Ero sivun ”Massiivinen monen pelaajan verkkopeli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
questit, malmien louhiminen, craftaus, instanssiluolastot ovat MMORPG juttuja, ei esim. World of Tankissa ole tuollaisia -> MMORPG artikkeliin
[katsottu versio][katsottu versio]
(questit, malmien louhiminen, craftaus, instanssiluolastot ovat MMORPG juttuja, ei esim. World of Tankissa ole tuollaisia -> MMORPG artikkeliin)
 
== Ominaispiirteet ==
MMO-peleissä on paljon yhdistäviä tekijöitä, jotka erottavat ne muuntyyppisistä peleistä.
 
MMOssa on laaja pelimaailma, joka säilyy pääosin samanlaisena riippumatta pelaajien toimista siellä. Pelaajat voivat esimerkiksi louhia kalliosta materiaaleja tai tappaa hahmoja, mutta ne palaavat eli ”spawnaavat” takaisin tietyn ajan kuluttua. Näin pelimaailma säilyy tietyllä tapaa pysyvänä. Uusissa MMO-peleissä on kuitenkin joitakin ominaisuuksia, joiden ansiosta pelimaailma hieman voi juonen edetessä muuttua siten, että asiat näyttäytyvät eri pelaajille eri tavalla riippuen heidän toimistaan, valinnoistaan ja tarinan juonen vaiheesta.
 
Koska MMO:t ovat pääasiassa laajoja moninpelejä, niissä ei ole laajoja [[yksinpeli]]osioita tai -ominaisuuksia. Esimerkiksi [[NPC|NPC-hahmojen]] [[tekoäly]] on suunniteltu pääasiassa tukemaan ryhmässä pelaamista. Tämän vuoksi MMO-peliä ei voi saada ”loppuun” kuten yksinpeliä. MMO-pelin tilannetta, jossa hahmo on korkeimmalla kokemustasolla ({{k-en|level}}) tai muuten käynyt läpi pelin sisällön kattavasti, kutsutaan loppupeliksi (''endgame''). Tässä vaiheessa MMO-pelaaminen keskittyy itseään toistavaan sisältöön, kuten päivittäin suoritettaviin tehtäviin (''dailies, daily quests''), PvP toimintaan, PvE-[[Instanssi-luolasto|instansseihin]], virtuaalituotteiden valmistamiseen (''crafting'') sekä myymiseen muille pelaajille. Yksi yleinen motiivi pelata vielä loppupelissä on erilaisten ainutlaatuisten haasteiden kautta saatavien uusien ja entistä parempien varusteiden kerääminen sekä muut ainutlaatuiset virtuaaliset saavutukset (''achievements'') ja palkinnot (''trophy''), jotka antavat [[sosiaalinen status|sosiaalista statusta]] pelaajayhteisössä.
 
Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli ”[[PvE|pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment]]” -sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia [[Instanssi-luolasto|instansseja]]. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin ”puhelu”/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä [[VoIP|VoIP-ohjelmalla]], kuten [[TeamSpeak]], [[Ventrilo]] tai [[Mumble]] ohjelmia.
 
Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. [[megaserveri|megaservereistä]]. Esimerkiksi ''[[Elder Scrolls Online]]'' -pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten [[ensimmäisen persoonan ammuntapeli|ensimmäisen persoonan ammuntapeleillä]] ''[[Battlefield (pelisarja)|Battlefield]]'' tai ''[[Call of Duty (pelisarja)|Call of Duty]]'', on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin (''shards''), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta ''[[Ultima Online]]'' -MMO-pelistä. Kehitys kulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.
 
MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole [[Modifikaatio|modeja]].
 
Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.
 
MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan ”nollaudu” eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.
 
Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja (''Clan''), kiltoja (''Guild'') tai factioneita (''Faction''), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi [[PvP]]-tapahtumissa.
 
== Hinnoittelu ==
58 484

muokkausta

Navigointivalikko