Red Dead Redemption 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption II.jpg
Kehittäjä Rockstar Games
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Rockstar Studios
Säveltäjä Woody Jackson
Pelisarja Red Dead
Pelimoottori Rockstar Advanced Game Engine
Julkaistu
 • PlayStation 4, Xbox One
  • 26. lokakuuta 2018
 • Microsoft Windows
  • 5. marraskuuta 2019
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
Alusta
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto blu-ray
digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Red Dead Redemption 2 on Rockstar Gamesin kehittämä villiin länteen sijoittuva toimintaseikkailupeli, joka on Red Dead -pelisarjan kolmas osa pelien Red Dead Revolver (2004) ja Red Dead Redemption (2010) jälkeen. Peli sisältää ensimmäisen ja kolmannen persoonan kuvakulman vaihtelun mahdollisuuden sekä yksinpelin rinnalle myöhemmin julkaistun verkkomoninpelin, joka tunnetaan nimellä Red Dead Online.[1]

Red Dead Redemption 2 julkaistiin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 26. lokakuuta 2018. Verkkomoninpelimuoto Red Dead Online julkaistiin marraskuussa 2018.[2] Microsoft Windowsille peli julkaistiin 5. marraskuuta 2019.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 on toimintaseikkailupeli, jossa on Rockstar Gamesin edellisen pelin Grand Theft Auto V:n tavoin mahdollisuus valita pelaako peliä ensimmäisestä vai kolmannesta persoonasta kuvattuna. Pelin maailma on laajempi kuin missään aiemmassa Rockstar Gamesin kehittämässä pelissä.[4] Maailma sisältää vaihtelevia maisemia lumihuippuisista vuorista kuumiin aavikoihin ja kosteisiin suoalueisiin, ja siihen kuuluu myös Red Dead Redemptionin kartan Yhdysvaltojen-puoleinen osa. Pienten erämaakaupunkien lisäksi pelin maailmassa on myös suuri, teollistunut Saint Denisin kaupunki, joka perustuu tosimaailman New Orleansiin. Pelissä liikutaan pääasiassa hevosella, mutta suurempien asutuskeskuksien välillä on mahdollista matkustaa rautateitse. Vesillä on mahdollista liikkua kanootilla, soutuveneellä tai höyrykäyttöisellä moottoriveneellä.

Asevalikoima on samankaltainen kuin pelisarjan edellisessä osassa, sisältäen erilaisia revolvereita, pistooleita, kivääreitä ja haulikoita. Uutena aseena on jousipyssy, lisäksi kahta käsiasetta on mahdollisuus käyttää samanaikaisesti. Aseita on huollettava tai niiden kunto heikkenee, jolloin osumatarkkuus ja tehokkuus kärsivät. Red Dead Redemptionista poiketen pelaaja ei voi kantaa rajattomasti aseita mukanaan, vaan samanaikaisesti käytössä voi olla korkeintaan kaksi käsiasetta ja kaksi kiväärimallista asetta. Hevosta voi kuitenkin hyödyntää lisäaseiden kuljettamiseen. Sarjan edellisten osien tavoin tulitaistelussa voi hyödyntää Dead Eye -järjestelmää, jolloin aika hidastuu ja pelaajan on mahdollista valita ammuttavat kohteet. Hidastuksen loppuessa päähahmo ampuu kohteisiinsa äärimmäisen nopeasti. Dead Eye -tason noustessa järjestelmä näyttää pelaajalle myös vihollisten ja eläinten kriittisimmät sisäelimet, joihin ampuminen tuottaa suurimman vahingon.

