Tämä on lupaava artikkeli.

Red Dead Redemption

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Red Dead Redemption
Päähahmo John Marston pelin virallisessa kansikuvassa.[1]
Päähahmo John Marston pelin virallisessa kansikuvassa.[1]
Kehittäjä Rockstar San Diego
Rockstar North
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Take-Two Interactive
Ohjaaja Ted Carson
Josh Bass
Daren Bader
Tuottaja Steve Martin
David Kunkler
Josh Needleman
John Ricchio
Suunnittelija Christian Cantamessa
Leslie Benzies
Alan Blaine
Silas Morse
Käsikirjoittaja Dan Houser
Michael Unsworth
Christian Cantamessa
Taiteilija Nick Trifunovic
George Davis
Säveltäjä Bill Elm
Woody Jackson
Ohjelmoija Ted Carson
Pelisarja Red Dead
Pelimoottori RAGE [2]
Euphoria [3]
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360
  • NA 18. toukokuuta 2010
  • AUS 21. toukokuuta 2010
  • JP 7. lokakuuta 2010
[4]
PlayStation 4, Nintendo Switch
  • WW 17. elokuuta 2023
Microsoft Windows
  • WW 29. lokakuuta 2024
Lajityyppi kolmannen persoonan ammunta, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [5]
BBFC: 18 [6]
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo [7]
OFLC: MA15+ [7]
Alusta PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Nintendo Switch [8]
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Red Dead Redemption on Rockstar San Diegon kehittämä avoimeen pelimaailmaan sijoittuva kolmannen persoonan ammuntapeli, jonka Rockstar Games julkaisi toukokuussa 2010.[4] Kyseessä on Red Dead Revolverin ”henkinen seuraaja”.[9] Peli on julkaistu Xbox 360- ja PlayStation 3 -pelikonsoleille ja julkaistiin myöhemmin myös Nintendo Switch- ja PlayStation 4 -pelikonsoleille. Pelisarjan seuraava osa Red Dead Redemption 2 ilmestyi lokakuussa 2018. Sen tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Redemptionin tapahtumia.

Red Dead Redemptionin tapahtumat sijoittuvat 1910-luvun villiin länteen, Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle.[10] Teollistuminen on jo kovassa vauhdissa, mikä näkyy moottorilla toimivista autoista ja kaupunkien välisistä rautatieverkostoista. Entinen lainsuojaton ja tarinan protagonisti, John Marston saapuu Armadillon kaupunkiin, sillä liittovaltion agentit kiristävät Marstonia etsimään ja neutralisoimaan entiset rikoskumppaninsa uhkaamalla hänen vaimonsa ja lapsensa henkeä.[11]

Peliä myytiin 8. kesäkuuta 2010 mennessä yli viisi miljoonaa kappaletta.[12]

Red Dead Redemption on kolmannesta persoonasta kuvattu villiin länteen sijoittuva toimintaseikkailupeli, jonka avoimessa peliympäristössä pelaaja voi suorittaa tehtäviä haluamallaan tavalla. Päähenkilö John Marston voi osallistua tarinaa edistävien päätehtävien ohella myös julkisten hirttäjäisten kaltaisiin satunnaistapahtumiin tai ympäristössä esiintyvien henkilöiden tarjoamiin työtehtäviin. Pelissä voi myös suorittaa vapaaehtoisia sivuaktiviteetteja, kuten kaksintaisteluita ja uhkapelaamista. Riistan metsästäminen on myös mahdollista, ja siitä saatavan lihan voi myydä rahaa vastaan kaupungilla.[13]

Vaikka 1910-luvun alussa oli jo moottorikäyttöisiä ajoneuvoja, pelissä kuljetaan pääasiassa hevosella. Pelaaja voi hyödyntää ratsuaan myös taistelussa, sillä sen päältä voi ampua tai lassota vihollisia hevosen päälle kuljetettavaksi.[14] Peli tukee kyseistä toimintamallia myös siinä mielessä, että etsintäkuulutetuista maksetaan suurempia palkkioita elävinä kuin kuolleina. Päähahmo ei kuitenkaan osaa uida, vaan hukkuu liian syvälle mentäessä.

Pelissä on suuri avoin peliympäristö.

