Vihreä gorilla

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Vihreä Gorilla)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihreä gorilla
Lapinlahden Linnut
Studioalbumin Vihreä gorilla kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  1987
 Julkaistu 1987
 Tuottaja(t) Pedro Hietanen
 Tyylilaji huumori
poprock
 Levy-yhtiö EMI Finland
Lapinlahden Lintujen muut julkaisut
Jep
1986
Vihreä gorilla
1987
Parhaat
1988

Vihreä gorilla on Lapinlahden Lintujen järjestyksessään kolmas albumi. Se julkaistiin vuonna 1987. Kappaleista "Tavallinen jörndonner" ja "Heti mulle kaikki tänne nyt" on julkaistu musiikkivideot.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi oli ensimmäinen yhtyeen julkaisu pitkäaikaisen rumpalin Hannu "Hande" Lemolan kanssa. Albumin sävellyksissä on havaittavissa jonkin verran progressiivisia vaikutteita,[1] mutta se on kuitenkin pääosin melko perinteistä huumorimusiikkia. Toisin kuin yhtyeen aiemmilla albumeilla, mukana ei ole ollenkaan kitaraa, vaan vain sessiobasisti Pekka Pohjola. Monet kappaleet, kuten "Raakaa lihaa" rakentuvatkin vahvasti rumpujen ja basson yhteissoitolle. "Vihreä gorilla" on Lapinlahden Linnuille poikkeuksellinen kappale, sillä sen säestys koostuu lähes yksinomaan rummuista ja yhtyeen a cappella -tyyppisestä ääntelystä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreän gorillan miksausvaiheessa Lapinlahden Lintujen perustajajäsen ja pianisti Ari "Arvid" Kettunen jätti yhtyeen, koska tunsi antaneensa sille kaiken mitä hänellä oli annettavanaan. Myöhemmin Kettunen tosin osallistui vielä Lauluja Nuppilasta -albumin tekoon, esittäen sillä sävellyksensä "Patja-apina". Vihreä gorilla oli ilmestyessään monille faneille pettymys, ja yhtye itsekään ei ollut lopputulokseen täysin tyytyväinen. Esimerkiksi "Tuula tulee" -kappaleen sanoittaja Heikki "Hiski" Salomaa totesi myöhemmin sen olevan sanoituksellisesti epäonnistunut ja toimivan ainoastaan Pekka "Peku" Hedkrokin sävellyksen ansiosta. Kappale "Tupakanmittainen muisto" taas tehtiin samalla kun albumia jo viimeisteltiin.[1]

Yhtyeen trumpetisti Matti Jaaranen oli albumin äänitysvaiheessa matkoilla. Niinpä myös albumin tekijätietoihin on merkitty "MATTI JAARANEN, matkoilla".[1]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tavallinen jörndonner – 04:01
 2. Heti mulle kaikki tänne nyt – 03:14
 3. Raakaa lihaa – 03:47
 4. Vihreä gorilla – 02:29
 5. Tuula tulee – 03:11
 6. Öisten katujen levoton harhailija – 04:13
 7. Koiranelämää – 02:40
 8. Pikkumiesten laulu – 02:58
 9. Puissa on Absalom – 03:17
 10. Viimeinen hissityttö – 03:16
 11. Unohtunut uistin – 01:41
 12. Tupakanmittainen muisto – 02:59
 13. Aarre arvokkain – 01:23

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi kaikki yhtyeen jäsenet soittivat albumilla erilaisia omalaatuisia perkussioita, kuten höyläämättömiä lankunpätkiä.

Sessiobasistina albumilla on Pekka Pohjola. Tuottajana toimi Pedro Hietanen ja äänityksen hoiti Risto Hemmi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Jukka Lyytinen: Lapinlahden Linnut ISBN 952-471-098-6