Pelin ominaisuuksissa on pyritty realistisuuteen. Pelaajan on ylläpidettävä hahmonsa kuntoa syömällä ja nukkumalla. Syöminen vaikuttaa Grand Theft Auto: San Andreasin tapaan hahmon painoon, jolla on vaikutusta hahmon ulkonäköön ja ominaisuuksiin. Pelaaja voi käydä parturissa vaihtamassa hiustyyliään, leikkaamassa hiuksiaan tai ajamassa partaansa. Hahmon hiukset ja parta kasvavat ajan myötä, eikä pidempää hius- tai partamallia voi valita, ennen kuin hiukset tai parta ovat kasvaneet tarpeeksi. Kylmällä säällä hahmon on pukeuduttava lämpimästi; liian vähäinen vaatetus hidastaa hahmon terveyspisteiden palautumista. Vastaavasti kuumassa ympäristössä vaatetusta on vähennettävä. Pelisarjan edellisestä osasta poiketen päähahmo pystyy uimaan, mutta hukkuu väsyttyään. Metsästäessä käytetty ase ja luodin osumakohta vaikuttavat siihen, paljonko eläimen nahasta saa myytäessä rahaa. Esimerkiksi pienriistaa metsästettäessä pelaajan on suositeltavaa käyttää jousipyssyä tai pienikaliiperista kivääriä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Arthur Morgan on pelin protagonisti, joka on toiminut Dutch van der Linden rikollisjengissä murrosikäisestä saakka noin 20 vuoden ajan. Dutch on pitänyt häntä oppipoikanaan ja opettanut tälle lukemista, ampumista ja erämaassa selviytymistä. Tästä syystä Arthur on erittäin uskollinen Dutchille.
 • Dutch van der Linde on rikollisjengin karismaattinen johtaja, joka näkee itsensä Robin Hoodin kaltaisena hyveellisenä roistona. Hän pitää hyvillä puhetaidoillaan yllä jengin yhteishenkeä. Pelin loppupuolella hän kuitenkin käy vainoharhaiseksi ja alkaa luottaa Micahiin liikaa. Hän kuolee ensimmäisessä pelissä hypätessään kalliolta John Marstonin ahdistettua hänet jyrkänteelle.
 • John Marston on Dutchin rikollisjengin jäsen, joka Arthurin tavoin on kuulunut siihen murrosikäisestä asti. Myöhemmin hän lähtee vaimonsa Abigailin ja poikansa Jackin kanssa jengistä jättäen rikollisen elämänsä taakseen. Perhe muuttaa asumaan Beecher’s Hopen maatilalle. Marston on protagonisti pelissä Red Dead Redemption, jonka lopussa hän kuolee liittovaltion agenttien tultua surmaamaan hänet kotitilalleen.
 • Agentti Milton on yksi pelin antagonisteista ja toimii Pinkertonin etsivätoimistossa. Hän on ottanut tehtäväkseen neutralisoida Dutchin jengi. Kuudennessa osassa Milton melkein ampuu heikentyneen Arthurin, mutta Abigail ampuu häntä päähän.
 • Edgar Ross on Miltonin apulaisena toimiva agentti. Hän kuolee Red Dead Redemptionin lopussa vuonna 1914 Jack Marstonin ampumana, koska tämä halusi kostaa isänsä kuoleman.
 • Leviticus Cornwall on teollisuusmagnaatti, jolla on liiketoimia muun muassa rautateissä ja öljynporauksessa. Hän toimii Pinkertonin etsivätoimiston rahoittajana ja on monien Dutchin jengin suorittamien ryöstöjen kohteena, usein vahingossa. Dutch ampuu hänet kuudennessa osassa epäonnistuneiden neuvottelujen seurauksena.
 • Colm O’Driscoll on irlantilaissukuinen rikollisjohtaja ja Dutchin entinen yhteistyökumppani. Heistä tuli kuitenkin verivihollisia O’Driscollin murhattua Dutchin rakastetun.
 • Micah Bell on van der Linden jengin jäsen, joka liittyi jengiin muutama kuukausi ennen pelin tapahtumia. Micah on jengin julmimpia tappajia ja ryöstäjiä. Kuudennessa luvussa hän manipuloi Dutchin puolelleen paljastuen lopulta petturiksi ja Miltonin tiedonantajaksi. John Marston ampuu hänet epilogin viimeisessä tehtävässä.
 • Charles Smith on van der Linden jengin jäseniä. Puoliksi musta ja puoliksi intiaani, hän on väkivahva, taitava ratsumies sekä jousiampuja. Charles on yksi Arthurin ja Johnin luotetuimpia ystäviä ja ratsastaakin usein Arthurin kanssa metsästysretkillä. Epilogissa hän auttaa Johnia rakentamaan taloa.
 • Hosea Matthews on Dutchin vanha ystävä ja jengin ydinjäseniä. Taitavana huijarina hän suosii älykästä ongelmanratkaisua. Milton ampuu häntä selkään Saint Denisin epäonnistuneen pankkiryöstön aikana.
 • Sadie Adler on nainen, jonka Dutch, Arthur ja Micah pelastavat ensimmäisen luvun alussa O’Driscollin jengilläisiltä, jotka tappoivat hänen miehensä. Aluksi jengi väheksyy häntä hänen sukupuolensa takia, mutta pian käy ilmi, että hän on enemmän kuin kykenevä puolustamaan itseään. Sadie kantaa syvää kaunaa O’Driscolleja kohtaan. Epilogissa hän on ryhtynyt palkkionmetsästäjäksi ja etsiikin Johnin kanssa rikollisia vähän väliä.
 • Uncle on jengin vanhimpia jäseniä. Hän on vanha huijari ja taskuvaras, joka loikoilee usein jengin leirissä ja välttelee töitä noidannuolensa takia. Hän myös soittaa usein banjoa ja laulaa rivoja nuotiolauluja.
 • Sean MacGuire on nuori van der Linden jengiläinen. Sean on puhdasverinen irlantilainen ja erittäin kova tappelemaan. Arthur mainitsee pitäneensä häntä kuin pikkuveljenään. Sean kuolee tarkka-ampujan osuttua häntä päähän Rhodesissa Grayn suvun väijytyksessä.
 • Lenny Summers on jengin nuorin jäsen. Hän on tummaihoinen ja luonteeltaan erittäin hyväntuulinen ja vitsikäs. Neljännessa luvussa pankkiryöstön aikana Pinkertonit ampuvat Lennyä haulikolla rintaan tappaen hänet.
 • Bill Williamson on yksi van der Linden jengin asemiehistä. Hän liittyi jengiin tultuaan erotetuksi armeijasta ja käyttää lempiaseenaan pulttilukkokivääriä. Bill on kovapäinen, rasistinen ja alkoholisoitunut, mikä johtaa isein kahnauksiin muun jengin kanssa. Bill kuolee myöhemmin ensimmäisessä pelissä John Marstonin tappamana.
 • Javier Escuella on meksikolainen van der Linden jengin asemies. Vaikka Javier onkin yleensä rauhallinen, hän suuttuu kuitenkin helposti jos häntä loukataan meksikolaistaustansa takia. Javier soittaa usein kitaraa leirissä, laulaen samalla. Ensimmäisessä pelissä John Marston joutuu etsimään Javierin käsiinsä ja tappamaan tai pidättämään hänet.