Pelaaja voi tukeutua tulitaisteluiden ajaksi kiinteiden esteiden taakse ja ampua sieltä sokkona tai automaattista ja vapaata tähtäystä hyödyntäen. Mukana on myös ”Dead Eye” -tähtäysjärjestelmä, jonka avulla pelaaja voi hidastaa aikaa ja merkitä vihollisensa tähtäyspisteillä[15]. Kun hidastus loppuu, Marston ampuu kohteensa äärimmäisen nopeasti. Pelihahmojen fysiikkamallinnus on toteutettu Euphoria-pelimoottorilla. Tulitaistelussa viholliset reagoivat osumiin realistisesti ympäristön ja osumakohdan mukaan.[16]

Pelin varustevalikoima pohjautuu villin lännen aikaiseen aseteknologiaan. Pelaaja voi hankkia uusia aseita käyttöönsä kaupungeissa sijaitsevista liikkeistä tai saada niitä suorittamalla tehtäviä. Mukana on muun muassa revolvereita, haulikoita ja useita erilaisia kiväärejä. Perinteisten mallien lisäksi käyttöön saa pitkille etäisyyksille tarkoitetun tarkkuuskiväärin sekä erityisen suurta vahinkoa tuottavan puhvelikiväärin. Tarinan edetessä Marston saa käyttöönsä myös heittoveitsiä, polttopulloja, dynamiitteja, pistooleja sekä konekiväärejä.[17]

Red Dead Redemption sisältää kaksi Marstonin moraalia kuvastavaa piirrettä: kunnia (honor) ja maine (fame). Pelin sisäinen järjestelmä jakaa pisteitä niiden mittareihin pelaajan tekojen ja valintojen mukaisesti.[18] Marston voi esimerkiksi kasvattaa häneen kohdistunutta kunnioitusta pelastamalla viattomia siviilejä tai palauttamalla lainsuojattomia elävänä vankilaan. Vastaavasti siviilien tappaminen ja muut rikokset vähentävät kunnioitusta. Mainepisteet puolestaan kuvaavat sitä, kuinka tunnettu henkilö Marston on. Mainetta voi saada esimerkiksi suorittamalla tehtäviä ja voittamalla kaksintaisteluja. Toisin kuin kunnioitus, pelaajan maine eli tunnettuvuus ei voi laskea. Kunniakkaana tunnettu hahmo saa satunnaiset rikkeensä anteeksi[15] ja myös halvemmat hinnat useimmissa liikkeissä. Toisaalta silminnäkijät eivät aina uskalla ilmiantaa kunniattoman pelihahmon rikoksia, ja heidät on helpompi lahjoa. Kunnia ja maine yhdessä vaikuttavat myös siihen, kuinka NPC-hahmot yleisesti suhtautuvat Marstoniin.

Red Dead Redemption sisältää enimmillään 16 pelaajaa tukevan moninpelin.[18] ”Free Roamia” lukuun ottamatta kaikki pelimuodot, sekä joukkue- että yksilöpohjaiset, alkavat meksikolaisella kaksintaistelulla. Mikäli pelaajat ovat joukkueissa, he seisovat vastakkain kahdessa rivissä, muussa tapauksessa kehässä. Pelitiloista voi ansaita kokemuspisteitä, mutta niiden kertyminen vaikuttaa ainoastaan Free Roamiin, jonne avautuu uusia hahmomalleja ja kullalla maalattujen aseiden kaltaista lisäsisältöä.[19]

Sekä yksilö- että joukkuepohjaiset versiot ”Shootout”-pelimuodosta noudattavat perinteisen deathmatchin kaavaa, jossa pelaajien tulee eliminoida mahdollisimman monta vastustajaa. ”Hold Your Own” vastaa monista peleistä tuttua lipunryöstöä, jossa kummankin joukkueen tulee suojella omaa kultasäkkiänsä. ”Grab The Bagissa” toinen joukkue hyökkää ja toinen puolustaa; osapuolesta riippuen tarkoituksena on joko kaapata säkki ja palauttaa se takaisin tukikohtaan tai vastaavasti puolustaa sitä. ”Gold Rushissa” kaikki pelaajat ovat omillaan ja pyrkivät viemään kentälle ilmestyviä kultasäkkejä palautusarkuille mahdollisimman monta kertaa. Free Roamissa yhteensä 16 pelaajaa voi tutkia avointa pelimaailmaa ja suorittaa siellä esiintyviä haasteita. Pelaajat voivat myös lyöttäytyä yhteen maksimissaan kahdeksan hengen joukkueiksi ja suorittaa tehtäviä yhdessä.[19]

