentaa. Polttonesteiden lisäksi ABC Deli -asemilla myydään päivittäistavaroita ja valmiita ruoka-annoksia, kuten Chico’sin hampurilaisia ja erilaisia kahvilatuotteita. Deli-asemia oli toukokuussa 2014 Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kaikkiaan 13 kappaletta. S-ryhmän ostettua Suomen Esso-huoltoasemaketjun vuonna 2006 osa Esso-asemista muutettiin ABC Deli -yksiköiksi, osa ABC-automaattiasemiksi ja osa St1-asemiksi.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Abc-liikennemyymälän pihalla sen länsipuolella Utissa on näytteillä Antonov An-2 -lentokone myös sisältä. Koneeseen on vapaa pääsy.
  • Abc-asemien lempinimi ja maskotti on Apsi ja lapsille suunnatun menun symboli on samanniminen apina.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ABC-ketjun kasvu lopahti Iltalehti. 15.1.2015. Viitattu 15.1.2015.