Saksan yhdistynyt evankelisluterilainen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands
Saksan yhdistynyt evankelisluterilainen kirkko
Suuntautuminen Luterilaisuus
Johtaja Ralf Meister
Yhteistyötahoja Saksan evankelinen kirkko
Luterilainen maailmanliitto
Perustettu 1948
Kotisivu http://www.velkd.de
VELKD:n jäsenkirkot kartalla.

Saksan yhdistynyt evankelisluterilainen kirkko (saks. Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands, VELKD) on kahdeksan saksalaisen maakirkon yhteenliittymä Saksassa. VELKD perustettiin 8. toukokuuta 1948 Eisenachissa korvaamaan kirkkojen yhteistyöorganisaationa toiminutta Saksan evankelisluterilaisten kirkkojen neuvostoa (saks. Rat der Evangelisch-Lutherischen Kirche Deutschlands, Lutherrat). Yhteenliittymän kirkkojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 7,8 miljoonaa.[1] Yhteenliittymän tavoitteena on säilyttää ja edistää luterilaista uskonkäsitystä Saksassa.

Uskonkäsitys on kiteytetty luterilaisissa tunnustuskirjoissa, joista keskeisin on Augsburgin tunnustus ja Martti Lutherin Vähä-Katekismus.

VELKDin perustajajäseninä olivat kymmenen silloisista kolmestatoista maakirkosta eli Baijeri, Braunschweig, Hampuri, Hannover, Lyypekki, Mecklenburg, Saksi, Schaumburg-Lippe, Schleswig-Holstein ja Thüringen. Eutin, Oldenburg ja Württemberg eivät liittyneet.

VELKDin päämaja sijaitsee Hannoverissa, missä toimii kirkon hallintojohtaja (tällä hetkellä Stephan Schaede). Päämajasta johdetaan kirkon toimintaa. Lisäksi siellä toimii Luterilaisen maailmanliiton Saksan kansalliskomitea.

VELKDin jäsenet ja protestanttiset kirkot Saksassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisistä kymmenestä kirkosta liittyivät vuonna 1977 yhteen kolme jäsenkirkkoa (Hampuri, Lyypekki, ja Schleswig-Holstein) sekä jäsenyyden ulkopuolelle jäänyt Eutinin maakirkko. Näistä muodostui Pohjois-Elben evankelisluterilainen kirkko joka sittemmin on yhdistynyt Mecklenburgin kirkon kanssa muodostaen uuden Pohjois-Saksan evankelisluterilaisen kirkon. VELKDin ulkopuolelle ovat edelleen jättäytyneet Oldenburgin evankelisluterilainen kirkko ja Württembergin evankelisluterilainen kirkko. VELKDin ulkopuolella toimivia kirkkoja ovat myös reformoituneesti painottunut Lippen maakirkko ja luterilainen Pommerin evankelinen kirkko. Kaikki luterilaiset kirkot toimivat kuitenkin yhdessä Luterilaisen maailmanliiton kansalliskomiteassa.

Saksan protestanttiset kirkot - mukaan lukien VELKD:n jäsenkirkot kuuluvat Saksan evankeliseen kirkkoon, joka kokoaa yhteen vanhat luterilaiset, reformoidut ja yhdistyneet kirkot (saks. unierte Kirche). 22 evankelista kirkkoa ovat Saksan maakirkkoja, joilla on keskenään täysi sakramentaalinen yhteys huolimatta tunnustuksellisista eroista. Opilliset painotukset vaihtelevat alueittain ja seurakunnittain.

VELKDin tehtävät ja organisaatio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VELKDin työ painottuu teologiaan, Jumalanpalvelukseen, yhteiskunnalliseen työhön ja ekumeniaan.

VELKD hallinto koostuu kirkkohallituksesta (Kirchenleitung), piispainkokouksesta" ja kirkolliskokouksesta (Generalsynode), jotka vastaavat kirkon toimintojen toteuttamisesta.

Kirkkohallitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkohallitusta johtaa 'johtava piispa', joka on kirkon johtaja. Saksan lutelaisessa kirkossa ei ole apostolista sukkessiota, piispainkokouksen toisesta jäsenestä, kirkolliskokouksen puheenjohtajasta ja yhdeksästä valitusta kirkolliskokousedustajasta. Kirkkohallitus kokoontuu kuusi kertaa vuodessa.

