Etiopian ortodoksinen kirkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etiopian ortodoksisen tewahedo-kirkon pappi
Siionin Pyhän Marian kirkon kappeli Egyptin Aksumissa on Etiopan ortodoksien tärkein kirkko. Liitonarkkia uskotaan säilytettävän täällä.
Etiopialainen Pyhän Yrjön ikoni.

Etiopian ortodoksinen kirkko (Etiopian ortodoksinen tewahedo-kirkko) on Etiopian valtakirkko ja oli valtionkirkon asemassa ennen vuoden 1974 marxilaista vallankumousta. Se kuuluu ns. orientaaliortodoksisiin kirkkoihin, jotka erosivat tai erotettiin vuoden 451 Khalkedonin kirkolliskokouksen yhteydessä muista kirkoista (jotka sittemmin jakaantuivat katoliseen ja ortodoksisiin kirkkoihin). Kirkkoa johtaa voudesta 2013 Etiopian patriarkka Abune Mathias ja hänen alaisuudessaan on noin 30 miljoonaa orientaaliortodoksia.lähde? Se on näin suurin nykyisistä orientaaliortodoksisista kirkoista.

Etiopian ortodoksinen kirkko oli Aleksandrian koptilais-ortodoksisen kirkon alainen 1900-luvulle asti, ja sen piispat olivat säännönmukaisesti egyptiläisiä. Vuonna 1951 kirkko sai pääkseen ensimmäisen etiopialaisen metropoliitan. Vuonna 1959 hänen asemansa vahvistettiin patriarkkana, ja kirkosta tuli autokefaalinen.

Etiopian lisäksi kirkkoon kuuluvia Etiopian ortodokseja elää diasporassa eli hajaantuneena eri puolella maailmaa, mm. Australiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Etiopian ortodoksinen kirkko lukee Raamatun kaanoniinsa myös Riemuvuosien kirjan ja Henokin kirjan, jotka eivät kuulu muiden kirkkokuntien kaanoniin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.