NOAA

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)
NOAA logo.svg
Perustettu 3. lokakuuta 1970
Toimivalta Yhdysvaltain liittovaltion hallitus
Ministeriö Kauppaministeriö
Päämaja Silver Spring, Maryland
Vuosibudjetti 5,6 miljardia dollaria (2011)
Pääjohtaja Timothy Gallaudet (virkaatekevä, johdossa 2017-)
Kotisivut NOAA Online
NOAAn lippu
Kaksi NOAAn ns. "Hurricane Huntersia" eli trooppiseen hirmumyrskyyn lentävää Lockheed WP-3D Orionia.
Tämä artikkeli kertoo järjestöstä. Satelliiteista katso NOAA-satelliitit.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio. Yhdysvaltain kauppaministeriö perusti sen vuonna 1970.

Hallinto, rakenne ja rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Organisaatiota johtaa Jane Lubchenco.

NOAA koostuu seuraavista viidestä organisaatiosta (saksalaisen Wikin mukaan)

1. lokakuuta 2010 alkanut Yhdysvaltain budjettivuosi (fiscal year) tuottaa ongelmia mm. NOAAn Joint Polar Satellite System (JPSS) sääsatelliittijärjestelmän rakentamiselle (JPSS-1 ja -2 satelliitit). NOAAlle tämä oli korvaava satelliittiohjelma sen jälkeen, kun Valkoinen talo oli helmikuussa 2010 harvinaisella päätöksellä terminoinut NOAA:n ja Yhdysvaltain ilmavoimien yhteisen sääsatelliittiohjelman National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System (NPOESS). NPOESS-projektin saavutuksiin olivat kuuluneet lähinnä massiiviset kustannusylitykset.

NOAA oli hakenut vuodelle 2011 JSPP-ohjelmaan yli miljardi dollaria mutta Yhdysvaltain kongressin päätösprosessin ollessa republikaanien vaalivoiton takia halvaantunut, se saa niin sanotuilla jatkopäätöksillä noin kolmanneksen tästä. [1] Yhdysvaltain hallinto pyrkii osaltaan leikkaamaan globaalia avaruusteollisuuden hyperinflaatiota samalla keinolla kuin Sukkulan rakentamisen aikaan - pienemmällä vuosirahoituksella ja pidemmillä kehitysohjelmilla, jotka työllistävät alan insinöörit. NOAAn budjetti putosi vuonna 2011 miljardilla dollarilla 4,5 miljardiin dollariin, joka lykkää ainakin Joint Polar Satellite System, JPSS-1, satelliitin laukaisua parilla vuodella vuoteen 2018. NPOESS Preparatory Project-satelliitti tekee samanlaisia mittauksia lokakuusta 2011 lähtien, mutta sen toiminta lakannee vuonna 2017. Tämä tuo yhdysvaltalaisiin ilmastomittauksiin 18 kuukauden katkon. [2] Heinäkuussa 2011 Yhdysvaltain kongressi päätti rahoittaa GOES-R-sarjan satelliitteja aiempaa vähemmän ja en antanut lainkaan rahoitusta Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) ja Constellation Observing System for Meteorology Ionosphere and Climate-2 (COSMIC-2) satelliittimissioehdotuksille, joista ensimmäinen olisi yhteismissio Taiwanin kanssa ja jälkimmäinen ilmastonmuutostutkimusta tekevä satelliitti. [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta NOAA.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.