Burjaattikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burjaattikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Mongolia/ Venäjä
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö laumanvartija, paimenkoira
Nykyinen käyttö laumanvartija, vahtikoira, seurakoira
Muita nimityksiä Бурятская собака (Burjatskaja sobaka), Бурят-Монгольский волкодав (Burjat-Mongolskij volkodav), хотошо (Hotosho), Buryatian Dog, Buryat-Mongolian Dog, Buryat-Mongolian Wolfhound, Burjatvarghund, Bavgar, Banhar, Bankhar, Mongolian Mastiff, Mongolian Shepherd, Mongolian Four-Eyed Dog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
RKF: ryhmä 2 Pinserit ja snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
alaryhmä 2.2 Vuoristokoirat
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros vähintään 68 cm
narttu vähintään 60 cm
Väritys fawn, punainen, sudenvärinen, musta tai black & tan
- pienin valkoisin merkein tai ilman

Burjaattikoira (ven. Бурятская собака, Buryatskaya sobaka) eli khotosho (burjaatiksi xотошо) tai bankhar (mong. банхар) on mongolialais-venäläinen koirarotu. FCI ei tunnusta sitä, mutta Venäjän Kennelfederaatio (RKF) on hyväksynyt sen virallisesti venäläiseksi roduksi.

Uros kansainvälisessä näyttelyssä.

Väritys voi olla fawn (mustin karvankärjin tai ilman), punainen (mustin karvankärjin tai ilman), sudenvärinen, musta tai musta tan-merkein (black&tan; tan-merkit voivat olla sävyiltään valkoisehkot, vaaleankeltaiset tai harmaat; silmien ympärillä voi olla vaaleat "lasit"). Valkoiset merkit hyväksytään rintakehässä, eturaajoissa, takaraajoissa ja hännänpäässä. Urosten säkäkorkeus on vähintään 68 cm ja narttujen vähintään 60 cm.[1]

Burjaattikoira

Burjaattikoira on kotoisin Etelä-Venäjän Burjatiasta, jossa paikallinen burjaatti-mongolikansa on kasvattanut sitä jo pitkään. Se on erittäin läheistä sukua tiibetinmastiffille, ja polveutunee mitä todennäköisimmin tämän paikallismuunnoksesta. Rotu jalostettiin paimenkoiraksi ja laumanvartijaksi suojelemaan karjaa susilta ja muilta petoeläimiltä.

Mongolialainen nimitys "nelisilmä" tulee tan-värisistä merkeistä silmien yläpuolella, koska ne vaikuttavat siltä kuin koiralla olisi neljä silmää. Eräs paikallisnimistä, bavgar, vastaavasti viittaa karhumaiseen olemukseen. Venäläinen nimitys volkodav taas tarkoittaa sudenmetsästäjää, ja se on yleinen nimitys myös monille muille aasialaisille vuoristokoirille - kuten keskiaasiankoiralle ja kaukasiankoiralle.

  1. Hotosho (Buryatian Dog) (Buryatskaya sobaka). Russian Kennel Federation, 2022. Haettu 13.3.2024.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Burjat-Mongolskij volkodav