Ero sivun ”Rauha Rentola” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 54: Rivi 54:
*''[[Pocahontas]]'' ([[1995]]) - Kaarnamuori
*''[[Pocahontas]]'' ([[1995]]) - Kaarnamuori
*''[[Pocahontas II – matka uuteen maailmaan]] ([[1998]]) - Kaarnamuori
*''[[Pocahontas II – matka uuteen maailmaan]] ([[1998]]) - Kaarnamuori
*''[[Kaunotar ja kulkuri II - Pepin seikkailut]] ([2001]]) - Saara-täti


== Kuuntelukasettidubbauksia ==
== Kuuntelukasettidubbauksia ==

Versio 17. joulukuuta 2010 kello 21.52

Rauha Olivia Elisabet Rentola (4. helmikuuta 1919 Kuhmoinen20. heinäkuuta 2005 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Rentola esiintyi lähes sadassa elokuvassa ja usein teatterissa. Rentola pääsi myös pari kertaa Guinnessin ennätysten kirjaan näyttelijänä, joka teki 6–7 filmiroolia vuodessa. Siiri Angerkosken ja Irja Rannikon jälkeen Rentola oli Suomen kolmanneksi eniten elokuvarooleja näytellyt nainen. Rentola oli mm. Aarne Tarkaksen, Edvin Laineen ja Valentin Vaalan luottonäyttelijä.

Lapsuus

Rauha Rentola syntyi Kuhmoisissa 4. helmikuuta 1919. Rentolan ollessa vielä vauva hänen isänsä kuoli. Isän kuoleman jälkeen perhe muutti Helsinkiin. Rentolalla oli neljä sisarusta, jotka vierailivat usein sukulaistensa luona. Rentoloilla kävi myös paljon tunnettuja laulajia ja näyttelijöitä. Liikunnallisena lapsena Rentola pääsi nuorena Helvi Salmisen tanssikouluun ja satunäytelmiin. Rentola alkoi haaveilla teatteriurasta.

Matka Kansallisteatteriin ja elokuviin

Rentola pyrki Suomen Näyttämöopistoon silloin, kun oli jo selvinnyt, ettei hänestä olisi oikein pianistiksi eikä sairaanhoitajaksikaan. Rentola teki aluksi pieniä rooleja Kansanteatterissa. Hänet kiinnitettin 1.7.1944 Suomen Kansallisteatterin näyttelijäkuntaan. Rentola oli tehnyt ensimmäisen elokuvaroolinsa jo vuonna 1939 elokuvassa Vihtori ja Klaara, jossa esitti sairaanhoitajaa. Rentola alkoikin esiintyä jo aktiivisesti Suomen Kansallisteatterissa ja elokuvissa. Rauha Rentola esiintyi viimeisen kerran Kansallisteatterissa 11.11.1992 ensi-iltaan tulleessa venäläisen Juri Ljubimovin ohjaamassa näytelmässä Komeljanttarit, jossa hänellä oli mamma Balzaminovan rooli. Viimeinen elokuvarooli oli Speden elokuvassa Liian iso keikka (1986), jossa Rentola vain vilahtaa nopeasti kuvassa koiraa ulkoiluttavana naisena. Hän esiintyi 1990-luvulla tv-sarjassa Bongari.

Ura

Rentola teki paljon sivurooleja elokuvissa, mutta niiden lisäksi hän teki myös muutamia isoja rooleja. Teatterissa hänet tunnettiin kuitenkin paremmin isojen roolien näyttelijänä. Hän esiintyi myös lukuisissa radiokuunnelmissa, kuten Toini Vuorsiton sovittamassa Bambi-kuunnelmassa Bambin äitiä, sekä niinikään Toini Vuoriston Noita Nokinenä -kuunnelmissa noitasisko Vilma Väkäleukaa. Hän esiintyy myös Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmasarjan jaksoissa Päävoitto, Viimeinen tahto vie läpi harmaan kiven, Liukkaasti lääkärille, Varsinaiset vaalit, sekä Nainen kuin nainen. Lisäksi hän näyttelee ainakin kuunnelmissa Sokeripyssy, Musta kukkula, Kunnon sotamies Sveijkin seikkailut, Osku Aleksanterin joulu, Mistä me elämme, Maitometsässä, ja niiden lisäksi joissain Paul Temple -kuunnelmissa. Radiokuunnelmien lisäksi hän lainasi ääntään useille Walt Disney-elokuvien hahmoille. Hän kuoli lyhyeen sairauteen 86-vuotiaana.

Valikoitu filmografia

Dubbauksia

Kuuntelukasettidubbauksia

Lähteet

  • Elonet, Vantaan Lauri