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • John Marston on pelin protagonisti, entinen lainsuojaton, joka sittemmin on jättänyt rikollisen elämän taakseen ja elää perheensä kanssa rauhallista elämää omalla maatilallaan. Liittovaltion agentit kuitenkin kiristävät Marstonia, jolloin tämä joutuu etsimään ja neutralisoimaan entiset rikoskumppaninsa.
  • Bill Williamson on Marstonin entinen jengitoveri, joka on entisen jengin hajottua perustanut oman rikollisjoukkonsa ja toimii New Austinin osavaltion alueella tukikohtanaan hylätty Meksikon–Yhdysvaltain sodan aikainen linnoitus, Fort Mercer.
  • Javier Escuella on meksikolaissyntyinen rikollinen, joka niin ikään toimi Marstonin ja Williamsonin kanssa samassa jengissä. Jengin hajoamisen jälkeen hän on palannut takaisin kotimaahansa Meksikoon.
  • Dutch van der Linde on yksi pelin antagonisteista. Hän toimi johtajana rikollisjengissä, jossa John aikoinaan oli mukana. Hän on karismaattinen johtaja, joka näkee itsensä Robin Hoodin kaltaisena hyveellisenä roistona. Alkuperäisen jenginsä hajottua hän on koonnut uuden alkuperäisasukkaista koostuvan jengin.
  • Edgar Ross on liittovaltion palveluksessa toimiva agentti ja niin ikään yksi pelin antagonisteista. Hän on ottanut Johnin perheen vangiksi ja painostaa siten Johnia tekemään yhteistyötä neutralisoidakseen entiset rikoskumppaninsa.
  • Archer Fordham on Edgar Rossin apuna toimiva liittovaltion agentti. Toisin kuin Ross, hän ei suhtaudu Marstoniin yhtä kyynisesti, vaan hänessä on jopa havaittavissa kunnioitusta Marstonia kohtaan tämän suoritettua agenttien hänelle osoittamat tehtävät.
  • Abraham Reyes on meksikolainen kapinallisjohtaja, joka auttaa Johnia löytämään Meksikossa piileskelevän Javier Escuellan. Reyes on alun perin rikkaasta suvusta, ja hän on opiskellut kotimaansa lisäksi myös Euroopassa. Vallankumouksessa hän on kuitenkin asettunut kapinallisten puolelle ja karismaattisuutensa ansiosta hänen on onnistunut koota ympärilleen suuri taistelijajoukko. Pelin loppupuolella selviää, että Reyesistä tulee lopulta Meksikon presidentti, mutta valta tekee hänestä hirmuhallitsijan.
  • Jack Marston on Johnin teini-ikäinen poika. John haluaa, ettei Jack seuraisi tämän jalanjälkiä ja ryhtyisi lainsuojattomaksi. Pelin pääjuonen jälkeen Jackista tulee pelin protagonisti.

Red Dead Redemption alkaa vuonna 1911. Pelin introssa päähenkilö John Marston saapuu höyrylaivalla liittovaltion agenttien Edgar Rossin ja Archer Fordhamin saattamana Blackwaterin kaupunkiin, missä agentit käskevät hänen nousta junaan. Marston nousee junaan ja matkustaa Armadillon kaupunkiin, sillä hänen on käsketty löytää ja neutralisoida entinen rikoskumppaninsa Bill Williamson, joka jengeineen pitää tukikohtaansa läheisessä Fort Mercerin linnoituksessa. Marston tapaa Armadillon saluunassa Jake-nimisen miehen, jonka agentit ovat palkanneet opastamaan hänet Fort Merceriin. Marston yrittää suostutella Williamsonia antautumaan, mutta Williamson ampuu tätä kylkeen ja jättää hänet kuolemaan. Maanviljelijä Bonnie MacFarlane löytää Johnin tien vierestä makaamasta ja vie hänet Armadilloon hoidettavaksi. Vastapalvelukseksi John auttaa toivuttuaan Bonnieta maatilan töissä, jotka toimivat pelin tutoriaalitehtävinä. John palaa Armadilloon sheriffi Leigh Johnsonin puheille ja kertoo tehtävästään ottaa Bill Williamson kiinni elävänä tai kuolleena. Johnson lupaa auttaa Marstonia muutamaa palvelusta vastaan. Marston saa Johnsonin lisäksi useita liittolaisia, kuten ammattilaishuijari Nigel West Dickensin, aarteenmetsästäjä Seth Briarsin ja aseiden salakuljettajana toimivan Irish-nimellä tunnetun miehen. He kehittävät yhdessä suunnitelman tehdäkseen yllätyshyökkäyksen Fort Merceriin. Hyökkäys onnistuu ja Marston apureineen tappaa jokaikisen miehen Bill Williamsonin jengistä. Selviää kuitenkin, että Williamson itse on paennut rajan yli Meksikoon pyytääkseen apua Javier Escuellalta, joka myös aikoinaan toimi Marstonin ja Williamsonin kanssa samassa jengissä.

