Wrecking Ball (Miley Cyrusin kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Wrecking Ball”
Miley Cyrus
Singlen ”Wrecking Ball” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Bangerz
 Julkaistu 25. elokuuta 2013
 Tyylilaji pop
 Kesto 03.41
 Levy-yhtiö RCA Records
Miley Cyrusin muut singlet
We Can't Stop
2013
Wrecking Ball
2013
Adore You
2013

Wrecking Ball on yhdysvaltalaisen laulajan Miley Cyrusin kappale hänen neljänneltä, vuonna 2013 ilmestyneeltä Bangerz-studioalbumiltaan. Sen julkaisi RCA Records albumin toisena singlenä 25. elokuuta 2013. Kappaleen tuottivat Dr. Luke ja Cirkut, ja sen sanoituksista vastasivat kahden edellisen lisäksi MoZella, Stephan Moccio ja Sacha Skarbek. "Wrecking Ball" on pop-balladi, joka kertoo huonontuvasta parisuhteesta.

Kappaleen musiikkivideo julkaistiin 9. syyskuuta 2013. Sekä kappale että musiikkivideo saivat kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Kriitikot miettivät, onko Cyrus aidosti niin tunteellinen kuin antaa kappaleella ymmärtää. Kappaleella kuultu haavoittuvuus on kuitenkin ristiriidassa sen kanssa, millaisen julkisen kuvan Cyrus on itsestään antanut mediassa.

Kappale nousi debyyttiviikollaan Yhdysvaltain singlelistan kärkeen ja oli näin ollen laulajan ensimmäinen USA:n singlelistan ykköskappale.[1] Tammikuuhun 2014 mennessä "Wrecking Ball" oli myynyt kolme miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa. Myös kansainvälisesti kappale menestyi hyvin listoilla: se pääsi kärkisijalle Kanadassa ja Iso-Britanniassa ja sijoittui kymmenen parhaan joukkoon monessa Euroopan maassa. "Wrecking Ballin" musiikkivideo teki uuden VEVO-ennätyksen, kun sitä katsottiin ensimmäisen vuorokauden sisällä 19,3 miljoonaa kertaa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Wrecking Ballia" alettiin alun perin työstää Beyoncélle (kuvassa), mutta se päätyi lopulta Cyrukselle.

Vuonna 2012 Cyrus ilmoitti jättävänsä musiikin taka-alalle, ja musiikin teon sijaan hän ilmoitti keskittyvänsä elokuvauraansa. Samana vuonna Cyrus esiintyi muun muassa elokuvissa LOL: Laughing Out Loud ja So Undercover. Alun perin hänen piti myös toimia ääninäyttelijänä animaatioelokuvassa Hotel Transylvania mutta hylkäsi projektin, koska halusi keskittyä uudelleen musiikkiin.[2][3] Tammikuussa 2013 Cyrus päätti levytyssopimuksensa Hollywood Recordsin kanssa ja vaihtoi RCA Recordsiin.[4] Cyrus on tehnyt kolme albumia Hollywood Recordsin kanssa: Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus (2007), Breakout (2008) ja Can't Be Tamed (2010). Lisäksi Hollywood Record julkaisi Cyrusin EP:n The Time of Our Lives (2009). Maaliskuussa 2013 Cyrus virallisti neljännen studioalbuminsa ja kertoi sen tulevan myyntiin vuoden 2013 lopulla.[5]

