Sarvilinnoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarvilinnoitus on kartassa vanhan kaupunginmuurin itäpuolella.

Sarvilinnoitus oli 1560- ja 1590-lukujen[1] välisenä aikana keskiaikaisen Viipurin kaupunginmuurin itäpuolelle rakennettu puolustusjärjestelmä. Se koostui kolmesta bastionista sekä niitä yhdistäneestä muurista, joka liittyi vanhaan kaupunginmuuriin pohjoisessa Pyöreän tornin ja etelässä Munkkitornin kohdalla. Linnoitus purettiin 1860-luvulla laajenevan kaupungin tieltä niin, että nykyään siitä on jäljellä ainoastaan lounaiskulmassa sijainnut Pantsarlahden bastioni.[2] Kaksi muuta olivat koilliskulmassa sijainnut Äyräpään bastioni sekä pienempi Valliportin bastioni.

Sarvilinnoituksen ansiosta muurien suojaamaan kaupunkialueen pinta-ala lähes kaksinkertaistui.[2] Sisäpuolelle jäänyt alue oli alun perin soista maastoa, jonka reunoilla oli peltoja ja niittyjä.[3] Uusi kaupunginosa sai myöhemmin nimekseen Valli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hoyan kreivin Viipuri Viipuri 2000. Viitattu 17.6.2014.
  2. a b Pyöreän tornin historiikkia vuoteen 1939 VirtuaaliViipuri 1939. Viitattu 17.6.2014.
  3. Saksa, Aleksandr: "Kaupunkiarkeologia Viipurissa. Kaupungin alkuvaiheen ongelma" (Arkistoitu – Internet Archive) Сeвeро-заладная экспериментальная археология. Viitattu 17.6.2014.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.