John matkustaa vallankumouksen runtelemaan Meksikoon, missä häntä lupaavat auttaa sekä paikallinen asevoimien komentaja eversti Allende että kapinallisjohtaja Abraham Reyes. John työskentelee molemmille osapuolille, mutta Allende lopulta pettää Marstonin ja ottaa hänet vangiksi. Reyes kuitenkin pelastaa hänet ja he hyökkäävät pian kapinallisjoukon avustuksella armeijan linnoitukseen, missä Escuella piileksii. Pelaajalla on mahdollisuus ottaa Escuella kiinni elävänä tai tappaa hänet, mutta valinnalla ei ole tarinan jatkumisen kannalta suurempaa merkitystä. Tämän jälkeen Reyes järjestää hyökkäyksen eversti Allenden tukikohtaan. Allende on ottanut Bill Williamsonin suojelukseensa, ja he yrittävät paeta hyökkääviltä kapinallisilta, mutta Marston ja Reyes saavat molemmat kiinni ja tappavat heidät. Reyes ja kapinalliset juhlivat Allenden sotilasjuntan kukistumista ja John palaa Yhdysvaltoihin.

Blackwateriin saavuttuaan John saa liittovaltion agenteilta vielä yhden tehtävän: hänen tulisi löytää entisen jenginsä johtaja Dutch van der Linde, joka on koonnut modernisaatioon ja lisääntyneeseen järjestäytyneen hallinnon läsnäoloon tyytymättömistä alkuperäisasukkaista uuden jengin, joka nyt terrorisoi Blackwaterin lähialueita. John turhautuu liittovaltion agenttien uuteen vaatimukseen, sillä hän uskoo, että van der Linden jälkeen he keksisivät tälle jälleen uusia tehtäviä. Agentit kuitenkin lupaavat, että van der Linden neutralisoiminen olisi viimeinen Johnille asetettu tehtävä, ja tämän jälkeen hän saisi palata takaisin perheensä luo. John saa jälleen uusia apureita, joiden avustuksella hän löytää van der Linden tukikohdan vuorilta. Marston, liittovaltion agentit ja Yhdysvaltain asevoimien joukot hyökkäävät tukikohtaan ja John ajaa perääntyvän Dutchin kallionkielekkeelle. Viimeisinä sanoinaan haavoittunut Dutch varoittaa Johnia, että hallitus olisi pian myös hänen itsensä perässä. Dutch tekee itsemurhan pudottautumalla alas kalliolta. Liittovaltion agentit kiittävät Johnia tehtävän suorittamisesta ja antavat hänen palata kotitilalleen perheensä luo.

John kohtaa vaimonsa Abigailin ja 16-vuotiaan poikansa Jackin elääkseen jälleen rauhallista elämää kotitilallaan. Maatilalla Johnilla on apunaan entinen jengitoverinsa, alkoholisoitunut ja laiskanpuoleinen Uncle. Perhe elää jonkin aikaa tavallista arkea, kunnes liittovaltion agentit ja asevoimien joukot hyökkäävät Marstonien tilalle. John, Jack ja Uncle puolustavat tilaa hyökkääjiltä, mutta Uncle haavoittuu ja kuolee. Tämän jälkeen John auttaa Abigailia ja Jackia pakenemaan ja kohtaa ylivoimaiset vastustajansa yksin. Hyökkääjät ampuvat Johnin ja poistuvat paikalta. Abigail ja Jack palaavat hieman myöhemmin tilalle ja löytävät Johnin ruumiin.

