Baijerin evankelisluterilainen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baijerin evankelisluterilainen maakirkko
Suuntautuminen Luterilaisuus
Johtaja maapiispa Heinrich Bedford-Strohm
Yhteistyötahoja Saksan evankelinen kirkko
Saksan yhdistynyt evankelisluterilainen kirkko
Luterilainen maailmanliitto
Kirkkojen maailmanneuvosto
Toiminta-alue Baijeri
Seurakuntia 1537 (31.12.2017)[1]
Jäseniä 2 297 528 jäsentä, osuus alueen väestöstä 17,5% (31.12.2019)[2]
Kotisivu https://www.bayern-evangelisch.de

Baijerin evankelisluterilainen kirkko (saks. Evangelisch-Lutherische Kirche in Bayern, ELKB) on yksi Saksan Saksan yhdistyneen evankelis-luterilaisen kirkon seitsemästä jäsenkirkosta. Se kuuluu myös Saksan evankeliseen kirkkoon (saks. Evangelische Kirche in Deutschland, EKD). Kirkon pääpaikka on Münchenissä.

Baijerin evankelisluterilaisessa kirkossa on 2 297 528 jäsentä (2019[2]) 1.531 seurakunnassa. ELKB on näin ollen maailman 11:nneksi suurin luterilainen kirkko ja yksi Saksan suurimmista luterilaisista maakirkoista.

Kirkkokunnan tuomiokirkko on Matteuksenkirkko Münchenissä. Huomattavia muita luterilaisia kirkkorakennuksia Baijerissa ovat Nürnbergin pääkirkot St. Sebald ja St. Lorenz (Pyhän Laurentiuksen kirkko). ELKB:n omistuksessa on kaikkiaan 7 000 kiinteistöä, joista 2 000 on kirkkoja ja kappeleita. Tutzingissa toimii maakirkon Evankelinen akatemia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baijeri jäi uskonpuhdistuksessa pääosin katoliseksi. Vuosina 1806 ja 1810 Baijerin kuningaskunnan aluemuutosten ohessa kuningaskuntaan liitettiin monia evankelisia alueita: Franken, kreivikunnat Brandenburg-Ansbach ja Brandenburg-Bayreuth sekä kaupungit Nürnberg, Memmingen, Kempten, Weißenburg ja Windsheim. Evankelisille ja reformoiduille kirkoille luotiin tuolloin Baijeriin oma synodi. Tämän kirkkokuntaan kuului evankelisia, reformoituja ja luterilaisia seurakuntia. Siitä muodostettiin vuonna 1921 Baijerin evankelisluterilainen kirkko, johon samana vuonna liittyi Coburgin maakirkko. Kirkon nykyinen nimi vakiintui vuonna 1948, jolloin Pfalzin alue ja seurakunnat erotettiin siitä.

Kirkkopiirit ja seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1921 kirkko jaettiin kirkkopiireihin, joita oli alun perin kolme (Ansbach, München, Bayreuth). Sodan jälkeen perustettiin uusia kirkkopiirejä evankelisen väestön lisääntyessä.

Nykyiset kirkkopiirit ovat:

  • Ansbach-Würzburg
  • Augsburg
  • Bayreuth
  • München
  • Nürnberg
  • Regensburg

Kirkossa toimii 1 531 seurakuntaa. Seurakuntien määrä on lisääntynyt, kun kaupunkeihin on syntynyt uusia seurakuntia ja aikaisemmin täysin katolisille alueille on luterilaisten muuton myötä perustettu uusia seurakuntia.

Pyhän Laurentiuksen kirkko on Nürnbergin kirkkopiirin pääkirkko.

Virsikirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan maakirkoilla on kullakin oma virsikirja, joka koostuu Saksan yhteisestä kansallisesta osastosta ja maakirkon omasta liitteestä. Baijerissa protestanteilla ja lutelaisilla on ollut useita omia virsikirjoja (saks. Gesangbuch), joita on julkaistu vuosina 1810, 1854, 1928, ja 1957. Uusi virsikirja on Evankelinen virsikirja (Evangelisches Gesangbuch) vuodelta 1994.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Axel Töllner: Eine Frage der Rasse? Die Evangelisch-Lutherische Kirche in Bayern, der Arierparagraf und die bayerischen Pfarrfamilien mit Jüdischen Vorfahren im ‚Dritten Reich‘. 467 S., W. Kohlhammer, Stuttgart 2007 (Konfession und Gesellschaft. Beiträge zur Zeitgeschichte Bd. 36) ISBN 978-3-17-019692-6

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gezählt 2018 - Zahlen und Fakten zum kirchlichen Leben 2018. Evangelische Kirche in Deutschland. Viitattu 22.9.2019. (saksaksi)
  2. a b Kirchenmitgliederzahlen Stand 31.12.2019 lokakuu 2020. Evangelische Kirche in Deutschland. Viitattu 17.1.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: wp:Sivu