Ero sivun ”Vanajavesi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p pari typoa korjattu
p tietolaatikko
Rivi 1: Rivi 1:
{{Järvi (tietolaatikko)
| järven_nimi = Vanajavesi
| paikkakunta = Kanta-Häme & Pirkanmaa
| kuva = Vanajavesi.png
| kuvateksti = Vanajavesi
| P_koor_aste = 61
| P_koor_min = 10
| I_koor_aste = 24
| I_koor_min = 15
| pinta-ala = 119
| korkeus = 79,4
| rantaviiva = 457
| keskisyvyys = 8
| tilavuus = 0,952
| virtaus = 73
}}

'''Vanaja''' tai '''Vanajavesi''' on [[Kokemäenjoen vesistö]]ön kuuluva [[Vanajaveden reitti|Vanajaveden reitin]] keskusjärvi [[Kanta-Häme]]essä. Se on joen ja järven sekamuoto ja alkaa [[Hämeenlinna]]n ja [[Janakkala]]n rajalta Hiidenjoen laskiessa Vanajaveteen. Se laskee lopulta [[Pyhäjärvi (Tampere)|Pyhäjärveen]] [[Tampere]]en eteläpuolella. Vanajaveden pääosan muodostaa 20 km pitkä ja 15 km leveä Vanajanselkä Hattulan, Kalvolan ja Valkeakosken alueilla. Järven nimi lienee alkuaan vesistön ulkomuodon mukainen vana.
'''Vanaja''' tai '''Vanajavesi''' on [[Kokemäenjoen vesistö]]ön kuuluva [[Vanajaveden reitti|Vanajaveden reitin]] keskusjärvi [[Kanta-Häme]]essä. Se on joen ja järven sekamuoto ja alkaa [[Hämeenlinna]]n ja [[Janakkala]]n rajalta Hiidenjoen laskiessa Vanajaveteen. Se laskee lopulta [[Pyhäjärvi (Tampere)|Pyhäjärveen]] [[Tampere]]en eteläpuolella. Vanajaveden pääosan muodostaa 20 km pitkä ja 15 km leveä Vanajanselkä Hattulan, Kalvolan ja Valkeakosken alueilla. Järven nimi lienee alkuaan vesistön ulkomuodon mukainen vana.



Versio 1. joulukuuta 2006 kello 14.15

Malline:Järvi (tietolaatikko)

Vanaja tai Vanajavesi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva Vanajaveden reitin keskusjärvi Kanta-Hämeessä. Se on joen ja järven sekamuoto ja alkaa Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalta Hiidenjoen laskiessa Vanajaveteen. Se laskee lopulta Pyhäjärveen Tampereen eteläpuolella. Vanajaveden pääosan muodostaa 20 km pitkä ja 15 km leveä Vanajanselkä Hattulan, Kalvolan ja Valkeakosken alueilla. Järven nimi lienee alkuaan vesistön ulkomuodon mukainen vana.

Vanajavesi Hämeenlinnan keskustan liepeillä. Vasemmalla Varikonniemi ja oikealla Hämeen linna


Historia

10.000 vuotta sitten Vanajavesi oli Ancylusjärven lahti. Maankohoamisen johdosta Vanajavedestä tuli itsenäinen järvi n. 8.500 vuotta sitten. Vanajaveden korkeus ja laajuus on vaihdellut sekä ihmisestä että luonnosta johtuvista tekijöistä. Maankohoaminen lasku-uoman alueella luoteessa on nopeampaa kuin järven kaakkoisosan alueilla. Tästä johtuen vesi nousi nopeammin Janakkala - Hattulan alueen rantamailla. Alueen vedenpinta on n. 10 m korkeammalla kuin järven itsenäistymisen jälkeisinä aikoina. Siksi järven pohjasta löytyy satoja vuosia vanhojen puiden kantoja, tosin paksujen lieju- ja turvekerrosten alta.

Tulvavahinkoja vähentääkseen luoteessa sijaitsevaa Kuokkalankoskea perattiin jo 1700-luvulla. 1800-luvulla perkaustöitä jatkettiin useaan otteeseen. Järven pinta laski kolme metriä; 1930-luvulla järvenpinta oli 81 m merenpinnan yläpuolella. Silloin järven pinta-ala oli lähes 180 km². Säännöstelyä on jatkettu, nykyisellään vedenpinta on 79 m merenpinnan yläpuolella. Järvipinta-ala on nykyään lähes 120 km². Saaria on noin 90, suurin niistä on itärannalla sijaitseva Retulansaari. Vanajaveden keskisyvyys on noin 8 metriä ja syvin kohta 24 metriä.

Kasvillisuus

Kasvillisuus on rehevää Vanajaveden ranta-alueilla. Vallitseva kasvilaji matalikoissa on isosorsimo. Se on viime vuosisadan tulokaskasvi, jota istutettiin Janakkalaan rehukasviksi. Se on levittäytynyt pitkin järveä vallaten aggressiivisesti elintilaa alkuperäiskasveilta, kuten järviruo'olta.

Järveä ovat rehevöittäneet niin kuntien jätevesilaitokset kuin esim. Valkeakosken paperiteollisuuden kuitupitoinen jätevesi. Jätevesien puhdistusprosessien parantumisesta huolimatta järvi on edelleen rehevöitynyt. Tämä näkyy sellaisten lajien kuten karvalehtien, kilpukoiden, kiehkuraärviöiden ja limaskojen runsautena. Veden tilan paranemista todistaa kuitenkin järvisätkimen yleistyminen.

Tervaleppää esiintyy runsaslukuisesti, soisia rantoja lukuunottamatta. Lepän ohella eräin paikoin rannoilla kasvaa myös kynäjalavaa. Tämän uhanalaisen puulajin kasvuolosuhteita vaikeuttaa Vanajaveden säännöstely. Säännöstelyä enemmän lajien runsauteen vaikuttaa rantalaiduntamisen loppuminen. Karjan tallaamien maiden kadotessa on moni yksivuotinen laji, kuten jokileinikki, kurjenmiekka ja vesinenätti hävinnyt.

Eläimistö

Linnusto

Eri lokkilajit ovat Vanajaveden pääosan Vanajanselän yleisimpiä lintuja. Lokeista yleisimmät ovat nauru- ja kalalokit. Selkälokkikantaa rokottaa mahdollisesti kilpailevat harmaalokit. Niin selkälokki- kuin kuikkakantaa pienentää mm. vesien säännöstely sekä veneily, jotka häiritsevät näiden lajien pesintää. Muita merkittävästi vähentyneitä kantoja ovat mm. kottarainen ja kuovi.

Järvellä vierailee ja jopa pesii moni merilintu. Pesiviä lajeja ovat mm. merilokki ja kyhmyjoutsen, kun taas merimetsoja ja räyskiä on säännöllisesti bongattu Vanajavedellä. Muuttolinnuista mm. allit, mustalinnut ja punajalkaviklot poikkeavat järvellä keväisin ja syksyisin.

Kalasto

Ahven, ankerias, hauki, kuha, lahna ovat Vanajaveden tärkeimpiä saaliskaloja. Ankerias ei kuulu järven luonnonvaraisiin kaloihin vaan on siihen istutettu. Suomen viimeiset monnit pyydystettiin 1800-luvun puolivälissä järven erääseen latvahaaraan kuuluvasta Kernaalanjärvestä.

Lähteet

Katso myös