TuTo Hockey 2006–2007

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TuTo Hockey 2006–2007
Kotiareena Kupittaan jäähalli
Sarjataso Mestis
Kausi 2006–2007
Toimitusjohtaja Esko Heinonen
Päävalmentaja Ismo Lehkonen
Kapteeni Tapio Laakso
Edellinen kausi TuTo Hockey 2005–2006
Seuraava kausi TuTo Hockey 2007–2008

Kauden 2006-2007 kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TuTo aloitti Mestis-kauden 2006-2007 pelaten kuudestatoista ensimmäisestä ottelustaan vain neljä "kotona" eli evakossa Turkuhallissa ja loput kaksitoista ottelua vieraissa. 16. marraskuuta koitti uuden Kupittaan monitoimihallin loppuunmyyty (3000 paikkaa) avausottelu Heinolan Kiekkoa vastaan. Kotipelejä jäi pelattavaksi uuteen Kupittaan halliin vielä 17 kappaletta [1]. Pelit Turkuhallissa keräsivät totuttua niukemmin yleisöä, mutta siirto Kupittaalle piristi katsojalukuja tuntuvasti, ja TuTo pääsi hyvin lähelle tavoitekatsojamääräänsä, joka oli 1500 per kotiottelu.

TuTon alkukausi meni vieraspeleistä ja Kupittaan hallin valmistumista odotellessa hieman ailahtelevasti, ja oman lisänsä toivat sekä lukuisat pelaajien loukkaantumiset ja siirrot (muun muassa Oskar Essen siirtyi FPS:n riveihin) sekä Tomi Laurilan peliuran päättyminen. Joukkue kuitenkin vahvistui ex-jukuripuolustaja Pasi Järvisellä sekä Ässä-laina Juhamatti Hietamäellä. Sarjan kärjessä Sport, Jukurit ja Hokki näyttivät karkaavan jo tavoittamattomiin, ja varsinkin ajanjakso 31.10-7.12.2006 oli TuTon kannalta erityisen musta: kahdestatoista ottelusta tuli vain neljä voittoa, ja näistäkin kaksi otettiin sarjajumbo FPS:aa ja nuorten maajoukkuetta vastaan.

9. joulukuuta 2006 kääntyi kuitenkin uusi lehti TuTon murskattua neljännestä sijasta kamppailleen KooKoon 7-0, jolloin TuTon ennätyksellisen pitkä ja runkosarjan loppuun asti jatkunut voittoputki alkoi. Ykkösketju Saunamäki-Forsell-Virpiö osoittautui pitelemättömäksi, ja sairastuvan pitkäaikaispotilaat, puolustajat Fredrik Vara sekä Matti Kesseli kuntoutuivat vähitellen. Erinomaiseen loppukauden vireeseen päässyt TuTo pelasi 25. tammikuuta 2007 jo neljännentoista peräkkäisen voittonsa, ja rikkoi näin Mestiksen voittoputkiennätyksen. Edellinen ennätys oli NHL-pelaajilla vahvistetun KalPan nimissä kaudelta 2004-2005. Samassa ennätysottelussa Tero Forsell rikkoi omissa nimissään olleen Mestiksen kaikkien aikojen piste-ennätyksen, 62 pistettä. Forsellin saldo pelin jälkeen oli 65 pistettä. [2]. Lisävahvistuksena pelissä oli SaiPasta tullut Janne Jokila, joka solmi loppukauden kestävän sopimuksen.

Ässä-laina Juhamatti Hietamäki palasi peliajan puutteessa Ässiin, sillä TuTon pakistossa ei ollut tilaa Varan ja Kesselin kuntouduttua, ykköspakkipari Kai Syväsalmen ja Pasi Järvisen hallitessa puolustajien pistepörssiä. Syväsalmi myös rikkoi Mestiksen puolustajien entisen maaliennätyksen (14). Ässistä tuli joukkueeseen neljän ottelun ajaksi myös venäläinen NHL-varaus Aleksandr Naurov, jonka saldoksi jäi kuitenkin viisi kahden minuutin jäähyä, ja Naurov palasi takaisin liigaan, jossa Naurov kärysi rattijuopumuksesta[3] ja lähti Suomesta.

2.2.2007 pelatussa ottelussa TuTo voitti Jokipojat kotonaan 2-0, ja otti 17. peräkkäisen voittonsa, nousten hetkeksi sarjakärkeen. Tero Forsell teki ottelussa kauden 23. maalinsa ja rikkoi näin ollen henkilökohtaisen maaliennätyksensä, joka oli 22 maalia. Juha Kuokkanen pelasi ottelussa toisen nollapelinsä putkeen ja kauden seitsemännen nollapelinsä, ollen jo tässä vaiheessa runkosarjan 2006-2007 eniten nollapelejä pelannut maalivahti. TuTo voitti loputkin jäljellä olevat runkosarjapelinsä ja pidensi peräkkäisten runkosarjavoittojen putken 19 voittoon.

