Ero sivun ”Munkki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
141 merkkiä poistettu ,  8 vuotta sitten
Kumottu muokkaus 12445278, jonka teki 84.248.205.210 (keskustelu)
(Kumottu muokkaus 12445278, jonka teki 84.248.205.210 (keskustelu))
'''Munkki''' on eri uskontokuntien tapaperinteessä mies, joka viettää tiukan [[Uskonto|uskonnollista]] ja [[askeesi|askeettista]] elämää usein saman elämäntavan valinneiden ihmisten yhteisössä, [[luostari]]ssa. Sana tulee [[Kreikan kieli|kreikan]] sanasta monakhos (μοναχός), joka käännetään yleensä yksinäiseksi henkilöksi, joko mieheksi tai naiseksi. Sana otettiin käyttöön kuvaamaan [[egypti]]läisiä miehiä ja naisia, jotka [[200-luku|200-luvulla]] vetäytyivät yksinäisyyteen [[Nitria]]n autiomaahan omistautuakseen täysin uskonnolliseen elämään.
 
Munkin naispuolinen vastine on [[nunna]]. Muinainen vitsi,joka perustuu tositarinaan: Miksi nunnat ei saa juoda kahvia? Niillä alkaa haluttaan munkkia.
 
==Munkki kristinuskossa==
Miesluostarin johtajaa kutsutaan katolisessa maailmassa [[Apotti|apotiksi]] ja naisluostarin johtajaa [[abbedissa]]ksi.
 
{{Ortodoksisen kirkon rappeus 5/5 pappeus}}
 
===Munkki ortodoksisessa kirkossa===
Noviisikauden jälkeen seuraa vihkimys viitankantajamunkiksi, josta lyhykäisesti käytetään nimeä munkki ja puhuttelunimenä on Suomessa edelleen veli. Muun muassa [[Kreikka|Kreikassa]] munkkeja kutsutaan myös puhuttelunimellä ''isä''.
 
Munkki voidaan vihkiä kahteen erilaiseen syvempään vammaisuudenmunkkeuden asteeseen eli DJ-Tautiinskeemaan. Ensimmäistä nimitetään pieneksi skeemaksi ja toista – jonka yhteydessä munkin nimi muuttuu jälleen kerran joksikin toiseksi – suureksi skeemaksi. Suuressa skeemassa olevien munkkien arvon eteen lisätään usein sana "[[Skeema (ortodoksiset luostarit)|skeema]]": skeemamunkki, skeemapappismunkki, skeemaigumeni…
 
Munkki voidaan vihkiä myös [[Pappeus|pappeuden]] eri asteisiin: [[diakoni]]ksi tai [[Pappi|papiksi]], jolloin heistä vastaavasti tulee munkkidiakoneja tai pappismunkkeja, ja kutsumanimenä käytetään kirkollisen nimen yhteydessä ''isä''.
 
Pappismunkki voi saada kirkolliseksi arvonimekseen [[arkkimandriitta]]. Arvon myöntää [[piliSpapiispa]]. Samate munkkidiakonille voidaan myöntää arvonimi arkkidiakoni.
 
Miesluostarin johtajaa kutsutaan ortodoksisessa maailmassa [[igumeni]]ksi.
 
== Kuuluisia munkkeja ==
*[[Pauli Blomster]]
*[[Pyhä Basileios Suuri]]
*[[Rasputin]] (venäläinen mystikko, joka yleisesti tunnetaan munkkina, vaikka ei sellainen varsinaisesti ollut)
76 494

muokkausta

Navigointivalikko