Etiopian ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etiopian ortodoksinen kirkko
የኢትዮጵያ ኦርቶዶክስ ተዋሕዶ ቤተ ክርስቲያን
Yäityop'ya ortodoks täwahedo bétäkrestyan
Holy Eucharist Table, New Church of St. Mary of Zion (3344597228).jpg
Suuntautuminen orientaaliortodoksisuus
Teologia monofysiittinen
Hallinto episkopaalisuus
Johtaja Abune Mattias
Yhteistyötahoja Kirkkojen maailmanneuvosto
Toiminta-alue Etiopia
Perustaja Frumentius
Perustettu 1959
Irtautunut Aleksandrian koptilais-ortodoksisesta kirkosta
Kirkosta irtautuneet Eritrean ortodoksinen kirkko
Jäseniä 45-50 miljoonaa
Kotisivu eotc-patriarch.org
Etiopian ortodoksisen tewahedo-kirkon pappi.
Siionin neitsyt Marian kirkon kappeli Etiopian Aksumissa on Etiopan ortodoksien tärkein kirkko. Liitonarkkia uskotaan säilytettävän täällä.
Etiopialainen Pyhän Yrjön ikoni.

Etiopian ortodoksinen kirkko eli Etiopian ortodoksinen tewahedo-kirkko (amharaksi የኢትዮጵያ ኦርቶዶክስ ተዋሕዶ ቤተ ክርስቲያን, Yäityop'ya ortodoks täwahedo bétäkrestyan) on Etiopian valtakirkko. Se oli valtionkirkon asemassa Etiopian keisarikunnassa. Se kuuluu orientaaliortodoksisiin kirkkoihin, jotka erosivat tai erotettiin vuoden 451 Khalkedonin kirkolliskokouksen yhteydessä muista kirkoista (jotka sittemmin jakaantuivat katoliseen ja ortodoksisiin kirkkoihin). Kirkkoa on johtanut vuodesta 2013 Etiopian patriarkka Abune Mathias, ja kirkkoon kuuluu yli 50 miljoonaa orientaaliortodoksia. Se on siten nykyisistä orientaaliortodoksisista kirkoista suurin.

Etiopian ortodoksinen kirkko oli Aleksandrian koptilais-ortodoksisen kirkon alainen 1900-luvulle asti, ja sen piispat olivat säännönmukaisesti egyptiläisiä. Vuonna 1951 kirkon metropoliitaksi tuli ensimmäisen kerran etiopialainen. Vuonna 1959 hänen asemansa vahvistettiin patriarkkana, ja kirkosta tuli autokefaalinen.

Etiopian lisäksi kirkkoon kuuluvia Etiopian ortodokseja elää diasporassa eli hajaantuneena eri puolella maailmaa, muun muassa Australiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Etiopian ortodoksinen kirkko lukee Raamatun kaanoniinsa myös Riemuvuosien kirjan ja Henokin kirjan, jotka eivät kuulu muiden kirkkokuntien hyväksymään kaanoniin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Etiopian ortodoksinen kirkko.