Tietoja ja tilastoja runkosarjan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkosarjassa TuTo sijoittui toiseksi 67 pisteellä, rikkoen oman Mestiksen piste-ennätyksensä ja jääden Sportista pisteellä. Joukkueena TuTo oli Mestiksen paras alivoimajoukkue ja neljänneksi paras ylivoimajoukkue, jonka lisäksi TuTo oli Mestiksen fair play -joukkue, ottaen vähiten jäähyjä. TuTo teki runkosarjassa 171 maalia ja päästi 93, ollen ainoa Mestisjoukkue jolle tehtiin alle sata maalia. Maalisuhde oli +78. Kotona TuTo oli sarjan ylivoimaisesti paras joukkue, häviten ainoastaan yhden pelin varsinaisella peliajalla ja kaksi jatkoajalla. Kerran pelattiin tasan ja voitto tuli 19 ottelussa. Ainoa tappio tuli kauden alussa Turkuhallissa, joten Kupittaan uudessa hallissa TuTo ei hävinnyt varsinaisella peliajalla kertaakaan. Vieraissa TuTo oli vasta sarjan viidenneksi paras, saaden vain 26 pistettä tarjolla olleesta 44 pisteestä.

Runkosarjan päätyttyä Tero Forsell voitti Mestiksen pistepörssin ja paransi 9 pisteellä omissa nimissään ollutta vanhaa ennätystä. Forsellin kokonaissaldo 45 ottelussa oli 24+47, ja Forsell myös jakoi Mestiksen maalikuninkuuden. Toiseksi paras tutolainen oli pistepörssissä seitsemänneksi sijoittunut Jouni Virpiö, joka teki 45 ottelussa tehot 20+25=45. Puolustajat Pasi Järvinen (33 ottelussa 9+29=38) ja Kai Syväsalmi (38 ottelussa 16+21=37) sijoittuivat puolustajien pistepörssillä ensimmäiselle ja toiselle sijalle. Maalivahti Juha Kuokkasella oli runkosarjan paras torjuntaprosentti (92.84%), vähiten päästettyjä maaleja per ottelu (1.76) ja eniten nollapelejä (7). Forsell, Syväsalmi, Järvinen ja Kuokkanen valittiin myös Jatkoaika-verkkolehden valitsemaan All Stars -kentälliseen, ja Jatkoaika palkitsi Ismo Lehkosen kauden parhaana valmentajana. Forsellille valinta ykköstähdistön sentteriksi oli toinen putkeen ja kolmas uralla[4].

Pudotuspelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TuTo aloitti puolivälierät seitsemänneksi sijoittunutta Heinolan Kiekkoa vastaan. HeKi pelasi lujaa ja sääntöjen rajamailla, ja puolustaja Tommi Pelkosen puolivälierät päättyivät jo ensimmäisessä ottelussa, jonka TuTo voitti 4-3. TuTo voitti HeKin myös vieraissa 7-3 sekä kotonaan 2-1, voittaen puolivälieräsarjan puhtaasti 3-0 ja pidentäen peräkkäisten voittojen määränsä 22 otteluun. Puolivälierävaiheessa TuTon paras pistenikkari oli puolustaja Kai Syväsalmi, joka kohosi tässä vaiheessa pudotuspelipörssin kärkeen tehden kolmessa ottelussa neljä maalia ja antaen kaksi syöttöä.

Välierävastustajaksi TuTolle tuli Mikkelin Jukurit. 23.2.2007 pelatussa ensimmäisessä välieräottelussa Kupittaalla Jukurit otti voiton lukemin 5-1, katkaisten TuTon 22 voiton putken, joka kesti 77 päivää. Ottelu oli myös ensimmäinen peli, jonka TuTo hävisi varsinaisella peliajalla uudessa hallissaan. TuTo hävisi seuraavan ottelun Mikkelissä luvuin 3-0, ja vaikka joukkue kykeni vielä voittamaan kerran Jukurit kotihallissaan luvuin 3-1, mikkeliläiset osoittautuivat kotonaan vahvemmiksi samoin luvuin. Jukurit voitti TuTon runkopelaajien kuten Syväsalmen ja Kestin loukkaantumisten sävyttämän ottelusarjan luvuin 3-1 ja eteni Mestiksen finaaleihin. TuTon kohtaloksi tuli kolmantena vuotena peräkkäin Mestiksen pronssiottelu, jossa TuTo kohtasi vieraskentällä toisen jatkosta pudonneen ennakkosuosikin, Vaasan Sportin. Kolmatta peräkkäistä pronssia ei tullut, sillä Sport voitti TuTon 2-0, ja TuTo jäi Mestiksessä neljänneksi. Pudotuspeleissä paras pistemies oli kahdeksassa ottelussa tehot 4+3=7 tehnyt Atte Saunamäki, ja maalivahti Juha Kuokkasen torjuntaprosentiksi jäi pudotuspeleissä 91,93%.

Valmentajana jatkoi kolmannen kauden Ismo Lehkonen, joka solmi jatkosopimuksen myös kahdesta seuraavasta kaudesta. Kapteenina toimi nuori Tapio Laakso, joka aisaparinsa Timo Salon kanssa nousi muutamassa vuodesta a-juniorista joukkueen runkopelaajaksi. Sekä Laakso että Salo siirtyivät kauden päätyttyä SM-liigaan KalPan riveihin. Kauden yleisökeskiarvo runkosarjan jälkeen oli 1461[5], ja pudotuspeleissä yleisökeskiarvo oli 1741.


