Red Dead Redemption 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption II.jpg
Kehittäjä Rockstar Games
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Rockstar Studios
Säveltäjä Woody Jackson
Pelisarja Red Dead
Pelimoottori Rockstar Advanced Game Engine
Julkaistu
 • PlayStation 4, Xbox One
  • 26. lokakuuta 2018
 • Microsoft Windows
  • 5. marraskuuta 2019
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
Alusta
Jakelumuoto blu-ray
digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Red Dead Redemption 2 on Rockstar Gamesin kehittämä villiin länteen sijoittuva toimintaseikkailupeli, joka on Red Dead -pelisarjan kolmas osa pelien Red Dead Revolver (2004) ja Red Dead Redemption (2010) jälkeen. Peli sisältää ensimmäisen ja kolmannen persoonan kuvakulman vaihtelun mahdollisuuden sekä yksinpelin rinnalle myöhemmin julkaistun verkkomoninpelin, joka tunnetaan nimellä Red Dead Online.[1]

Red Dead Redemption 2 julkaistiin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 26. lokakuuta 2018. Microsoft Windowsille se julkaistiin 5. marraskuuta 2019.[2] Verkkomoninpelimuoto Red Dead Online julkaistiin marraskuussa 2018.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 on toimintaseikkailupeli, jossa on Rockstar Gamesin edellisen pelin Grand Theft Auto V:n tavoin mahdollisuus valita pelaako peliä ensimmäisestä vai kolmannesta persoonasta kuvattuna. Pelin maailma on suurempi kuin missään aiemmassa Rockstar Gamesin kehittämässä pelissä.[4] Maailma sisältää vaihtelevia maisemia lumihuippuisista vuorista kuumiin aavikoihin ja kosteisiin suoalueisiin, ja siihen kuuluu myös Red Dead Redemptionin kartan Yhdysvaltojen-puoleinen osa. Pienten erämaakaupunkien lisäksi maailmassa on myös suuri, teollistunut Saint Denisin kaupunki, joka perustuu tosimaailman New Orleansiin. Pelissä liikutaan pääasiassa hevosella, mutta suurempien asutuskeskuksien välillä on mahdollista matkustaa rautateitse. Vesillä on mahdollista liikkua soutuveneellä tai höyrylaivalla.

Asevalikoima on samankaltainen kuin pelisarjan edellisessä osassa, sisältäen erilaisia revolvereita, pistooleita, kivääreitä ja haulikoita. Uutena aseena on jousipyssy, lisäksi kahta käsiasetta on mahdollisuus käyttää samanaikaisesti. Aseita on huollettava tai niiden kunto heikkenee, jolloin osumatarkkuus ja teho kärsivät. Red Dead Redemptionista poiketen pelaaja ei voi kantaa rajattomasti aseita mukanaan, vaan samanaikaisesti käytössä voi olla korkeintaan kaksi käsiasetta ja kaksi kiväärimallista asetta. Sarjan edellisten osien tavoin tulitaistelussa voi hyödyntää Dead Eye -järjestelmää, jolloin aika hidastuu ja pelaajan on mahdollista valita ammuttavat kohteet. Hidastuksen loppuessa päähahmo ampuu kohteisiinsa salamannopeasti. Dead Eye -tason noustessa järjestelmä näyttää pelaajalle myös vihollisten ja eläinten kriittisimmät sisäelimet, joihin ampuminen tuottaa suurimman vahingon.