Pääjäsenien lisäksi jengi mukana kulkee useita muita, kuten Dutchin kipakka entinen rakastaja Susan Grimshaw, joka leirin muiden naisten Karen Jonesin, Tilly Jacksonin, Abigailin ja Mary-Beth Gaskillin kanssa pitää huolta leiristä, Dutchin nykyinen rakastaja Molly O'Shea, leirin kokki Simon Pearson, itävaltalainen koronkiskuri ja kirjanpitäjä Leopold Strauss, alkoholisoitunut ja morfiiniriippuvainen entinen pappi Orville Swanson, tyylikäs ja teräväkielinen huijari Josiah Trelawney ja O’Driscolleilta siepattu hevostenhoitaja Kieran Duffy. Kuolleita jengin jäseniä ovat muun muassa Jenny Kirk sekä veljekset Mac ja Davey Callander.

Vihollisjengit

 • O’Driscoll Boys on Colm O’Driscollin johtama irlantilaisjengi. He leiriytyvät pääosin New Hanoverin ja West Elizabethin alueilla. O’Driscollit tekevät usein ryöstöjä sekä harjoittavat kiristystä ja suojelurahan perintää.
 • Lemoyne Raiders on entisistä etelävaltioiden sotilaista koostuva rasistinen ja separatistinen terrorijärjestö Lemoynen alueella. He suorittavat ryöstöjä, tappavat valtion virkamiehiä ja tuhopolttavat rakennuksia sekä rahoittavat toimintaansa myymällä pontikkaa. Jengi joutuu heidän kanssaan useasti tekemisiin kolmannessa ja neljännessä osassa.
 • Night Folk)on voodoo-murhaajien heimo, joka järjestää ansoja ja väijytyksiä Bayou Nwa -suoalueen läpikulkijoille. Night Folk ei puhu, vaan kommunikoi sihisten ja naksuttaen. He ovat aseistautuneet jousin ja viidakkoveitsin, eivätkä käytä tuliaseita. Naksutus säikäyttää pelaajan hevosen, saaden sen heittämään pelaajan selästään.
 • Angelo Bronten mafia toimii Saint Denisin kaupungissa, jota se pitää lähes täysin hallinnassaan kulissien takana. Saint Denisin poliisivoimat ovat Bronten lahjomia. Bronten petettyä van der Linden jengin mafian asemiehet väijyttävät Arthurin useasti Saint Denisissä. Epilogissa mafian johtoon on Bronten kuoleman jälkeen noussut hänen oikea kätensä Guido Martelli.
 • Murfree Brood on Roanoke Ridgen alueelle pesiytynyt erittäin sisäsiittoinen suurperhe. Murfreet ovat kaikki epämuodostuneita useiden vuosien insestin takia ja syyllistyvät ryöstöihin, murhiin ja raiskauksiin sekä kidutukseen. Kuudennessa osassa jengi ajaa heidät ulos luolatukikohdastaan ja asettuu sinne asumaan.
 • Skinner brothers on suurehko joukko murhaajia, joka leiriytyvät West Elizabethin metsiin. Skinnerit ovat kidutuksen mestareita ja tappavat usein vain tappamisen ilosta. John joutuu epilogin toisessa osassa useasti heidän kanssaan tekemisiin.
 • Del Lobo Gang on New Austinin alueella liikkuva parhaat päivänsä nähnyt meksikolaisjengi. Ammattimaisina ryöstäjinä he pitävät aluetta tehokkaasti hallussaan. Del Lobojen kulta-aika on kuitenkin ohi.
 • Laramie-jengi on joukko palkkagangstereita, jotka työskentelevät rikkaalle maanomistajalle. Epilogin ensimmäisessä osassa he yrittävät uhkailla John Marstonin työnantajaa David Geddesiä myymään tilansa työnantajalleen, mutta Johnin johdolla Geddesin miehet ajavat heidät lopulta pois.
 • Ku Klux Klaniin voi törmätä tehtävien ulkopuolella. Yleensä heidän tapaamisensa menevät pahasti pieleen, esimerkiksi yhden klaanilaisen kaavun syttyessä tuleen tai suuren puuristin kaatuessa kahden jäsenen päälle. Pelaaja voi myös hyökätä heidän kimppuunsa ilman seuraamuksia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vuosi 1899. Dutch van der Linden johtama lainsuojattomien jengi on joutunut pakenemaan Blackwaterin kaupungista lumisille vuorille pieleen menneen ryöstön jälkeen, ja myös jengin saalis on jäänyt jälkeen. Lainsuojattomien aika on lähestymässä loppuaan muuttuvan ja modernisoituvan maailman pyörteissä, joten jengin tavoitteena on kerätä riittävästi rahaa lain kouran välttelyn ja eläköitymisen mahdollistamiseksi. Vuorilla he joutuvat taisteluun verivihollisensa O’Driscollin rikollisjengin kanssa. Dutchin joukko saa selville O’Driscollien suunnitelmat ryöstää teollisuusmagnaatti Leviticus Cornwallille kuuluva arvokasta lastia kuljettava juna. Ryöstön myötä Cornwall pestaa agentti Andrew Miltonin johtaman Pinkertonin etsivätoimiston jäljittämään jengin, joka jatkaa ryöstelyään Dutch van der Linden luvatessa aina seuraavan suuren ryöstön jäävän jengin viimeiseksi ennen eläkepäiviä Tahitilla.

