Nothing Compares 2 U

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nothin Compares 2 U” on Sinéad O’Connorin levyttämä hittikappale vuodelta 1990. Sen on kirjoittanut Prince.

Kappaleen levytti alun perin The Family -yhtye vuonna 1985. Tätä versiota ei julkaistu singlenä, eikä se herättänyt huomiota. Sinéad O’Connorin coveroimana kappaleesta tuli vuonna 1990 kansainvälinen menestys: se nousi listaykköseksi 17 maassa ja piti ykköspaikkaa hallussaan pitkiä ajanjaksoja, esimerkiksi 11 peräkkäistä viikkoa sekä Irlannissa että Saksassa.

”Nothing Compares 2 U” on herkkä popballadi, jota säestävät hitaat, jämäkät rummut ja voimakas syntetisaattori. Sävelmää leimaavat sävelien a ja as välillä aprikoiva melodia, ajoittaiset intervallihypyt sekä siirtyminen a-duurisoinnusta es-duuriin kertosäkeeseen tultaessa. Sinéad O’Connorin tulkinta kappaleesta sai maailmanlaajuista kiitosta ja toi hänelle Grammy-palkinnon sarjassa Best Alternative Music Performance sekä muita ehdokkuuksia, esimerkiksi Record of the Year ja Best Female Pop Vocal Performance. Myös kappaleen taajaan MTV:llä pyörinyt musiikkivideo palkittiin: O’Connor voitti ensimmäisenä naisena MTV Video Music Awardsin Best Video of the Year -palkinnon. O’Connorin versio ”Nothing Compares 2 U:sta” äänestettiin vuonna 2006 viidenneksi listalla Britain’s Favourite Break-up Songs.

Kappaleen kirjoittaja Prince levytti myöhemmin itse version kappaleesta. Princen ja Rosie Gainesin duetoima ”Nothing Compares 2 U” äänitettiin livenä ja julkaistiin Princen kokoelma-albumeilla The Hits/The B-Sides ja The Hits 1.