Kauden päätyttyä TuTon joukkuetta ja pelaajia palkittiin runsaasti. TuTo sai fair play -palkinnon joukkueena. Tero Forsell sai pelaajien valitseman parhaan pelaajan Kultainen kiekko -palkinnon, valmentajien valitseman parhaan hyökkääjän palkinnon sekä yleisön valitseman all stars -ykkössentterin tittelin, jonka lisäksi Forsell sai palkinnon pistepörssin voitosta. Forsell teki myös yhtä monta maalia (24) kuin K-Vantaan Jussi-Mikko Makkonen, jolle myönnettiin maalitykki-palkinto. Juha Kuokkanen valittiin kauden parhaaksi maalivahdiksi ja all stars -ykkösmaalivahdiksi, ja Pasi Järvinen palkittiin kauden parhaana puolustajana ja paikalla all stars -kakkosmiehistöön. Lisäksi puolustaja Kai Syväsalmi valittiin all stars -ykköstähdistöön. Kakkostähdistöön valittiin myös oikea laitahyökkääjä Jouni Virpiö.[6]

TuTon pelaajat kaudella 2006-2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopullinen edustusjoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
30 Suomalainen Juha Kuokkanen V 2007 Tampere, Suomi
37 Suomalainen Kim Törnström V 2007 Turku, Suomi
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
3 Suomalainen Pasi Järvinen O 2009 Tervakoski, Suomi
4 Suomalainen Kai Syväsalmi V 2008 Tampere, Suomi
5 Suomalainen Henri Palmroth V 2007 Turku, Suomi
6 Suomalainen Tommi Pelkonen V 2007 Espoo, Suomi
7 Suomalainen Fredrik Vara V 2007 Helsinki, Suomi
14 Suomalainen Stenka Karlsson V 2009 Turku, Suomi
18 Suomalainen Matti Pelkonen V 2008 Jyväskylä, Suomi
44 Suomalainen Mikko Jortikka V 2008 Seinäjoki, Suomi
73 Suomalainen Matti Kesseli V 2007 Lieto, Suomi
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Pelipaikka Sopimus Syntymäpaikka
9 Suomalainen Aki Keinänen O LH 2008 Kuopio, Suomi
10 Suomalainen Janne Jokila V LH 2007 Turku, Suomi
11 Suomalainen Tobias Kauppinen O H 2007 Naantali, Suomi
12 Suomalainen Mikael Potila O LH A-Juniori Kaarina, Suomi
13 Suomalainen Ville Tuomola V H 2008 Kaarina, Suomi
13 Suomalainen Velimatti Virtanen V H A-Juniori Turku, Suomi
16 Suomalainen Timo Salo V LH 2007 Naantali, Suomi
17 Suomalainen Atte Saunamäki V LH 2007 Turku, Suomi
19 Suomalainen Arne Köhler V H 2007 Oslo, Norja
21 Suomalainen Juho Lehtisalo V H 2007 Turku, Suomi
24 Suomalainen Anton Kokkonen V H A-Juniori Turku, Suomi
27 Suomalainen Jari Kesti A V KH 2007, (2008) Forssa, Suomi
33 Suomalainen Tommi Vilppu V H 2008 Turku, Suomi
39 Suomalainen Tero Forsell A O KH 2008 (2009) Turku, Suomi
40 Suomalainen Jouni Virpiö V LH 2007 Jyväskylä, Suomi
71 Suomalainen Tapio Laakso C V KH 2007 Rymättylä, Suomi

Kauden aikana TuTossa pelanneet muut pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustajat: Juhamatti Hietamäki 21 ottelua (ei kyennyt vakiinnuttamaan pelipaikkaa ja siirtyi takaisin liigaan ja Ässiin, Saku Vaihinen 1 ottelu.

Hyökkääjät: Oskar Essen 8 ottelua (siirtyi FPS:ään), Tomi Laurila 7 ottelua (lopetti uransa), Tommi Heinonen 5 ottelua (siirtyi muualle), Alexandr Naurov 4 ottelua (tuli Ässistä, teki 0+0, siirtyi takaisin Ässiin), Olli Lieskivi 2 ottelua, Matti Virtanen 1 ottelu.


TuTo-pelaajat maajoukkuetehtävissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17-vuotias Anton Kokkonen valittiin ainoana Mestis-pelaajana 18-vuotiaiden nuorten (U18) MM-kisoihin, jotka pelattiin Tampereella 11-22.2007[7]. Suomi joutui kisoissa karsintasarjaan taistelemaan paikastaan ensi vuoden kisoissa, ja ottelussa Saksaa vastaan Kokkonen teki 4-3 voittomaalin, varmistaen Suomen sarjapaikan. Lisäksi Kokkonen teki toisen maalin ottelussa Latviaa vastaan ja hänen tehotilastolukemakseen jäi turnauksen päätyttyä +1. Kokkonen istui myös neljä jäähyminuuttia[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]