Agentit Milton ja Ross yllättävät Arthurin tämän ollessa kalastamassa joen rannassa nelivuotiaan Jack Marstonin kanssa. Milton keroo että löysi jengin jäsenen Mac Callanderin ja tappoi hänet. He ovat saaneet tietää junaryöstöstä ja tarjoavat Arthurille mahdollisuuden välttää rangaistus rikoksistaan, jos hän ilmiantaa Dutchin viranomaisille. Arthur pysyy kuitenkin uskollisena jenginsä johtajalle.

Valentinen kaupungin lähellä, Horseshoe Overlookissa majoittuessaan jengin onnistuu suorittaa junaryöstö, mutta Cornwallin joukon kanssa käyty tulitaistelu pakottaa ryhmän siirtyvän Lemoynen osavaltioon, Clemens Pointin joenmutkaan. Arthur, Bill, Lenny ja Karen palaavat myöhemmin ryöstämään Valentinen pankin. Lemoynessa he joutuvat Grayn ja Braithwaiten sukujen riitojen ympäröimäksi sekä tekemisiin Lemoynen ryövärijengin kanssa. Kuullessaan sukujen hallussa olevasta sisällissodan aikaisesta kultakätköstä, Dutch pyrkii hyötymään tilanteesta. Juonittelun seurauksena Grayt väijyttävät joukkion Rhodesissa tappaen Seanin, yhden jengin jäsenistä. Braithwaitet puolestaan kidnappaavat John Marstonin pojan Jackin. Jengi kostaa tapahtuneen hyökkäämällä Braithwaten suvun kartanoon, polttaen sen maan tasalle. Jackin saadaan tietää olevan paikallisen mafiapomo Angelo Bronten hallussa Saint Denisin suurkaupungissa. Jengi siirtää päämajansa Shady Bellen vanhaan kartanoon ajettuaan ensin sinne majoittuneet Lemoynen ryövärit sieltä pois. Bronte palauttaa Jackin takaisin, mutta houkuttelee muun jengin samalla virittämäänsä ansaan. Kostoa janoavan Dutch van der Linden johdolla jengi kidnappaa Bronten ja syöttää hänet alligaattorille.

Hosea Matthews ja otteiltaan epävarmemmaksi muuttunut Dutch johtavat jengin Saint Denisiin ryöstämään osavaltion pankkia. Pinkertonin etsivätoimiston agentit keskeyttävät jengin suunnitelman. Hosea sekä Lenny Summers saavat tulitaistelun ja pakenemisen lomassa surmansa ja John Marston joutuu pidätetyksi. Dutch van der Linde, Arthur Morgan, Bill Williamson, Javier Escuella ja Micah Bell onnistuvat pakenemaan kaupungista laivalla, jonka määränpäänä on Kuuba. Laiva ajautuu kuitenkin raivoisan merimyrskyn keskelle, ja veden varaan joutuneet miehet rantautuvat lopulta Guarman saarelle. Guarmassa he sotkeutuvat paikallisten sokeriplantaasien tyrannimaisten omistajien ja orjuutetun paikallisväestön väliseen sotaan. Päästäkseen takaisin Yhdysvaltoihin ryhmän on taisteltava plantaasien omistajia vastaan käytävässä vallankumoustaistelussa.

