Voitoinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voitoisten tyypillistä maanviljelysmaisemaa.

Voitoinen (ruots. Voidus) on kylä Säkylässä, Satakunnassa entisen Köyliön kunnan alueella. Se käsittää noin 85 kotitaloutta ja on Säkylän pohjoisin kylä. Sen rajanaapureita ovat entisen Köyliön, nykyisen Säkylän Tuiskulan kylä, entisen Kiukaisten kunnan alue, Eura ja Kokemäki.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitoisten toimintakeskus on vanha kyläkoulu, jossa yhdistykset, kuten vireästi toimiva Voitoisten kyläyhdistys, kokoontuvat ja järjestävät toimintaa. Koulun pihalla on talvisaikaan ahkerassa käytössä oleva jääkiekkokaukalo, jota hoitaa vapaaehtoinen voitoislainen. Voitoisissa ei ole enää palveluita, ja siksi kyläkoulun säilyminen on kyläläisille erittäin tärkeää. Kyläyhdistys järjestää yhdessä Pienviljelijäyhdistyksen kanssa voitoislaisille sekä Pienviljelijäyhdistyksen jäsenille joka joulu yhteisen joulujuhlan. Joulujuhlan yhteydessä järjestetään myös yhdessä Köyliön seurakunnan kanssa Kauneimmat joululaulut -tilaisuus. Lisäksi kyläyhdistys järjestää vuosittain jo perinteisen Elomarkkinat-tapahtuman noin elokuun puolivälin sunnuntaina. Tilaisuudessa lähialueen tuottajat myyvät sadonkorjuutuotteitaan ja paikalla on myös kirpputori sekä erilaista ohjelmaa.

Maatalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitoisten pellot soveltuvat erinomaisesti avomaavihannesten viljelyyn. Pelloilla viljellään myös sokerijuurikasta, perunaa ja viljaa. Voitoisissa toimii kotieläintiloja, joilla kasvatetaan muun muassa broilereita, sikoja ja hevosia, ja Voitoisista löytyy myös iso lypsykarjatila. Kylässä on muutakin kuin maatalouteen liittyvää vilkasta yritystoimintaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.