Pelin ominaisuuksissa on pyritty realistisuuteen. Pelaajan on ylläpidettävä hahmonsa kuntoa syömällä ja nukkumalla. Syöminen vaikuttaa Grand Theft Auto: San Andreaksen tapaan hahmon painoon, jolla on vaikutusta hahmon ulkonäköön ja ominaisuuksiin. Pelaaja voi käydä parturissa vaihtamassa hiustyyliään, leikkaamassa hiuksiaan tai ajamassa partaansa. Hahmon hiukset ja parta kasvavat ajan myötä, eikä pidempää hius- tai partamallia voi valita, ennen kuin hiukset tai parta ovat kasvaneet tarpeeksi. Kylmällä säällä hahmon on pukeuduttava lämpimästi; liian vähäinen pukeutuminen hidastaa hahmon terveyspisteiden palautumista. Vastaavasti kuumassa ympäristössä vaatetusta on vähennettävä. Pelisarjan edellisestä osasta poiketen päähahmo pystyy uimaan, mutta hukkuu väsyttyään. Metsästäessä käytetty ase ja luodin osumakohta vaikuttavat siihen, paljonko eläimen nahasta saa myytäessä rahaa. Esimerkiksi pienriistaa metsästettäessä pelaajan on suositeltavaa käyttää jousipyssyä tai pienikaliiperista kivääriä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1899. Dutch van der Linden johtama lainsuojattomien jengi on joutunut pakenemaan Blackwaterin kaupungista lumisille vuorille pieleen menneen ryöstön jälkeen, ja myös jengin saalis on jäänyt jälkeen. Lainsuojattomien aika on lähestymässä loppuaan muuttuvan ja modernisoituvan maailman pyörteissä, joten jengin tavoitteena on kerätä riittävästi rahaa lain kouran välttelyn ja eläköitymisen mahdollistamiseksi. Vuorilla he joutuvat taisteluun verivihollisensa O’Driscollin rikollisjengin kanssa. Dutchin joukko saa selville O’Driscollien suunnitelmat ryöstää teollisuusmagnaatti Leviticus Cornwallille kuuluva arvokasta lastia kuljettava juna. Ryöstön myötä Cornwall pestaa agentti Andrew Miltonin johtaman Pinkertonin etsivätoimiston jäljittämään jengin, joka jatkaa ryöstelyään Dutch van der Linden luvatessa aina seuraavan suuren ryöstön jäävän jengin viimeiseksi ennen eläkepäiviä.

Agentit Milton ja Ross yllättävät Arthurin tämän ollessa kalastamassa joen rannassa nelivuotiaan Jack Marstonin kanssa. He ovat saaneet tietää junaryöstöstä, ja tarjoavat Arthurille mahdollisuuden välttää rangaistus rikoksistaan, jos hän ilmiantaa Dutchin viranomaisille. Arthur pysyy kuitenkin uskollisena jenginsä johtajalle.

Valentinen kaupungissa jengin onnistuu suorittaa pankkiryöstö, mutta Cornwallin joukon kanssa käyty tulitaistelu pakottaa ryhmän siirtyvän Lemoynen osavaltioon. Lemoynessa he joutuvat Grayn ja Braithwaiten sukujen riitojen ympäröimäksi. Kuullessaan sukujen hallussa olevasta sisällissodan aikaisista kultakätköistä, Dutch van der Linde pyrkii hyötymään tilanteesta. Juonittelun seurauksena Braithwaitet kidnappaavat John Marstonin pojan Jackin. Jengi kostaa tapahtuneen, ja Jackin saadaan tietää olevan paikallisen rikollispomo Angelo Bronten hallussa. Bronte palauttaa Jackin takaisin, mutta houkuttelee muun jengin samalla virittämäänsä ansaan. Kostoa janoavan Dutch van der Linden johdolla jengi kidnappaa Bronten, ja syöttää hänet alligaattorille.

Hosea Matthews ja otteiltaan epävarmemmaksi muuttunut Dutch johtavat jengin Saint Denisin kaupunkiin suorittamaan pankkiryöstöä. Pinkertonin etsivätoimiston agentit keskeyttävät jengin suunnitelman. Hosea sekä Lenny Summers saavat tulitaistelun ja pakenemisen lomassa surmansa, ja John Marston joutuu pidätetyksi. Dutch van der Linde, Arthur Morgan, Bill Williamson, Javier Escuella ja Micah Bell onnistuvat pakenemaan kaupungista laivalla, jonka määränpäänä on Kuuba. Laiva ajautuu kuitenkin raivoisan merimyrskyn keskelle, ja veden varaan joutuneet miehet rantautuvat lopulta Guarman saarelle. Guarmassa he sotkeutuvat paikallisten sokeriplantaasien tyrannimaisten omistajien ja orjuutetun paikallisväestön väliseen sotaan. Päästäkseen takaisin Yhdysvaltoihin ryhmän on taisteltava plantaasien omistajia vastaan käytävässä vallankumoustaistelussa.