Palattuaan Yhdysvaltoihin jengi on jälleen koossa, ja Dutch van der Linde haluaa heidän toteuttavan viimeisen ryöstönsä. Arthur Morgan ja Sadie Adler toimivat vastoin hänen käskyään odottaa sopivaa hetkeä John Marstonin pelastamiseksi, ja onnistuvat auttamaan Marstonin pois vankilasta. Hosea Matthewsin kuoleman myötä Dutchin neuvonantajaksi on noussut Micah Bell, jonka manipuloimana Dutch alkaa kyseenalaistaa Arthurin uskollisuuden jengille. Samaan aikaan Arthur näkee Dutchin muuttuneen vainoharhaiseksi murhaajaksi, joka on hylännyt vanhat ihanteensa. Arthurin liikkuessa kaupungilla, hän tuupertuu kadulle ja tuntematon mies saattaa hänet lääkärin luokse. Lääkärin luona hän saa kuulla sairastuneensa tuberkuloosiin jonka hän sai hakatessaan jengiltä rahaa lainannutta miestä, ja hänen elinaikansa on käymässä vähiin. Oman kuolevaisuutensa kanssa kasvotusten joutunut Arthur alkaa pohtia, kuinka hän voi omilla teoillaan taata muulle jengille paremman tulevaisuuden.

Pinkertonin agenttien hyökkäys jengin leiriin saa Dutchin uskomaan, että joku jengin jäsenistä on vuotanut tietoja agenteille ja aiheuttanut aiempien ryöstöjen epäonnistumisen. Löydettyään uuden leiripaikan Beaver Hollowin luolasta, jossa aiemmin majoittui sisäsiittoinen Murfreen pesue, Dutch manipuloi paikallisen intiaaniheimon konfliktiin armeijan ja sen julman kenraali Favoursin kanssa saadakseen huomion pois jengistään. Tämä avaa monen jengin jäsenen silmät, ja ryhmän koko pienenee monen tehdessä lähtönsä. Dutch ja Micah suunnittelevat ryöstön, jonka kohde on armeijan palkkalistoilla oleva juna. Arthur vakuuttaa Johnille, että tämän perheineen on jätettävä jengi ryöstön jälkeen. Myöhemmin Dutch tappaa Leviticus Cornwallin, jota hän syyttää Pinkertonin agenttien usuttamisesta jengin kimppuun. Arthurin luottamus Dutchiin särkyy lopullisesti, kun Dutch jättää hänet oman onnensa nojaan armeijan kanssa käydyssä taistelussa Cornwallin öljykentällä jonne Dutch painosti intiaanit hyökkäämään, jättää haavoittuneen Johnin kuolemaan junaryöstön yhteydessä ja kieltäytyy pelastamasta Johnin vangittua kumppania, Abigail Robertsia. Arthur ja Sadie Adler pelastavat Abigailin Van Hornin aavekaupungista, tappavat agentti Andrew Miltonin ja saavat tietää Micah Bellin olleen Pinkertonin agenttien tietolähde siitä lähtien, kun hän palasi Guarmasta Yhdysvaltoihin.

Jengi hajoaa, kun Arthur palaa Dutchin luo ja syyttää Micah’n pettäneen jengin. Dutch, Micah, Bill ja Javier kääntyvät Arthuria ja Johnia vastaan. Pinkertonin agentit yhyttävät miehet, mutta he onnistuvat pakenemaan. Takaa-ajon aikana Arthur hyväksyy lähestyvän kuolemansa koittavan pian. Pelaajan valinnasta riippuen Arthur joko auttaa Johnia pakenemaan tai palaa leiriin noutamaan jengin ryöstösaaliin. Micah yllättää Arthurin, ja he käyvät keskenään tappeluun, jonka Dutch keskeyttää. Arthur vakuuttaa Dutchin hylkäämään Micah’n ja lähtemään. Riippuen pelaajan tekemistä Arthurin moraalisista valinnoista Arthur joko kuolee tuberkuloosinsa seurauksena katsellessaan nousevaa aurinkoa, tai joutuu Micah’n teloittamaksi.

Kahdeksan vuotta myöhemmin John Marston perheineen elää rehellistä arkea. Maatilalla työskentelevä John pakotetaan kuitenkin taistelemaan työnantajaansa uhkaavia lainsuojattomia, Laramie-jengiä vastaan. Abigail ja Jack jättävät hänet, koska Abigail uskoo, ettei John pysty pakenemaan menneisyyttään ja vanhaa elämäntapaansa. Tästä rohkaistuneena John ottaa lainan pankista lunastaakseen itselleen maata, jolle hän rakentaa Unclen ja Charles Smithin kanssa kodin perheelleen. Abigailin palattua John kosii häntä. Palkkionmetsästäjäksi ryhtyneen Sadie Adlerin saaman vihjeen myötä John, Sadie ja Charles lähtevät etsimään Micah Belliä vuorilta. He saavat tietää Dutchin ja Micah’n työskentelevän jälleen yhdessä. Dutch kuitenkin ampuu Micahia ylävartaloon ja poistuu paikalta sanomatta sanaakaan, kun John ampuu hänet kostaen Arthurin kuoleman. Leiristä löytyneiden Blackwaterin-ryöstön rahojen avulla John maksaa pankilta saamansa lainan. Myöhemmin John ja Abigail avioituvat ja Sadie ja Charles lähtevät omille teilleen.

