Ramadan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muslimit odottavat auringon laskeutumista aloittaakseen ruokailun ramadan-kuukauden aikana Kairossa.

Ramadan (arab. رمضان‎, ramaḍān) on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Sen näkyvin tapahtuma on koko tämän kuukauden kestävä uskonnollinen paasto, saum, jonka aikana terveet aikuiset muslimit syövät vain auringonlaskun ja aamuhämärän välisenä aikana[1]. Tämä perustuu Koraaniin (2:187): "... syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka".[2] Myös juominen, tupakointi, kiroilu, itsetyydytys ja seksuaalinen kanssakäyminen ovat valoisaan aikaan kiellettyjä.[3] Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin. Paaston päätyttyä vietetään seuraavan, šawwal-kuun kolmena ensimmäisenä päivänä id al-Fitr -juhlaa.[4]

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani lähetettiin profeetta Muhammedille[5]. Profeetan perimätiedon mukaan Ramadanin ajaksi avataan Paratiisin portit, lukitaan Helvetin portit ja kahlitaan paholaiset[6]. Ramadan-kuun paasto on islamin neljäs pilari[7].

Koska islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri, ramadan ei ole aina samana vuodenaikana vaan se kiertää noin 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen ympäri. Ramadan on viime vuosina sijoittunut seuraavasti:

Jotkut muslimit edellyttävät uuden kuun näkemistä paikkakunnalla kuukauden vaihtumisen merkiksi, kun taas toisille riittää tähtitieteellisesti laskettu hetki tai radioteitse kuultu ilmoitus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.