Johtavan piispan valitsee kirkolliskokous kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Uudelleenvalinta on mahdollinen. Johtavalla piispalla on toimivaltuuden kaikissa jäsenkirkoissa ja hän kirjoittaa kirkoille paimenkirjeitä. VELKDin johtava piispa toimii myös Luterilaisen maailmanliiton Saksan kansalliskomitean puheenjohtajana.

VELKDin johtavat piispat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • 1948–1949: Wilhelm Henke, Schaumburg-Lippen piispa
 • 1949–1955: Hans Meiser, Baijerin piispa
 • 1955–1969: Johannes Lilje, Hannoverin piispa
 • 1969–1975: Hans-Otto Wölber, Hampurin piispa
 • 1975–1978: Eduard Lohse, Hannoverin piispa
 • 1978–1981: Gerhard Heintze, Braunschweigin piispa
 • 1981–1990: Karlheinz Stoll, Schleswigin piispa
 • 1990–1993: Gerhard Müller, Braunschweigin piispa
 • 1993–1999: Horst Hirschler, Hannoverin piispa
 • 1999–2005: Hans-Christian Knuth, Schleswigin piispa
 • 2005–2011: Johannes Friedrich, Baijerin piispa
 • 2011–2018: Gerhard Ulrich, Pohjois-Saksan evankelisluterilainen kirkko
 • vuodesta 2018: Ralf Meister, Hannoverin piispa[2]

Saksan jaon aikana VELKD toimi koko Saksan alueella, jolloin siihen kuuluivat kirkot Saksan liittotasavallan ja Itä-Saksan puolella. 1960-luvulla yhteisten tehväien hoitaminen vaikeutui merkittävästi kylmän sodan ja kommunistisen järjestelmän asettamien rajoitusten vuoksi. Siksi Itä-Saksan kirkot muodostivat oman kirkkoalueen, jolle valittiin oma johtava piispa aina Saksan yhdistymiseen vuoteen 1991 saakka. Johtavia piispoja Itä-Saksassa olivat:

 • 1968–1971: Niklot Beste, Mecklenburgin piispa
 • 1971–1978: Ingo Braecklein, Thüringenin piispa
 • 1979–1981: Heinrich Rathke, Mecklenburgin piispa
 • 1981–1983: Johannes Hempel, Saksin piispa
 • 1983–1986: Werner Leich, Thüringenin piispa
 • 1986–1988: Christoph Stier, Mecklenburgin piispa

Piispainkokous

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piispainkokous koostuu kuusitoista jäsenestä. Siihen kuuluvat jäsenkirkkojen piispat sekä kuusi muuta jäsentä. Puheenjohtajana toimii VELKDin johtava piispa. Piispankokous kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Sen tehtävänä on valmistella esityksiä ja päättää muun muassa kirkkojärjestyksestä ja jumalanpalvelusjärjestyksestä.

Kirkolliskokous

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkolliskokous (saks. Generalsynode) säätää kirkkolain. Kirkolliskokous valitaan joka kuudes vuosi ja se kokoontuu kerran vuodessa. Kirkolliskokouksessa on 50 jäsentä, joista 38 on valittu jäsenkirkkojen kirkolliskokousjäsenten keskuudesta ja muut ovat johtavan piispan tehtäväänsä kutsumia. Vähintään kahdeksan jäsentä on uuden vaalikauden alussa alle 27-vuotiaita. Kirkkolliskokouksen puheenjohtajisto valitaan kokouksen järjestäytymisistunnossa. Kirkkolliskokouksen puheenjohtajana toimii Matthias Kannengießer Hannoverista.

 1. Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands Saksan yhdistynyt evankelisluterilainen kirkko. Viitattu 23.09.2023. (saksaksi)
 2. Ralf Meister ist neuer Leitender Bischof der VELKD: Landesbischof der Hannoverschen Landeskirche folgt auf Nordkirchen-Bischof Gerhard Ulrich (Arkistoitu – Internet Archive), Pressemitteilung der VELKD vom 9. November 2018, abgerufen am 9. November 2018
 • Friedrich-Otto Scharbau: Art. Vereinigte Evangelisch-Lutherische Kirche Deutschlands. In: Theologische Realenzyklopädie 34 (2002), S. 581-592 (enzyklopäd. Überblick)