Tobet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tobet
Tobet1.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Kazakstan
Määrä koirien todellista määrää ei ole tiedossa
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö lauman vartiointi
Nykyinen käyttö lauman ja omaisuuden vartiointi
Ulkonäkö
Paino 30-70 kg
Säkäkorkeus 60-75 cm
Tobet omistajansa kera

Tobet on kazakstanilainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rotu on noin 70-75 cm säkäkorkeudeltaan, vaikkakin koira voi kasvaa 80 senttimetrin korkuiseksi. Painoa on noin 50-60 kg. Koiran liikkuvuus on erinomainen, sekä koira on ketterä, vaikka ulkomuoto saattaa antaakin hieman harhaanjohtavan kuvan. Sopusuhtaisuus on kaikissa suurissa laumanvartijaroduissa erittäin tärkeää fyysisen työkyvyn kannalta.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tobet on ikivanha molossikoira, yksi alkuperäisistä keskiaasialaisista laumanvartijoista. Sen pääasiallinen käyttötarkoitus on suojella karjaa pedoilta. Tämän tyylisistä karjanvartiointiin tarkoitetuista koirista käytetään etenkin Venäjällä yleisnimitystä volkodav, joka on suomeksi jotakuinkin "susikoira". Tätä puoltaa myös kansainvälinen nimitys useasta laumanvartijarodusta "wolfhound", joka tarkoittaa myös susikoiraa. Tobet, joka tunnetaan kotimaassaan Kazakhstanissa nimellä Kazakh IT, ei ole paimenkoira vaan nimenomaan lammas- ja karjalaumoja vartioiva koira, kuten monien muidenkin suurien laumanvartijakoirien tapaan. Esimerkiksi Unkarissa karjanvartiointiin käytetään komondor-rotuista koiraa, kun taas laumojen paimentamiseen pienempää, puli-rotuista koiraa.

Muita nimityksiä keskiaasianpaimenkoirasta alueen mukaan: Turkmenistanin alabai (paikalliset kutsuvat koiraa usein nimityksellä koyunchi tai chokcha, myös turkmen IT tai turkestan IT); Uzbekistanin torkuz, josta käytetään myös nimitystä sarkangik; Afganistanin sage koochee rama, Armenian gampr, Kirgisian paimenkoira, Iranin mazandarani ja Tadžikistanin dahmarda tai dakhmarda.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tobet