Syvässä päässä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomenkielinen kansi

Syvässä päässä (Deep end) on yhdysvaltalaisen Jeff Kinneyn kirjoittama kirja, joka julkaistiin suomeksi lokakuussa 2020. Suomenkielisessä versiossa on 217 sivua, ja sen kustannusyhtiö on WSOY.

Kirjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Greg Heffleyn perhe on asunut jo kaksi kuukautta mumminsa kellarissa. Heitä ärsyttää, koska he haluaisivat lomalle. Heillä ei kuitenkaan ole rahaa, koska edellisessä kirjassa, Remppaa pukkaa, palju putosi heidän kotinsa katon läpi.

Heillä on siellä aina todella tylsää, eikä siellä ole edes vessaa. Lisäksi Gregin isä Frank on etätöissä, joten kaikkien pitää olla hiljaa etäpalaverien aikana.

Greg on ärsyyntynyt, koska hänen paras kaverinsa Rowley Jefferson on lähtenyt lomalle Eurooppaan, eikä hän voi mennä tämän luokse.

Eräänä päivänä Gregin isomummi soittaa, ja pyytää hakemaan isän veljen Gary-sedän kaksi vuotta käyttämättömänä olleen matkailuauton, jonka avulla he sitten pääsevät lomalle.

Pian he lähtevät ruoka-ja retkeilykauppoihin, joista he ostavat varusteet sekä ruoat retkelle.

Kun he tulevat isomummille, heidän pitääkin seuraavien kahden tunnin ajan siivota, kunnes vihdoin pääsevät tien päälle.

He aikoivat tehdä reissulta YouTube-videoita nimellä: Heffleyn perheen matkassa.

He yrittävät mennä moneen eri paikkaan, mutta kaikkialla on täyttä. Sitten he löytävät muka järven, mutta se onkin kalankasvattamo, josta heidät häädetään.

Sitten he yrittävät leiriytyä niitylle, mutta ovatkin jonkun tiluksilla. Pian he löytävät niityn, joka ei näytä yksityiseltä. Kun he seuraavana aamuna heräävät, he huomaavat olevansa baseball-kentällä, jossa pelataan.

He yrittivät mennä seikkailukeskukseen, jossa on esimerkiksi maastopyöräkeskus ja kellunta sisäkumeilla.

Gregin pikkuveljen Manny Heffleyn pituus ei riitä mihinkään muuhun aktiviteettiin kuin hupikelluntaan.


Syvässä päässä
Deep end
Alkuperäisteos
Kirjailija Jeff Kinney
Kuvittaja Jeff Kinney
Kieli englanti
Sivumäärä 224
ISBN 978-1419748684
Suomennos
Suomentaja Marja Helanen
Kustantaja WSOY
Sivumäärä 217
ISBN 9789510442029
Sarja: Neropatin päiväkirja
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sisäkumilla kelluessaan he joutuvat Kivikkoon, ja pian Greg lentää ulos sisäkumiltaan, ja ajautuu kivikkoon. Sitten Greg tarttuu puunoksaan, mutta hänen uimahousunsa repeävät. Juuri hengenpelastajan tullessa Greg heittäytyy virran vietäväksi,

koska ei halua pelastajan näkevän häntä ilman uimahousuja. Lopulta hän pääsee rannalle, ja löytää perheensä.


Pian perhe lähtee kansallispuistoon, ja leiripaikalle päästyään he aikovat vain rentoutua, kunnes perheen äiti Susan pakottaa heidät luontoretkelle. Greg pelkää karhuja, ja kolistelee pannuja ja patoja. Kun äiti käskee viemään ne pois,

Greg eksyy, eikä tiedä, mihin suuntaan mennä. Lopulta Greg poikkeaa polulta, mutta perhe löytää hänet. Suihkuun mennessään Rodrick (Gregin isoveli) käyttää kaiken lämpimän veden, joten kylmiä suihkuja siitä eteenpäin.

Kun vessa alkaa lemuta, isä kertoo, että septitankkia ei olla tyhjennetty. Gregiä alkaa huolestuttaa tankin tulviminen yli, joten hän haluaa, ettei kukaan käytä vessaa ''isoihin asioihin''.

Iltanuotiolla isä kertoo tarinan, että kun eräs metsänvartija oli sytyttämässä nuotiota, hän näki oudon olion leiripaikan reunalla oudon olion, jonka perään hänen koiransa Matilda ampaisi olion perään, ja siitä jäi jäljelle pelkkä kaulapanta. Hän toivoi Matildan löytävän kotiin, ja öisin pystyi kuulemaan Matildan ulvonnan metsästä. Pian leiripaikan lähellä kuuluu ulvontaa. Koko juttu oli isän ja Rodrickin vitsi. Se kostautui, kun Mannyn hätkähtäessä palava vaahtokarkki lensi isän polveen. Rodrick sammutti sen vaahtosammuttimella. Pian metsästä alkoi kuulua outoa ääntä, ja he pakenevat autoon. Pian karhu alkaan nuolla nuotiolla räjähtäneen papupurkin papuja auton kyljestä. Manny laukaisi merkinantopistoolilla valoammuksen, ja metsänvartija tuli paikalle. Karhu ei enää ollut siellä, ja heitä syytettiin valoammuksen laukaisusta metsäpalovaaran aikaan, ja heidän piti lähteä pois puistosta.

