Ramadan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muslimit odottavat auringon laskeutumista aloittaakseen ruokailun ramadan-kuukauden aikana Kairossa.

Ramadan (arab. رمضان‎, ramaḍān) on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Sen näkyvin tapahtuma on koko tämän kuukauden kestävä uskonnollinen paasto, saum, jonka aikana terveet aikuiset muslimit syövät vain auringonlaskun ja aamuhämärän välisenä aikana[1]. Tämä perustuu Koraaniin (2:187): "... syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka"[2]. Myös juominen, tupakointi, kiroilulähde?, itsetyydytys ja seksuaalinen kanssakäyminen ovat valoisaan aikaan kiellettyjä. Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin. Paaston päätyttyä vietetään seuraavan, šawwal-kuun kolmena ensimmäisenä päivänä Id al-Fitr -juhlaa.

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani lähetettiin profeetta Muhammedille[3]. Profeetan perimätiedon mukaan Ramadanin ajaksi avataan Paratiisin portit, lukitaan Helvetin portit ja kahlitaan paholaiset[4]. Ramadan-kuun paasto on islamin neljäs pilari[5].

Koska islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri, ramadan ei ole aina samana vuodenaikana vaan se kiertää noin 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen ympäri. Ramadan on viime vuosina sijoittunut seuraavasti:

Jotkut muslimit edellyttävät uuden kuun näkemistä paikkakunnalla kuukauden vaihtumisen merkiksi, kun taas toisille riittää tähtitieteellisesti laskettu hetki tai radioteitse kuultu ilmoitus.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ramadan paaston säännöt
  2. Koraani suura Al Baqara 2:187
  3. Koraani suura Al Baqara 2:185
  4. Ramadan paaston säännöt
  5. Islamin viisi pilaria
  6. http://www.yalibnan.com/2011/07/30/arab-countries-declare-monday-as-first-day-of-ramadan/
  7. Saudi Arabia: Ramadan fasting to start on June 29
  8. When is Ramadan in 2017?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.