Pelin viimeisessä kohtauksessa Pinkertonin agentit Edgar Ross ja Archer Fordham tarkkailevat Johnin maatilaa, enteillen tulevia Red Dead Redemptionin tapahtumia.

Miljöö ja kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valentine on pieni karjakaupunki New Hanoverin kuvitteellisessa osavaltiossa ja ensimmäinen asutuskeskus, jossa jengi vierailee. Valentine saa päätuottonsa lampaista ja lehmistä, joita siellä huutokaupataan. Keskellä kaupunkia on Smithfields-saluuna, johon useat tehtävät sijoittuvat. Kaupungissa on myös toinen pienempi saluuna, hevostalli, apteekki, asekauppa, teurastamo ja sekatavarakauppa. Toisen osan lopussa Cornwallin miehet löytävät jengin Valentinesta ja seuraa tulitaistelu, jonka seurauksena jengi joutuu pakenemaan Lemoynen osavaltioon. Kolmannessa osassa jengi palaa ryöstämään Valentinen pankin onnistuneesti. Valentinea terrorisoivat usein O’Driscollit, joista muutama on majoittunut apteekin takahuoneeseen. Pelaaja voi löytää tämän sivubisneksen ja ampua O’Driscollit, jonka jälkeen hän voi varastaa heiltä rahat sekä uuden revolverin.

Rhodes on pikkukaupunki Lemoynen osavaltiossa. Näennäisen rauhallisen kaupungin taustalla on kuitenkin kahden rikkaan plantaasisuvun, Grayjen ja Braithwaitien välinen sitkeä riita. Grayn perheellä onkin Rhodesissa vahva jalansija, sillä sheriffi on heidän suvustaan ja saluuna on Grayjen ylläpitämä. Rhodesin asekauppias pitää kellarissaan nuorta poikaa, jonka hän sieppasi, koska poika muistutti asekauppiaan kuollutta poikaa: pelaaja voi saada tästä vihiä ja vapauttaa pojan. Kolmannen osan lopussa Grayt yllättävät jengin Rhodesin keskustassa tappaen Seanin. Sheriffi Gray kuolee samassa tulitaistelussa. Epilogissa jengin vanha kokki Pearson muuttaa jengin hajoamisen jälkeen Rhodesiin ylläpitämään sen sekatavarakauppaa.

Saint Denis on New Orleansiin perustuva suurkaupunki Lemoynessa. Nopeasti teollistunut kaupunki on suurin koko pelissä ja siellä on muun muassa sähkövalot sekä raitiovaunu. Luokkaerot ovat Saint Denisissä suuret, hienostokorttelien kartanoista kerrostaloihin ja slummien hökkeleihin. Saint Denis on kulttuurillisesti monimuotoinen ja siellä asuu kaikenlaista väkeä, kuten kiinalaisia, italialaisia ja ranskalaisia. Kiinalaiskorttelista löytyykin Kuo Chao & Co, pelin laadukkain asekauppa jonka yläkerrassa pyörii salainen uhkapelisalonki, jonka pelaaja voi löydettyään laillisesti ryöstää. Kaupungista löytyy myös kaksi saluunaa, teurastamo ja sekatavarakauppa, panttilainaamo, räätälinliike sekä parturi. Saint Denisin poliisivoimat ovat pikkukylien sheriffeihin verrattuna erittäin organisoidut. Kulissien takana ne kuitenkin ovat Angelo Bronten mafian käskyläisiä. Neljännen osan lopussa jengi ryöstää Saint Denisin pankin epäonnistuneesti, mikä pakottaa heidät pakenemaan laivalla.

Annesburg on keskikokoinen saksalaisten uudisraivaajien perustama kaivoskaupunki New Hanoverin osavaltiossa. Annesburgin ilmapiiri on masentava: sen ilma on savusumun täyttämä ja vesi saastunutta. Suurin osa sen väestöstä on kaivostyöläisiä, heidän kumppaneitaan tai prostituoituja. Annesburgin ainoat pelaajan käytettävissä olevat liikkeet ovat asekauppa sekä nuori sanomalehtimyyjä. Kuudennessa osassa pelaaja vierailee tehtävissä Annesburgissa useasti.

Butcher Creek on pieni kyläpahanen New Hanoverissa. Sen väestö on taikauskoista ja oletetusti sisäsiittoista. Poliiseja Butchers Creekissä ei ole, mutta useat kyläläisistä ovat aseistettuja. Butcher Creekin epäillään olevan kirottu, syynä erään palaneen talon alta löytyvä pentagrammi.