Tämän jälkeen pelissä siirrytään kolme vuotta ajassa eteenpäin vuoteen 1914. Nyt myös Abigail on kuollut syystä, jota pelissä ei kerrota ja Jack on haudannut hänet Johnin viereen. Pelattavana hahmona on nyt 19-vuotias Jack Marston, joka lähtee etsimään entistä liittovaltion agenttia, nyt eläkkeelle jäänyttä Edgar Rossia, joka johti Unclen ja Johnin kuolemaan johtanutta hyökkäystä Marstonien tilalle. Useiden vihjeiden kautta Jack paikantaa Rossin olevan Meksikon puolella rajaa metsästysretkellä veljensä kanssa. Jack kohtaa Rossin ja syyttää häntä isänsä kuolemasta. He ajautuvat kaksintaisteluun, jossa Jack tappaa Rossin. Tämän jälkeen pelin lopputekstit lähtevät pyörimään.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Peli esiteltiin medialle ensi kertaa vuoden 2005 E3-messuilla Sonyn pitämässä tiedotustilaisuudessa. Kehittäjät näyttivät Redemptionista trailerin, joka toimi tekniikkademonstraationa RAGE-pelimoottorille. Projekti tunnettiin tuolloin työnimellä Old West Project.[20] Pelin alustavaksi julkaisupäivämääräksi ilmoitettiin ensimmäisten virallisten trailereiden yhteydessä huhtikuu 2010, mutta Rockstar ei pysynyt aikataulussa ja joutui siirtämään sen seuraavaksi kuukaudeksi.[21]

Redemptionin kehitystiimi koki noin kuusivuotisen projektin aikana huomattavan suuria vaikeuksia. Tiimi antoi medialle lausuntoja, joissa kuvaili pelin olleen ”täydellinen katastrofi suurimman osan vuodesta 2009 ja sitä edeltävänä aikana”. Sen jälkeen projekti kääntyi heidän sanojensa mukaisesti parempaan suuntaan, mutta kaikista ongelmista ei päästy eroon. Kehityksessä ilmenneet vastoinkäymiset johtuivat pitkälti järjestäytymättömyydestä ja suuntaa antavan johtoportaan puutteesta. Rockstar Games pahoitteli työntekijöille jälkikäteen sitä, että he saattoivat tuntea työympäristönsä asettamat vaatimukset epämukaviksi.[22] Yksi Rockstarin lähteistä arvioi, että pelin tulisi myydä noin neljän miljoonan dollarin edestä kappaleita, jotta varat riittäisivät rahoittamaan kehityksestä koituneet kulut.[23]

Game Informerin vuoden 2010 huhtikuisessa lehdessä annettiin ymmärtää, että peli olisi tekeillä PlayStation 3:n ja Xbox 360:n lisäksi myös tietokoneelle.[24] Rockstar kiisti väitteet ja täsmensi, ettei PC-versio olisi ainakaan toistaiseksi työn alla.[25]

Pohjois-Amerikassa Rockstar teki GameStopin kanssa ennakkotilaustarjouksen, jossa kuka tahansa sai äänestää Marstonille lisäasun kolmesta eri vaihtoehdosta. Vain ennakkotilauksen tehneet saavat käyttöönsä voittaja-asun ”Deadly Assassinin”, joka puolittaa ”Dead Eye” -tähtäysjärjestelmän latausajan.[26]

GameStopin lisäksi myös monet muut myyjät ympäri maailmaa tekivät yhteistyötä ennakkotilauslahjojen suhteen. Näitä olivat muun muassa Best Buyn tarjous ”War Horse” ja Amazonin ”Golden Guns”. Sotahevonen on nopeampi ja kestävämpi kuin normaali ratsu[27] ja kultaiset aseet puolestaan lisäävät tapoista saatavien mainepisteiden määrää.[28] Rockstar Gamesin virallinen verkkokauppa Rockstar Warehouse tarjosi ennakkotilaajilleen T-paitoja.