"Wrecking Ballia" alettiin alun perin kirjoittaa laulaja-näyttelijä Beyoncélle. Ennen kuin tämä tieto julkistettiin, yksi laulun sanoittajista, Sacha Skarbek, tweettasi joulukuussa 2012: "Beyoncen laulu onkin nyt Miley Cyruksen laulu?!! Hyvä/huono? En minä tiedä??!!!! [sic]".[6] Skarbekin asiamies kommentoi seuraavanlaisesti: "Alun perin Dr. Luken ja Sachan piti kokoontua kirjoittamaan kappale Beyoncélle. Mutta kun laulu ['Wrecking Ball'] kehittyi, sanoittajat ymmärsivät, ettei laulu sopisi hänelle."[6] "Wrecking Ball" julkistettiin 25. elokuuta 2013.[7] Kappaleen kansikuvitus paljastettiin 6. syyskuuta, jossa Cyrus istuu purkupallon päällä, yllään valkoinen hihaton napapaita ja alushousut.[8] "Wrecking Ball" on albumin "Bangerz" (2013) toinen single. Albumin ensimmäinen single "We Can't Stop" julkaistiin kesäkuussa 2013 ja "Wrecking Ballin" seuraajasingle, "Adore You", julkaistiin joulukuussa 2013.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Wrecking Ball" on pop-balladi, jonka tempo on 60 lyöntiä minuutissa.[9][10] Laulun sävellaji on kirjoitettu D-molliin, ja kappale seuraa sointukulkua Dm–F–C–Gm.[10] Kappaleen sanat kertovat huonontuneesta parisuhteesta, kuten kohdassa "Don't you ever say I just walked away / I will always want you / I can't live a lie / running for my life / I will always want you." (suom. "Älä ikinä sano, että vain kävelin pois / Haluan sinut aina / En voi elää valheessa / juosten henkeni edestä / tulen aina haluamaan sinut".) Muun muassa Bonnie Fuller The Huffington Postista on epäillyt laulun kertovan Cyruksen entisestä kihlatusta, Liam Hemsworthista.[11]

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Minusta video on paljon enemmän. Jos vain ihmiset pääsisivät yli siitä, että olen alasti ja todella katsoisivat minua, he uskoisivat, että olen jopa enemmän rikki kuin laulu antaa ymmärtää. Laulu on pop-balladi. Se on yksi niistä lauluista, joihin jokainen voi samaistua, sillä jokainen on tuntenut sillä tavoin jossakin vaiheessa. Jos ihmiset voisivat unohtaa selvät jutut ja uppoutuisivat mielikuvitukseen ja tavallaan näkisivät, mitä video todella merkitsee. Jos todella katsot minua silmiin, näytän surullisemmalta kuin miltä lauluni kuulostaa. Oli paljon vaikeampaa kuvata video kuin levyttää kappale. Se oli paljon enemmän tunnepohjainen kokemus."
— Cyrus musiikkivideostaan.[12]

Kappaleen musiikkivideo julkaistiin Vevossa 9. syyskuuta 2013 ja sen ohjasi Terry Richardson.[13] "Wrecking Ball" asetti uuden VEVO-ennätyksen, kun se saavutti ensimmäisen vuorokauden sisällä julkaisustaan 19,3 miljoonaa katselukertaa.[14] Video sisältää lähikuvia itkien laulavasta Cyruksesta. Näitä lähikuvia inspiroi Sinéad O'Connorin "Nothing Compares 2 U" -singlen musiikkivideo.[13] Lähikuvien lisäksi videossa Cyrus esiintyy vähäpukeisena purkupallon päällä keinuen sekä nuollen lekaa. Musiikkivideon alkaessa Cyrusilla ovat päällään valkoinen hihaton napapaita ja alushousut, mutta videon mennessä eteenpäin Cyrusilla ei ole enää päällä muuta kuin Doc Martensin saappaat.[15]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideo sai osakseen melko mielipiteitä jakavan vastaanoton. Pääasiassa negatiiviset vastaanotot koskivat Cyruksen provosoivaa kuvaa. Jason Lipshutz Billboardilta oli sitä mieltä, että "alaston Cyrus istumassa hajareisin keinuvalla purkupallolla" oli musiikkivideon yllättävin osio.[16] Amelia Proudin (Daily Mail) vastaanotto oli ristiriitainen: Hänen mielestään "Wrecking Ballin" musiikkivideo oli provosoivampi kuin "hurjan" edeltäjänsä, "'We Can't Stopin" musiikkivideo. Proud myös mietti, onko Cyrus "mennyt tällä kertaa liian pitkälle".[17] Entertainment Weeklyn henkilöstö vitsaili, että katsojat olisivat "skandalisoituja/kutkuttuneita/pettyneitä Billy Ray Cyrusin kykyyn toimia vanhempana", kun hän on nähnyt tyttärensä alastomana ja fellatoimassa lekaa. [sic]"[18] The Guardianin toimittaja Michael Hann kritisoi Cyrusin yritystä erkaantua viattoman Hannah Montanan hahmosta (Hannah Montana on päättynyt lasten ja nuorten televisiosarja, jossa Cyrus näytteli Miley Stewartia, joka eli kaksoiselämää: Päivisin hän oli normaali koulua käyvä tyttö, mutta iltaisin hän oli tunnettu pop-sensaatio Hannah Montana.) Hann myös kritisoi Cyruksen "kokeilevan pornon ikonografiaa."[19]