Van Horn Trading Post on parhaat päivänsä nähnyt pieni satamakaupunki Lannahechee-joen rannalla New Hanoverin osavaltiossa. Sielläkään ei ole poliiseja tai sheriffejä, vain liipaisinherkkiä asukkaita. Van Hornista löytyy talli, pieni hotelli, varastettua tavaraa ostava panttilainaamo sekä saluuna Old Light. Van Horn esiintyy tehtävissä vasta kuudennessa osassa.

Strawberry on pieni ja idyllinen turistikaupunki West Elizabethissa. Se vetää puoleensa rikkaita matkustajia New Yorkista, jotka haluavat kokea ”autenttisen villi länsi -kokemuksen”. Hirsitaloista koostuvassa kylässä on sekatavarakauppa, teurastaja, hotelli ja talli. Sekatavarakaupan omistaja keittää kellarissa pontikkaa, jonka tuotot pelaaja voi ryöstää saatuaan siitä selville. Toisessa osassa Arthur joutuu pelastamaan Micahin Strawberryn vankilasta ja ampumaan tiensä ulos kaupungista. John puolestaan vierailee usein kaupungissa epilogin aikana. Strawberryn pormestaria on epäilty homoseksuaaliseksi.

Blackwater on West Elizabethin osavaltion suurkaupunki, josta jengi on pelin alussa paennut epäonnistuneen ja verisen ryöstön seurauksena. Tästä syystä Arthurilla ei ole pääsyä Blackwateriin ja sen eteläpuolelle valtavan etsintäkuulutuksen sekä partioivien sheriffien ja palkkionmetsästäjien takia. Blackwater tulee pelin kokonaiskuvaan vasta epilogin toisessa osassa, jossa John ottaa sieltä pankkilainaa. Blackwater on hyvin moderni, vaikkakin pienempi kuin Saint Denis. Sieltä löytyvät sekatavara- ja asekaupat, teurastaja, parturi, hevostalli, majatalo ja saluuna.

Armadillo on kaupunki New Austinin osavaltiossa. Armadilloa riivaa pelin aikana koleraepidemia, ja useimmat sen asukkaista ovatkin sairaita. Armadillon rakennuksista suurin osa on hylättyjä. Toiminnassa ovat vain saluuna sekä yllättävän terveen Herbert Moonin sekatavarakauppa.

Tumbleweed on autioituva pikkukaupunki New Austinissa. Rautatien puute kaupungista sekä riehuvat Del Lobo -jengiläiset ovat vetäneet asukkaita pois tasaisella tahdilla. Tumbleweedistä löytyy asekauppa, saluuna, talli, sekatavarakauppa sekä sheriffin toimisto, jota pitää pystyssä tiukka sheriffi Freeman.

Wapiti-intiaanien reservaatti on alkuperäisasukkaiden telttakylä Ambarinon osavaltiossa. Wapiti on armeijan pakotteiden takia erittäin huonossa tilanteessa ja useat sen asukkaista ovat sairaita. Kuudennessa osassa Arthur voi yhteistyössä päällikkö Rain’s Fallin ja intiaaneille myötämielisen kapteeni Monroen kanssa auttaa reservaattia muun muassa ryöstämällä armeijan vaunut, jotka kantavat lääkkeitä. Epilogissa alue on hylätty intiaanien paettua Kanadaan.

Colter on hylätty kaivoskaupunki Ambarinon länsiosissa. Ensimmäisessä osassa jengi leiriytyy Colteriin hetkeksi aikaa kärsien ruoan puutteesta. Colteriin on haudattu kuolleet jengin jäsenet Jenny Kirk ja Davey Callander.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 kehitettiin Rockstar Gamesin kaikkien studioiden yhteistyöllä.

Pelin musiikin on säveltänyt Woody Jackson ja ohjannut Ivan Pavlovich.[5]

Peli käyttää yhtiön omaa Rockstar Advanced Game Engine (RAGE) -pelimoottoria, jota on kehitetty edelleen aiemmasta.[6]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin julkaisua lykättiin kahdesti: alun perin peli oli tarkoitus julkaista vuoden 2017 puolivälissä, mutta julkaisua siirrettiin kevääseen 2018.[7] Helmikuussa 2018 ilmoitettiin pelin julkaisun siirtyvän lokakuulle 2018.[8]

Pelin verkkomoninpeli Red Dead Online julkaistiin beta-versiona 27. marraskuuta 2018, ja se avautui kaikille pelaajille 30. marraskuuta.[9]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockstar Games julkaisi 16. lokakuuta 2016 Twitterissä kuvan, jossa oli yhtiön logo samankaltaisella punaisella taustalla kuin Red Dead Redemptionin kansikuvassa. Tämä synnytti yleisön joukossa välittömästi huhuja Red Dead -pelisarjan mahdollisesta jatko-osasta.[10] 18. lokakuuta Rockstar Games virallisesti julkisti pelin, ja ilmoitti että ensimmäinen traileri julkaistaan 20. lokakuuta.[11][12][13][14] 28. syyskuuta 2017 julkaistiin toinen traileri.[15] Kolmannen trailerin julkaisupäivä oli 2. toukokuuta 2018.[16] Ensimmäinen pelattavuutta esittelevä traileri julkaistiin 9. elokuuta,[17] toinen osa 1. lokakuuta.[18] Viimeinen traileri ennen julkaisua paljastettiin 18. lokakuuta.[19]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 sai arvosteluja keräävän Metacritic-sivuston mukaan ”laajaa ylistystä” kriitikoilta.[20] Se on Metacriticin korkeimmalle arvosteltu PlayStation 4- ja Xbox One -peli yhdessä Grand Theft Auto V:n kanssa.[21]

