Gulf Oil

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gulflogga.jpg
Gulfin huoltoasema Englannissa.

Gulf Oil Corporation oli merkittävä yhdysvaltalainen öljy-yhtiö, joka perustettiin vuonna 1901. Yhtiö harjoitti mm. öljynetsintää ja -jalostusta, öljytuotteiden kauppaa ja huoltoasemaliiketoimintaa. Gulf-huoltoasemia oli sekä Yhdysvalloissa että lukuisissa muissa maissa, myös Suomessa. Gulf Oilin olemassaolo päättyi vuonna 1984, kun se sulautettiin Standard Oil of California -yhtiöön. Vastaanottavan yhtiön nimeksi tuli sulautumisen jälkeen Chevron ja se on tänä päivänä Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä.

Ennen fuusiota Gulf Oil oli luopunut huoltoasemistaan Euroopassa. Monessa maassa, muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa Gulf-huoltoasemat siirtyivät Kuwait Petroleum Corporation -yhtiölle, joka sittemmin otti käyttöön Q8-tuotemerkin. Suomessa Gulf-huoltoasemat olivat siirtyneet jo 1970-luvulla E-Öljylle ja Kesoilille.

Fuusion jälkeen Gulf-tuotemerkki jäi Chevronille, joka käytti sitä 1990-luvun alkupuolelle saakka, mutta on luovuttanut sen toisille yhtiöille.

Yhdysvaltain ulkopuolella Gulf-merkin käyttöoikeus on siirtynyt Gulf Oil International Ltd -nimiselle yhtiölle, joka kuuluu intialaiseen Hinduja-konserniin. Yhtiö on edelleenluovuttanut Gulf-tuotemerkin käyttöoikeuden useaan maahan, muun muassa Alankomaihin, Belgiaan, Britanniaan ja Ruotsiin. Näissä maissa on syntynyt uudestaan Gulf-huoltoasemien verkosto. Ruotsissa toimii jo yli 100 Gulf-asemaa.

Gulf-huoltoasemat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Gulf-tuotemerkin käyttöoikeuden omistaa nykyään Us-Parts Finn-Am Oy, joka lisensioi tuotemerkkiä edelleen itsenäisille huoltoasemayrittäjille vuodesta 2008 alkaen. Polttoaineen Gulf-asemille toimittaa SEO. [1] Ensimmäinen uusi Gulf-huoltoasema oli Helsingin Merisatamassa sijaitseva veneasema.

Elokuussa 2014 Gulf-huoltoasemien määrä oli kymmenen. Niistä viisi oli veneasemaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gulf-merkki tekee paluuta huoltoasemille Helsingin Sanomat. 29.4.2008. Viitattu 28.10.2010.
  2. Gulf-huoltoasemat Viitattu 4.8.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.