Ristola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Köyliön kylää. Täsmennyssivu Ristola käsittelee muita merkityksiä.

Ristola on kylä Säkylässä, Satakunnassa entisen Köyliön kunnan alueella. Se koostuu viidestä pienestä maalaiskyläalueesta: Ehtamosta, Vinnarista, Peräkalliosta, Lähteenkylästä ja Järvenpäästä.lähde? Ristolassa toimii Köyliön suurin työnantaja, FB-ketjutekniikka. Kylän yleiskuvaa hallitsevat laajat pellot, Köyliönjärvi ja Köyliönjoki.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristolan Tuhkanummella sijaitsee Tuhatvuotinen kalmisto, esihistoriallinen polttokalmisto. Ensimmäiset löydöt tehtiin jo 1870-luvulla, ja myöhemmin arkeologisia tutkimuksia on suoritettu vuosina 1898 ja 1905. Kalmistosta löydettiin mataliin kuoppiin kätkettyjen, roviolla poltettujen, juhlapukuihin puettujen vainajien jäännöksiä. Vuonna 1901 metsänvartija Herman Väisänen pystytti paikalle muistokiven, jossa lukee: "Tuhatvuotinen kalmisto."

Köyliönjärvellä sijaitseva Kirkkokari on tärkeä katolinen pyhiinvaelluskohde. Kesäkuussa 18. päivää lähinnä olevana sunnuntaina siellä järjestetään katolinen muistomessu.

Kirkkokarilla sijaitsi myös Köyliön ensimmäinen kirkko, joka oli käytössä vielä 1420-luvulla. Saarella on vuonna 1955 pystytetty muistokivi, joka kertoo kristinuskon Suomeen tulosta.

Köyliönjärven rannalla sijaitsee Pispannokan virkistysalue, jossa ovat lintutorni, laavu ja vene kaikkien vapaassa käytössä. Alueella on ollut Lallin Lammas Oy:n lampaita maisemanhoitotyössä, mutta laidunnus on nykyään vaarassa petojen vuoksi. Ilmiinjärven rannalla on kesäaikaan kovassa käytössä oleva uimapaikka, jota kyläläiset pitävät siistinä. Ristolassa on aktiivinen kyläyhdistys, joka mm. varaa metsästyseuran majan ja saunan kyläläisille pari kertaa vuodessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.