Puistosta lähdettyään Greg halusi jo kotiin, mutta äiti haluaisi mennä matkailuautoalueelle, jonka nimi oli Leiriytyjän Eeden. Sinne päästyään he pyysivät parkkipaikkaa järvinäköalalla, joita ei kuitenkaan ollut vapaana. Ainoastaan säästönurkassa oli tilaa. Kiertäessään aluetta Greg saapuu säästönurkan muille parkkiriveille, ja näkee, että joillain ihmisillä on vain asuntovaunu, tai ei edes sitä (teltta).

Heidän retkipöydässä syödessään jotkut heittelevät hernepussia autonsa katolla, mutta osuvatkin heidän ruokiinsa. Pian päärakennuksen hälytyssireeni alkoi huutaa. Naapurit kertoivat, että alueella oli haisunäätä. Pian se ilmaantui syömään heidän hotdogejaan, eivätkä he voi tehdä muuta kuin seurata sisältä. Pian koko alue haisee. Kun he menevät nukkumaan, he eivät saa unta, koska säästönurkan haittapuolena on, että kaikki autot ovat lähekkäin. Aamulla joku parin ruudun päässä alkaa tekemään puuveistoksia.

Aamupäivällä Gregin pitää mennä suihkuun, joka on kuitenkin yleinen, ja siinä on matalat seinät. Suihku toimi kolikoilla, ja vesi loppui ennen kuin Greg oli valmis. Hän yritti antaa kolikon jonossa seuraavalle, joka voisi laittaa sen oveen. Kun Greg tulee itse laittamaan kolikon, tämä varastaa suihkun ja käyttää Gregin sampoota. Gregillä meni sitä silmiin, ja sokkona hän löysi pesutuvan, jossa pesi silmänsä. Joku oli ottanut heidän perheensä vaatteet pois, ja laittanut omansa tilalle. Hän ei kuitenkaan uskalla suuttua sille, joka sen teki, kun näki hänet, koska henkilö vaikutti todella vahvalta.

Pian he lähtevät järvelle, mutta Gregillä ei ole uimahousuja. Hän toivoi, ettei hänen tarvitsisi mennä mukaan, mutta jostain löytyi Rodrickin vanhat. Järvellä oli täysi kaaos, ja siellä oli jopa köysi, jolla liu'utaan veteen. Pian he lähtivät kanootilla järvelle, ja heitä alettiin heitellä vesimeloneilla.Rodrick hyppäsi pois, ja kanootti kaatui. Greg ja isä jäivät sen alle. Kun tuli täysosuma, heistä tuntui kuin olisi ollut rummun sisällä.

Sitten äiti sanoo, että Greg tarvitsee kavereita alueella, ja pian äiti huutaa ohikulkeville pojille siitä. Greg lähtee heidän mukaansa, ja kohta hän saa kuulla kaikkien kutsumanimet: Mehulinko, Iso-Marcus, Kärsä, Jöötti, Luupää, Kutteri, Normi-Marcus. Greg kertoo kutsumanimekseen Jimmy Piikkihai. Pian he alkavat tapella esimerkiksi supersankareista ja eläimistä. He myös keppostelevat, esimerkiksi he palasivat suihkuille, löysivät sampoopullon, ja laittoivat sitä ikkunasta jonkun päähän. Pian kutteri nauroi, ja suihkussa ollut kääntyi, ja huomasi heidät. Piilossa oltuaan he alkoivat leikkiä, ja kohta Gregin perhettä meloneilla heitelleet alkoivat taas heitellä heitä.Tällä kertaa he hyökkäävät takaisin, ja Iso-Marcus menee järveen syötiksi. Pian he avaavat tulen, ja pyssyjen tyhjentyessä heittelijät olivat todella märkiä. He alkoivat jahdata Gregin porukkaa, mutta iso-Marcus törmäsi heihin. He täyttivät kioskilla pyssynsä ketsupilla ja sinapilla, ja avasivat uudestaan tulen. Niiden yhteisvaikutuksesta kioski oli pian täynnä mehiläisiä. Kun Greg palaa autolle, äiti kertoo, että illalla olisi allasbileet, jotka olisivat koko reissun käännekohta. Hän ei ollut kuitenkaan muistanut osta muoviaterimia, joten äiti pakotti häntä menemään kauppaan. Matkalla Greg törmää Normi-Marcukseen, joka kertoo, että alueelle oli levitetty ilmoituksia: Vaihda vesipyssysi jäätelöannokseen. Greg tajusi sen olevan tapa, jolla kioskin sotkijat saataisiin kiinni. Mehulinko valehteli, että syyllinen oli Jimmy Piikkihai eli Greg.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Diary_of_a_Wimpy_Kid:_The_Deep_End