MTV Newsin James Montgomeryn mielestä ristiriita Cyrusin alastomuutta kohtaan videolla "oli odotettavissa" aikaisempien tapahtumien myötä, ja hän kiitti videon ohjaajaa, Richardsonia siitä, että hän "lievensi hekumallisia kohtia antaen pehmeämpien, aidompien puolien näkyä läpi."[20] Mitä positiivisempiin vastaanottoihin tulee, Madeline Boardman Huffington Postilta arvioi, että musiikkivideo välittää faneille "laulajan haavoittuvan puolen."[21] Mikael Wood Los Angeles Timesilta tuumi, että musiikkivideon kohtaukset, joissa Cyrus laulaa ja itkee tunteellisesti, yrittävät tuoda esiin Cyruksen vakavamman puolen.[22]

Musiikkivideosta julkaistiin myöhemmin Director's cut versio, missä Miley Cyrus laulaa kappaletta ainoastaan lähikuvassa.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Wrecking Ball" – CD single[23]
NroNimiKesto
1.Wrecking Ball3:45
2.Wrecking Ball (Instrumental) 3:44

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista (2013–14) Paras
sijoitus
Australia (ARIA Charts) [24] 2
Itävalta (Ö3 Austria Top 40) [25] 2
Belgia (Ultratop 50 Flanders) [26] 4
Belgia (Ultratop 50 Wallonia) [26] 5
Italia (FIMI) [27] 3
Tanska (Tracklisten) [28] 4
Suomi (Suomen virallinen singlelista) [29] 9
Ranska (SNEP) [30] 2
Uusi-Seelanti (Recorded Music NZ) [31] 2
Norja (VG-lista) [32] 2
Espanja (Productores de Música de España) [33] 1
Ruotsi (Sverigetopplistan) [34] 3
Sveitsin singlelista (Swiss Music Charts) [35] 5
Hollanti (Nederlandse Top 40) [36] 13
Saksa (Media Control Charts) [37] 6
Kanada (Canadian Hot 100) [38] 1
Yhdysvallat (Billboard Hot 100) [39] 1
Englanti (Britannian singlelista) [40] 1