Palattuaan Yhdysvaltoihin jengi on jälleen koossa, ja Dutch van der Linde haluaa heidän toteuttavan viimeisen ryöstönsä. Arthur Morgan ja Sadie Adler toimivat vastoin hänen käskyään odottaa sopivaa hetkeä John Marstonin pelastamiseksi, ja onnistuvat auttamaan Marstonin pois vankilasta. Hosea Matthewsin kuoleman myötä Dutchin neuvonantajaksi on noussut Micah Bell, jonka manipuloimana Dutch alkaa kyseenalaistaa Arthurin uskollisuuden jengille. Samaan aikaan Arthur näkee Dutchin muuttuneen vainoharhaiseksi murhaajaksi, joka on hylännyt vanhat ihanteensa. Arthurin liikkuessa kaupungilla, hän tuupertuu kadulle ja tuntematon mies saattaa hänet lääkärin luokse. Lääkärin luona hän saa kuulla sairastuneensa tuberkuloosiin, ja hänen elinaikansa on käymässä vähiin. Oman kuolevaisuutensa kanssa kasvotusten joutunut Arthur alkaa pohtia, kuinka hän voi omilla teoillaan taata muulle jengille paremman tulevaisuuden.

Pinkertonin agenttien hyökkäys jengin leiriin saa Dutchin uskomaan, että joku jengin jäsenistä on vuotanut tietoja agenteille ja aiheuttanut aiempien ryöstöjen epäonnistumisen. Uuden leiripaikan löydettyään Dutch manipuloi paikallisen intiaaniheimon konfliktiin armeijan kanssa saadakseen huomion pois jengistään. Tämä avaa monen jengin jäsenen silmät, ja ryhmän koko pienenee monen tehdessä lähtönsä. Dutch ja Micah suunnittelevat ryöstön, jonka kohde on armeijan palkkalistoilla oleva juna. Arthur vakuuttaa Johnille, että tämän perheineen on jätettävä jengi ryöstön jälkeen. Myöhemmin Dutch tappaa Leviticus Cornwallin, jota hän syyttää Pinkertonin agenttien usuttamisesta jengin kimppuun. Arthurin luottamus Dutchiin särkyy lopullisesti, kun Dutch jättää hänet oman onnensa nojaan armeijan kanssa käydyssä taistelussa, jättää haavoittuneen Johnin kuolemaan junaryöstön yhteydessä ja kieltäytyy pelastamasta Johnin vangittua kumppania, Abigail Robertsia. Arthur ja Sadie Adler pelastavat Abigailin, tappavat agentti Andrew Miltonin ja saavat tietää Micah Bellin olleen Pinkertonin agenttien tietolähde siitä lähtien, kun hän palasi Guarmasta Yhdysvaltoihin.

Jengi hajoaa, kun Arthur palaa Dutchin luo ja syyttää Micah’n pettäneen jengin. Dutch, Micah, Bill Williamson ja Javier Escuella kääntyvät Arthuria ja Johnia vastaan. Pinkertonin agentit yhyttävät miehet, mutta he onnistuvat pakenemaan. Takaa-ajon aikana Arthur hyväksyy lähestyvän kuolemansa koittavan pian. Pelaajan valinnasta riippuen Arthur joko auttaa Johnia pakenemaan tai palaa leiriin noutamaan jengin ryöstösaaliin. Micah yllättää Arthurin, ja he käyvät keskenään tappeluun, jonka Dutch keskeyttää. Arthur vakuuttaa Dutchin hylkäämään Micah’n ja lähtemään. Riippuen pelaajan tekemistä Arthurin moraaliin valinnoista Arthur joko kuolee tuberkuloosinsa seurauksena katsellessaan nousevaa aurinkoa, tai joutuu Micah’n teloittamaksi.

Kahdeksan vuotta myöhemmin John Marston perheineen elää rehellistä arkea. Maatilalla työskentelevä John pakotetaan kuitenkin taistelemaan työnantajaansa uhkaavia lainsuojattomia vastaan. Abigail ja Jack jättävät hänet, koska Abigail uskoo, ettei John pysty pakenemaan menneisyyttään ja vanhaa elämäntapaansa. Tästä rohkaistuneena John ottaa lainan pankista lunastaakseen itselleen maata, jolle hän rakentaa Unclen ja Charles Smithin kanssa kodin perheelleen. Abigailin palattua John kosii häntä. Palkkionmetsästäjäksi ryhtyneen Sadie Adlerin saaman vihjeen myötä John, Sadie ja Charles lähtevät etsimään Micah Belliä vuorilta. He saavat tietää Dutchin ja Micah’n työskentelevän jälleen yhdessä. Dutch kuitenkin ampuu Micahia ylävartaloon ja poistuu paikalta sanomatta sanaakaan, kun John ampuu hänet kostaen Arthurin kuoleman. Leiristä löytyneiden Blackwaterin-ryöstön rahojen avulla John maksaa pankilta saamansa lainan. Myöhemmin John ja Abigail avioituvat ja Sadie ja Charles lähtevät omille teilleen.

