Burjaattikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burjaattikoira
Hotosho-1.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Mongolia/ Venäjä
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö laumanvartija, paimenkoira
Nykyinen käyttö laumanvartija
Muita nimityksiä Бурятская собака (Burjatskaja sobaka), Бурят-Монгольский волкодав (Burjat-Mongolskij volkodav), хотошо (Hotosho), Buryat-Mongolian Wolfhound, Burjatvarghund, Bavgar, Banhar, Bankhar, Mongolian Mastiff, Mongolian Shepherd, Mongolian Four-Eyed Dog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
RKF: ryhmä 2 Pinserit ja snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
alaryhmä 2.2 Vuoristokoirat
Ulkonäkö
Säkäkorkeus vähintään 60 cm
Väritys musta ja black & tan

Burjaattikoira (Бурятская собака; Burjatskaja sobaka) on mongolialais-venäläinen koirarotu. FCI ei tunnusta sitä, mutta Venäjän Kennelfederaatio on hyväksynyt sen virallisesti venäläiseksi roduksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burjaattikoira

Burjaattikoira on kotoisin Etelä-Venäjän Burjatiasta, jossa paikallinen burjaatti-mongolikansa on kasvattanut sitä jo pitkään. Se on erittäin läheistä sukua tiibetinmastiffille, ja polveutunee mitä todennäköisimmin tämän paikallismuunnoksesta. Rotu jalostettiin paimenkoiraksi ja laumanvartijaksi suojelemaan karjaa susilta ja muilta petoeläimiltä. Mongolialainen nimitys "nelisilmä" tulee tan-värisistä merkeistä silmien yläpuolella, koska ne vaikuttavat siltä kuin koiralla olisi neljä silmää. Eräs paikallisnimistä, bavgar, vastaavasti viittaa karhumaiseen olemukseen. Venäläinen nimitys volkodav taas tarkoittaa sudenmetsästäjää, ja se on yleinen nimitys myös monille muille aasialaisille vuoristokoirille - kuten keskiaasiankoiralle ja kaukasiankoiralle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Burjat-Mongolskij volkodav