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Päivä Levy-yhtiö Lähteet
Yhdysvallat 25. elokuuta 2013 RCA [41]
Italia 13. syyskuuta 2013 Sony Music [42]
Yhdysvallat 16. syyskuuta 2013 RCA [43]
17. syyskuuta 2013 [44]
Iso-Britannia 6. lokakuuta 2013 [45]
Saksa 18. lokakuuta 2013 Sony Music [46]
Suomi RCA [47]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Miley Cyrus Wrecking Ball swings to top of Hot 100 billboard.com.
 2. Miley Cyrus on Twitter Twitter. Viitattu 21.2.2012. (englanniksi)
 3. MILEY CHECKS OUT OF ‘HOTEL TRANSYLVANIA’ TO WORK ON MUSIC Miley Online. Viitattu 21.2.2012. (englanniksi)
 4. Miley Cyrus Leaves Hollywood Records And Signs A Deal With RCA Records Disney Dreaming. Viitattu 3.1.2013. (englanniksi)
 5. Miley Cyrus: 'My New Music Is Gonna Shut Everyone Up' Billboard. Viitattu 3.1.2013. (englanniksi)
 6. a b Miley Cyrus's 'Wrecking Ball' written in session meant for Beyoncé Digital Spy. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 7. Miley Cyrus' 'Wrecking Ball' Debuts With 'BANGERZ' Album Art Huffington Post. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 8. MILEY CYRUS UNVEILS 'WRECKING BALL' ARTWORK AND ANNOUNCES MUSIC VIDEO PREMIERE Sugar Scape. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 9. Miley Cyrus Drops 'Wrecking Ball' Rolling Stone. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 10. a b Miley Cyrus - Wrecking Ball Chords Musicnotes.com. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 11. Miley Cyrus Bares Liam Hemsworth Heartbreak In "Wrecking Ball" Video Huffington Post. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 12. Miley Cyrus Defends ‘Wrecking Ball’: It’s ‘Much More’ Than Getting Naked MTV. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 13. a b Sinead O’Connor pens open letter to Miley Cyrus: Don’t let them ‘make a prostitute of you’ Daily News. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 14. Miley Cyrus’ ‘Wrecking Ball’ Smashes One Direction’s VEVO Record Powergrid. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 15. 'Wrecking Ball' Miley Cyrus isn't totally naked -- she's wearing shoes Entertainment Weekly. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 16. Miley Cyrus Strips, Swings Around Naked in 'Wrecking Ball' Video: Watch Billboard. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 17. EXPLICIT CONTENT WARNING: Has she finally gone too far this time? Miley Cyrus gets fully naked to straddle Wrecking Ball in video of the same name Daily Mail. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 18. Miley Cyrus takes it all off in new 'Wrecking Ball' video -- Watch it here Entertainment Weekly. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 19. Miley Cyrus's new Wrecking Ball video says young women should be sexually available The Guardian. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 20. Miley Cyrus Strips Down (In More Ways Than One) With ‘Wrecking Ball’ Video MTV. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 21. Miley Cyrus' 'Wrecking Ball' Video Makes Its Debut Huffington Post. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 22. Watch the video for 'Wrecking Ball' by Miley Cyrus Los Angeles Times. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
 23. Miley Cyrus - Wrecking Ball at Discogs Discogs. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
 24. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Australia) australian-charts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 25. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Itävalta) austriancharts.at. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 26. a b Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Belgia) ultratop. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 27. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Italia) italiancharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 28. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Tanska) danishcharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 29. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Suomi) finnishcharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 30. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Ranska) lescharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 31. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Uusi-Seelanti) charts.org.nz. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 32. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Norja) norwegiancharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 33. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Espanja) spanishcharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 34. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Ruotsi) swedishcharts.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 35. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Sveitsi) hitparade.ch. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 36. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Hollanti) dutchcharts.nl. Viitattu 18.6.2014. (hollanniksi)
 37. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Saksa) musicline.de. Viitattu 18.6.2014. (saksaksi)
 38. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Kanada) Billboard. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 39. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (USA) Billboard. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 40. Miley Cyrus - Wrecking Ball chart (Englanti) Billboard. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 41. Wrecking Ball [Clean: Miley Cyrus] Amazon.com. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 42. Miley Cyrus – Wrecking Ball (Sony) Radio Airplay SRL. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 43. Hot/Modern/AC Future Releases All Access Music Group. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 44. Top 40/M Future Releases All Access Music Group. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 45. Wrecking Ball 7Digital. Viitattu 18.6.2014. (englanniksi)
 46. Wrecking Ball: Amazon.de: Musik Amazon.com (DE). Viitattu 18.6.2014. (saksaksi)
 47. Wrecking Ball [Import (Single)] cdon.com. Viitattu 18.6.2014. (suomeksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wrecking Ball (Miley Cyrus song)