Pelistä julkaistiin edellä mainittuja bonuksia sisältävä Limited Edition -kokoelma. Limited Editionissa on erikoiskansi, jonka voi ottaa pelin oikean kotelon päältä pois. Limited Editionin lisäsisällöt lunastetaan käyttöön erillisellä koodilla.[29]

Ladattava lisäsisältö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2010 Rockstar ilmoitti julkaisevansa ilmaista lisäsisältöä sekä PlayStation 3- että Xbox 360 -versioille kesäkuun aikana. Ensimmäinen ladattava laajennus Outlaws to the End Co-Op sisältää kuusi uutta yhteistyötehtävää, jotka ovat pelattavissa 2–4 muun henkilön kanssa yhteistyöpelitilassa. Laajennuksessa on myös uusia moninpelipalkintoja sekä trophyja ja achievementeja.[30] Rockstar on julkaissut ilmestymispäivän jälkeen myös maksulliset lisäosapaketit ”Legends and Killers”, ”Liars and Cheats” sekä "Undead Nightmare".

Lokakuussa 2011 Rockstar julkaisi pelistä Game of the Year Edition -version, joka sisältää kaikki julkaistut lisäsisällöt.[31]

Red Dead Redemptionin ääniraita on enimmäkseen Woody Jacksonin ja Friends of Dean Martinez -rockyhtyeen jäsenen, Bill Elmin säveltämä, mutta työhön osallistui myös useita muita henkilöitä, kuten James Lidell ja ruotsalainen folkmuusikko José Gonzales.[32]

NroNimiSävelKesto
1.”Red Dead Redemption”Bill Elm & Woody Jackson5.38
2.”Compass (Red Dead On Arrival Version)”James Lidell2.59
3.”Already Dead”Bill Elm & Woody Jackson1.31
4.”Redemption In Dub”Bill Elm & Woody Jackson2.09
5.”Dead End Alley”Bill Elm & Woody Jackson2.06
6.”Muertos Rojos (aka The Gunslinger’s Lament)”Bill Elm & Woody Jackson5.50
7.”Triggernometry”Bill Elm & Woody Jackson5.23
8.”Estancia”Bill Elm & Woody Jackson2.02
9.”El Club De Los Cuerpos”Bill Elm & Woody Jackson6.24
10.”Exodus In America”Bill Elm & Woody Jackson4.59
11.”The Shootist”Bill Elm & Woody Jackson4.17
12.”The Outlaw’s Return”Bill Elm & Woody Jackson6.54
13.”Luz Y Sombra”Bill Elm & Woody Jackson5.19
14.”Bury Me Not On The Lone Prarie”William Elliot Whitmore2.24
15.”Born Unto Trouble”Bill Elm & Woody Jackson3.12
16.”Far Away”José González4.39
17.”Horseplay”Bill Elm & Woody Jackson3.49
18.”Deadman’s Gun”Ashtar Command4.15
19.”Gunplay”Bill Elm & Woody Jackson1.28
75.18
Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 94,66 % (PS3) [33]
94,12 % (X360) [34]
Metacritic 95/100 (PS3) [35]
95/100 (X360) [36]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A [13]
Edge 9/10 [37]
Eurogamer 8/10 [14]
G4 5/5 [38]
Game Informer 9,75/10 [39]
GamePro 5/5 tähteä [40]
GameSpot 9,5/10 [41]
GameSpy 5/5 tähteä [42]
GamesTM 9/10 [43]
GameTrailers 9,5 [44]
IGN 9,7/10 [18]
Official PlayStation Magazine (UK) 10/10 [45]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10 [46]
PALGN 9/10 [47]
Play Magazine 92/100 [48]

Red Dead Redemption on osoittautunut menestykseksi kriitikoiden keskuudessa ja sitä on sanottu kaikkien aikojen laadukkaimmaksi villiin länteen sijoittuvaksi videopeliksi.[49] Kansainvälistä arvostelumenestystä mittaavalla Metacritic-sivustolla Redemptionin valikoitujen arvostelujen keskiarvoksi on laskettu 95 prosenttia.[50]

The New York Timesin toimittaja Seth Schiesel totesi, ettei ole vuodesta 1996 alkaneella ja 1 100 artikkelia käsittävällä urallaan kokenut tarvetta kuvata jotakin teosta ranskankielisellä ilmaisulla tour de force (poikkeuksellinen taiteellinen saavutus, jota ei todennäköisesti tulla ylittämään; neronleimaus). Se ilmaisu kuitenkin kuvaa parhaiten Red Dead Redemptionia.[51]