Pelin viimeisessä kohtauksessa Pinkertonin agentit Edgar Ross ja Archer Fordham tarkkailevat Johnin maatilaa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Arthur Morgan on pelin protagonisti, joka on toiminut Dutch van der Linden rikollisjengissä murrosikäisestä saakka noin 20 vuoden ajan. Dutch on pitänyt häntä oppipoikanaan ja opettanut tälle lukemista, ampumista ja erämaassa selviytymistä. Tästä syystä Arthur on erittäin uskollinen Dutchille.
 • Dutch van der Linde on rikollisjengin karismaattinen johtaja, joka näkee itsensä Robin Hoodin kaltaisena hyveellisenä roistona. Hän pitää hyvillä puhetaidoillaan yllä jengin yhteishenkeä.
 • John Marston on Dutchin rikollisjengin jäsen, joka Arthurin tavoin on kuulunut siihen murrosikäisestä asti. Myöhemmin hän lähtee vaimonsa Abigailin ja poikansa Jackin kanssa jengistä jättäen rikollisen elämänsä taakseen. Perhe muuttaa asumaan Beecher’s Hopen maatilalle. Marston on protagonisti pelissä Red Dead Redemption, jossa hän kuolee liittovaltion agenttien tultua surmaamaan hänet kotitilalleen.
 • Agentti Milton on yksi pelin antagonisteista ja toimii Pinkertonin etsivätoimistossa. Hän on ottanut tehtäväkseen neutralisoida Dutchin jengi.
 • Edgar Ross on Miltonin apulaisena toimiva agentti. Hän kuolee Red Dead Redemptionin lopussa vuonna 1914 Jack Marstonin ampumana, joka halusi kostaa isänsä kuoleman.
 • Leviticus Cornwall on teollisuusmagnaatti, jolla on liiketoimia muun muassa rautateissä ja öljynporauksessa. Hän toimii Pinkertonin etsivätoimiston rahoittajana ja on monien Dutchin jengin suorittamien ryöstöjen kohteena.
 • Colm O’Driscoll on irlantilaissukuinen rikollisjohtaja ja Dutchin entinen yhteistyökumppani. Heistä tuli kuitenkin verivihollisia O’Driscollin murhattua Dutchin rakastetun.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä mainostava mainostaulu Edinburghissa.

Red Dead Redemption 2 kehitettiin Rockstar Gamesin kaikkien studioiden yhteistyöllä. Pelimoottorina käytettiin yhtiön omaa Rockstar Advanced Game Enginea (RAGE). Red Dead Redemptionin osittain säveltänyt Woody Jackson palasi säveltämään jatko-osan. Pelin julkaisua lykättiin kahdesti: alun perin peli oli tarkoitus julkaista vuoden 2017 puolivälissä, mutta julkaisua siirrettiin kevääseen 2018.[5] Helmikuussa 2018 ilmoitettiin pelin julkaisun siirtyvän lokakuulle 2018.[6]

Pelin verkkomoninpeli Red Dead Online julkaistiin beta-versiona 27. marraskuuta 2018 ja avautui kaikille pelaajille 30. marraskuuta.[7]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockstar Games julkaisi 16. lokakuuta 2016 Twitterissä kuvan, jossa oli yhtiön logo samankaltaisella punaisella taustalla kuin Red Dead Redemptionin kansikuvassa. Tämä synnytti yleisön joukossa välittömästi huhuja Red Dead -pelisarjan mahdollisesta jatko-osasta.[8] 18. lokakuuta Rockstar Games virallisesti julkisti pelin, ja ilmoitti että ensimmäinen traileri julkaistaan 20. lokakuuta.[9][10][11][12] 28. syyskuuta 2017 julkaistiin toinen traileri.[13] Kolmannen trailerin julkaisupäivä oli 2. toukokuuta 2018.[14] Ensimmäinen pelattavuutta esittelevä traileri julkaistiin 9. elokuuta,[15] toinen osa 1. lokakuuta.[16] Viimeinen traileri ennen julkaisua paljastettiin 18. lokakuuta.[17]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 sai arvosteluja keräävän Metacritic-sivuston mukaan ”laajaa ylistystä” kriitikoilta.[18] Se on Metacriticin korkeimmalle arvosteltu PlayStation 4- ja Xbox One -peli yhdessä Grand Theft Auto V:n kanssa.[19]