Game Informer antoi pelille täydet pisteet kehuen sen avoimen pelimaailman syvyyttä ”teknillisenä menestyksenä, jonka jokaisen pelaajan tulisi kokea”.[22] IGN antoi pelille myös täydet pisteet kutsuen sitä yhdeksi modernin ajan parhaimmista peleistä, ja vertasi sitä Grand Theft Auto V:een.[23] Muropaketti ilmaisi pelin olevan ”kokonaisen sukupolven määrittelevä mestariteos”, mutta huomautti sen olevan ”kankea ja hidastempoinen” johtuen sen realismin tavoittelusta.[24]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Dead Redemption 2 sai eniten palkintoja The Game Awards -palkintogaalassa joulukuussa 2018. Se sai yhteensä neljä palkintoa parhaasta tarinasta, musiikista, äänisuunnittelusta ja näyttelysuorituksesta (Roger Clark Arthur Morganina).[25]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Red Dead Redemption 2 Features Largest Map Created by Rockstar Game Rant. Elokuu 2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 2. Red Dead Redemption 2 Online launches in beta on Nov. 27 Polygon. 26.11.2018. Viitattu 21.12.2018. (englanniksi)
 3. Red Dead Redemption 2 Coming to PC November 5th 4.10.2019. Rockstar Games. Viitattu 5.10.2019. (englanniksi)
 4. Red Dead Redemption 2 Features Largest Map Created by Rockstar Game Rant. 19.8.2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 5. Patrick Shanley: ‘Red Dead Redemption 2’ Official Score Launches on Digital Platforms hollywoodreporter.com. 9.8.2019. Viitattu 6.11.2021. (englanniksi)
 6. Linneman, John: Red Dead Redemption 2’s state-of-the-art technology analysed Eurogamer. 3.10.2017. Viitattu 6.11.2021. (englanniksi)
 7. Red Dead Redemption 2 Delayed To 2018 (Obviously) Kotaku. 22.5.2017. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
 8. Red Dead Redemption 2 is delayed again The Verge. 1.2.2018. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)
 9. Red Dead Online julkaistaan tänään Gamereactor. 27.11.2018. Viitattu 27.11.2018.
 10. Rockstar julkaisi Twitterissään kuvan, joka aiheutti välittömästi huhumyllyn: Red Dead Redemption 2 tuloillaan? Tilt. 16.10.2016. Viitattu 20.10.2016.
 11. Red Dead Redemption 2 Coming Fall 2017 – Watch the Trailer this Thursday, October 20th at 11AM ET 18.10.2016. Rockstar Games. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 12. Saed, Sherif: Red Dead Redemption 2 officially revealed for PS4 and Xbox One, out 2017 VG247. 18.10.2016. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 13. Arvekari, Ville: Virallista: Red Dead Redemption 2 vahvistui, mukana myös verkkomoninpeli Pelaaja. 18.10.2016. Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
 14. Red Dead Redemption 2 julkistettiin, tulossa syksyllä 2017 Gamereactor. 18.10.2016. Viitattu 20.10.2016.
 15. The next game from the team behind ’Grand Theft Auto’ looks incredible — see the new trailer here Business Insider Nordic. 28.9.2017. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)
 16. Red Dead Redemption 2: Official Trailer #3 2.5.2018. Rockstar Games. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 17. Muistutukset kuosiin! Red Dead Redemption 2 on valmis pelikuvapaljastukseen Pelaaja. 9.8.2018. Viitattu 15.9.2018.
 18. Rockstar Teases Red Dead Redemption 2 Gameplay Video Part 2 IGN. 1.10.2018. Viitattu 1.10.2018. (englanniksi)
 19. Red Dead Redemption 2 launch trailer release time, PS4 and Xbox pre-load news Express. 18.10.2018. Viitattu 30.10.2018. (englanniksi)
 20. Red Dead Redemption 2 Metacritic. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 21. Best Video Games of All Time Metacritic. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 22. Bertz, Matt: Red Dead Redemption II Review – An Open-World Western For The Ages Game Informer. 25.10.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 23. Red Dead Redemption 2 Review IGN. 25.10.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 24. Pikkarainen, Joonas: Arvostelu: Red Dead Redemption 2 on kokonaisen sukupolven määrittelevä mestariteos Muropaketti. 1.11.2018. Viitattu 7.12.2018.
 25. Grant, Christopher: The Game Awards 2018: Here are all of the winners Polygon. 6.12.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]