Englantilainen Official PlayStation Magazine antoi pelille täydet pisteet kehuen sen lähes jokaista osa-aluetta. Lehti korosti muun muassa erinomaista ääninäyttelyä, upeasti toteutettua renderöintitekniikkaa sekä ainutlaatuista tarinaa. Heidän mielestään pelin soundtrack oli myös täydellisesti suunniteltu. Lievää kriittikkiä kohdistui ainoastaan itseään toistavien ihmisryhmittymien tehtäviin, joissa sinä ”puolustat tätä vaunua, torjut nuo rosvot, suojelet tätä postivaunua ja niin edelleen.” OPM päätti arvostelunsa luonnehtimalla pelin addiktoivaa luonnetta seuraavasti: ”Kun jäät koukkuun, paluuta ei enää ole.”[52]

Myös monialustapainotteinen pelilehti GamesTM kehui villin lännen ympäristöä laajaksi, kauniiksi ja vetoavaksi tutkimisen kohteeksi. Huolimatta siitä, ettei koko pelikenttää ole täytetty palkitsevilla löydöillä, lehti päätyi johtopäätökseen: ”Vaikka Rockstar San Diego saattaa nähdä vaikeaksi täyttää jokainen avoin alue mielenkiintoisella ja tuoreella pelattavuudella, se valaa sen täyteen vahvalla kauneudella ja mukaansatempaavalla tarinankerronnalla.”[53]

IGN:n mielestä Redemption on selkeästi aikaansa edellä, eikä löytänyt lievien bugien lisäksi juuri minkäänlaista moitittavaa. He kuvasivat sitä yhdeksi tämän hetken kauneimmista, syväulotteisimmista ja hauskimmista peleistä, joka on nostanut villin lännen lajityypin aivan uudelle tasolle. He painottivat muun muassa peliympäristön hahmorikasta ja värimaailmaltaan onnistunutta mallintamista, minkä ansiosta miljöö tuntuu elävältä.[18] Samantyyppisen lausunnon ympäristön ”hengittävyydestä” antoi myös Gamereactorin Jonas Mäki, joka merkitsi pelille täydet pisteet.[54]

