Wake

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee atollia. Englanninkielinen Wake-sarjakuva, katso Sillage.
Wake
Wake ilmasta kuvattuna
Wake ilmasta kuvattuna

Wake Island in its region.svg

Vesialue Tyyni valtameri
Pinta-ala 7,38 km²
Korkein kohta Ducks Point, 6 m
Valtio
Valtio Yhdysvallat

Wake eli Wake Island on 6,5 km² kokoinen Yhdysvalloille kuuluva atolli pohjoisella Tyynellä valtamerellä, noin 2/3-matkan päässä Havaijilta Pohjois-Mariaanien saarille. Se on Yhdysvaltojen territorio.

Wake on kolmen keskuslaguunia ympäröivän saaren (Wake, Wilkes ja Peale) muodostama atolli, jotka ovat yhteydessä penkereen välityksellä. Saaret ovat sammuneen vedenalaisen tulivuorenkraatterin reunojen jäänteitä ja laguuni on entinen kraatteri. Wakensaari sijaitsee länteen kansainvälisestä päivämäärärajasta ja on päivän edellä Yhdysvaltojen 50 osavaltiota.

Espanjalaiset löysivät saaren vuonna 1568. Britit vierailivat siellä vuonna 1796 ja nimesivät sen kapteeni William Waken mukaan. Toisessa maailmansodassa Wakellä käytiin useita taisteluita ja Japani valloitti saaren, koska yhdysvaltalaisilla ei ollut riittävästi sotilaita puolustamaan saarta. Japani käynnisti hyökkäyksensä Wakea kohtaan 18. joulukuuta 1941. Saari antautui 23. joulukuuta 1941.[1]

Saarella ei ole alkuperäistä asutusta. Saarilla asuu (2005) noin 300 Yhdysvaltain armeijan sotilasta ja he antavat apua lentokoneille pakkolaskutilanteissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Humble, Richard: Toisen Maailmansodan lentokoneet, WSOY, 1976, Porvoo (suom. Helge Seppälä) Alkuteos: Salamander Books, 1975, Lontoo ISBN 951-0-07838-7 (s. 62-63)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Humble: s. 62-63