Game Informer antoi pelille täydet pisteet kehuen sen avoimen pelimaailman syvyyttä ”teknillisenä menestyksenä, jonka jokaisen pelaajan tulisi kokea”.[20] IGN antoi pelille myös täydet pisteet kutsuen sitä yhdeksi modernin ajan parhaimmista peleistä, ja vertasi sitä Grand Theft Auto V:een.[21] Muropaketti ilmaisi pelin olevan ”kokonaisen sukupolven määrittelevä mestariteos”, mutta huomautti sen olevan ”kankea ja hidastempoinen” johtuen sen realismin tavoittelusta.[22]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 sai eniten palkintoja The Game Awards -palkintogaalassa joulukuussa 2018. Se sai yhteensä neljä palkintoa parhaasta tarinasta, musiikista, äänisuunnittelusta ja näyttelysuorituksesta (Roger Clark Arthur Morganina).[23]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Red Dead Redemption 2 Features Largest Map Created by Rockstar Game Rant. Elokuu 2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 2. Red Dead Redemption 2 Coming to PC November 5th 4.10.2019. Rockstar Games. Viitattu 5.10.2019. (englanniksi)
 3. Red Dead Redemption 2 Online launches in beta on Nov. 27 Polygon. 26.11.2018. Viitattu 21.12.2018. (englanniksi)
 4. Red Dead Redemption 2 Features Largest Map Created by Rockstar Game Rant. Elokuu 2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 5. Red Dead Redemption 2 Delayed To 2018 (Obviously) Kotaku. 22.5.2017. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
 6. Red Dead Redemption 2 is delayed again The Verge. 1.2.2018. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)
 7. Red Dead Online julkaistaan tänään Gamereactor. 27.11.2018. Viitattu 27.11.2018.
 8. Rockstar julkaisi Twitterissään kuvan, joka aiheutti välittömästi huhumyllyn: Red Dead Redemption 2 tuloillaan? Tilt. 16.10.2016. Viitattu 20.10.2016.
 9. Red Dead Redemption 2 Coming Fall 2017 – Watch the Trailer this Thursday, October 20th at 11AM ET 18.10.2016. Rockstar Games. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 10. Saed, Sherif: Red Dead Redemption 2 officially revealed for PS4 and Xbox One, out 2017 VG247. 18.10.2016. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 11. Arvekari, Ville: Virallista: Red Dead Redemption 2 vahvistui, mukana myös verkkomoninpeli Pelaaja. 18.10.2016. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 12. Red Dead Redemption 2 julkistettiin, tulossa syksyllä 2017 Gamereactor. 18.10.2016. Viitattu 20.10.2016.
 13. The next game from the team behind ’Grand Theft Auto’ looks incredible — see the new trailer here Business Insider Nordic. 28.9.2017. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)
 14. Red Dead Redemption 2: Official Trailer #3 2.5.2018. Rockstar Games. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 15. Muistutukset kuosiin! Red Dead Redemption 2 on valmis pelikuvapaljastukseen Pelaaja. 9.8.2018. Viitattu 15.9.2018.
 16. Rockstar Teases Red Dead Redemption 2 Gameplay Video Part 2 IGN. 1.10.2018. Viitattu 1.10.2018. (englanniksi)
 17. Red Dead Redemption 2 launch trailer release time, PS4 and Xbox pre-load news Express. 18.10.2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 18. Red Dead Redemption 2 Metacritic. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 19. Best Video Games of All Time Metacritic. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 20. Bertz, Matt: Red Dead Redemption II Review - An Open-World Western For The Ages gameinformer.com. 25.10.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 21. Red Dead Redemption 2 Review 25.10.2018. IGN. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 22. Pikkarainen, Joonas: Arvostelu: Red Dead Redemption 2 on kokonaisen sukupolven määrittelevä mestariteos Muropaketti. 1.11.2018. Viitattu 7.12.2018.
 23. Grant, Christopher: The Game Awards 2018: Here are all of the winners Polygon. 6.12.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Red Dead Redemption 2.