  1. Red Dead Redemption – Official Cover Art Revealed 22.3.2010. Rockstar Games. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  2. Arvekari, Ville: Tältä näyttää Rockstarin Red Dead Redemption liikkeessä Pelaaja. 7.5.2009. Viitattu 13.5.2010.
  3. Yee Haw’ – OXCGN’s Day with Red Dead: Redemption at Rockstar OXCGN. 29.5.2009. Viitattu 13.5.2010. (englanniksi)
  4. a b Red Dead: Redemption News – Confirmed Release May 18th OXCGN. 18.3.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  5. PEGI Pan European Game Information – Advanced Search PEGI. Viitattu 30.5.2010.
  6. Red Dead Redemption rated 18 by the BBFC BBFC. 27.4.2010. Viitattu 13.5.2010. (englanniksi)
  7. a b Collins, Aj: Red Dead Redemption gets Mature RockstarWatch. 26.4.2010. Viitattu 13.5.2010. (englanniksi)
  8. Red Dead Redemption sub-HD on PS3 CVG. 18.5.2010. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  9. Asked & Answered: Red Dead Redemption Multiplayer Posses, Episodes from Liberty City, and Much More 16.4.2010. Rockstar Games. Viitattu 13.5.2010. (englanniksi)
  10. Red Dead Redemption – Villi länsi muutosten kourissa. Pelaaja, Toukokuu 2010, s. 40–43.
  11. Tuukka Grönholm: Red Dead Redemption – Haaskalinnut saalistaa. (toinen kappale) Pelit, Toukokuu 2010, s. 12–13.
  12. Magrino, Tom: Red Dead Redemption sells 5M, GTAIV hits 17M GameSpot. 5.6.2010. Viitattu 12.7.2010. (englanniksi)
  13. a b Scott Sharkey: Red Dead Redemption (Xbox 360) 17.5.2010. 1UP.com. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  14. a b Simon Parkin: Red Dead Redemption Review Eurogamer. 17.5.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  15. a b Cocker, Guy: Red Dead Redemption Hands-On GameSpot. 28.1.2010. CBS Interactive Inc. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  16. Lehtonen, Miikka: Red Dead Redemption -arvostelu Pelaaja. H-Town Oy. Viitattu 21.8.2010.
  17. Features: Weaponry Rockstar Games. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  18. a b c d Erik Brudvig: Red Dead Redemption Review – Xbox 360 Review at IGN IGN. 17.5.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  19. a b Features: Multiplayer Rockstar Games. Viitattu 23.8.2010. (englanniksi)
  20. Rockstar ’Old West Project’ Trailer IGN. 5.1.2008. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  21. Reilly, Jim: Red Dead Redemption Delayed IGN. 3.3.2010. Viitattu 13.5.2010. (englanniksi)
  22. Gilbert, Ben: Rockstar speaks out regarding San Diego studio accusations Joystiq. 3.3.2010. Viitattu 20.1.2010. (englanniksi)
  23. Gilbert, Ben: Sources: Red Dead Redemption development in trouble Joystiq. 12.1.2010. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  24. Red Dead Redemption PC Version Confirmed? SoftSailor. 15.3.2010. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  25. Pakinkis, Tom: Red Dead Redemption PC not coming... yet? Computer and Video Games. 11.6.2010. Future Publishing Limited. Viitattu 24.8.2010. (englanniksi)
  26. Red Dead Redemption GameStop. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  27. Video Games & Gadgets: Red Dead Redemption BestBuy BestBuy. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  28. Red Dead Redemption: Amazon.co.uk: PC & Video Games Amazon.co.uk. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  29. Red Dead Redemption – Limited Edition – Xbox 360 CDON.com. Viitattu 19.5.2010. [vanhentunut linkki]
  30. First Red Dead Redemption DLC Details – The Outlaws to the End Co-Op Mission Pack Coming in June as FREE Download 5.5.2010. Rockstar Games. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  31. Goldfarb, Andrew: Red Dead GOTY Edition This Fall IGN. 13.9.2011. Viitattu 4.10.2012. (englanniksi)
  32. Preview Red Dead Redemption’s soundtrack Red Dead Watch. 16.5.2010. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  33. GameRankings Red Dead Redemption GameRankings. Viitattu 26.12.2010.
  34. GameRankings Red Dead Redemption GameRankings. Viitattu 18.5.2010.
  35. Metacritic Red Dead Redemption Metacritic. Viitattu 3. lokakuuta 2010.
  36. Metacritic Red Dead Redemption Metacritic. Viitattu 17. toukokuuta 2010.
  37. Review: Red Dead Redemption Edge. 17.5.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  38. Jake Gaskill: Red Dead Redemption for Xbox 360 - Review G4tv.com. 17.5.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  39. Game Informer review scores Nintendo Everything. 7.5.2010. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  40. Herring, Will: Red Dead Redemption review from GamePro 7.5.2010. GamePro. Arkistoitu 22.5.2010. Viitattu 17.5.2010.
  41. Calvert, Justin: Red Dead Redemption Review 18.5.2010. GameSpot. Viitattu 19.6.2012.
  42. Tuttle, Will: Red Dead Redemption - Xbox 360 19.5.2010. GameSpy. Viitattu 19.5.2010.
  43. The First Red Dead Redemption Review Scores Are Out Soft Sailor. 9.5.2010. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  44. Red Dead Redemption Video Game – Review HD GameTrailers. 17.5.2010. Viitattu 18.5.2010. (englanniksi)
  45. Playstation Official Magazine UK, kesäkuu 2010, s. 107.
  46. Channel, Mike: Red Dead Redemption Review 17.10.2010. Official Xbox Magazine. Viitattu 19.6.2012.
  47. Jastrzab, Jeremy: Red Dead Redemption Review – Xbox 360 Video Game Review 30.5.2010. PALGN. Viitattu 19.6.2012.
  48. Hartup, Andy: Review: Red Dead Redemption — PS3 Review 17.5.2010. Computer And Video Games. Viitattu 4.10.2010.
  49. Brudvig, Eric: IGN Video: Red Dead Redemption PlayStation 3 Review IGN. 17.5.2010. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  50. Red Dead Redemption for PlayStation 3 Reviews Metacritic. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  51. Schiesel, Seth: Way Down Deep in the Wild, Wild West The New York Times. 16.5.2010. Viitattu 19.5.2010. (englanniksi)
  52. Red Dead Redemption review: 10/10 in Official PlayStation Magazine CVG. 13.5.2010. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  53. Red Dead Redemption: Another review sneaks out CVG. 10.5.2010. Viitattu 15.5.2010. (englanniksi)
  54. Mäki, Jonas (kääntänyt Kimmo Pukkila): Red Dead Redemption Gamereactor. 17.5.2010. Viitattu 15.5.2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]