Ramadan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ramadanin puolikuu.
Muslimit odottavat auringon laskeutumista aloittaakseen ruokailun ramadan-kuukauden aikana Kairossa.

Ramadan (arab. رمضان‎, ramaḍān) on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Sen näkyvin tapahtuma on koko tämän kuukauden kestävä uskonnollinen paasto, saum, jonka aikana terveet aikuiset muslimit syövät ja juovat vettä vain auringonlaskun ja aamuhämärän välisenä aikana.[1] Tämä perustuu Koraaniin (2:187): "... syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka".[2] Myös juominen, tupakointi, kiroilu, itsetyydytys ja seksuaalinen kanssakäyminen ovat valoisaan aikaan kiellettyjä.[3] Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin. Paaston päätyttyä vietetään seuraavan, šawwal-kuun kolmena ensimmäisenä päivänä id al-Fitr -juhlaa.[4]

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani lähetettiin profeetta Muhammedille.[5] Profeetan perimätiedon mukaan Ramadanin ajaksi avataan Paratiisin portit, lukitaan Helvetin portit ja kahlitaan paholaiset.[6] Ramadan-kuun paasto on islamin neljäs pilari,[7] jota jokaisen muslimiksi tunnustautuvan tulee noudattaa.

Suomessa ramadanin vietto on haastavaa niinä vuosina, jolloin ramadan osuu kesä- tai talviaikaan. Monet Suomessa muslimeiksi itseään kutsuvat eivät paastoakaan Suomen, vaan Mekan tai lähimmän muslimimaan Turkin auringon mukaan.[8]

Lähellä maapallon pohjois- tai etelänapaa asuvilla voi Ramadanin vietto osua ajanjaksolle, jolloin aurinko ei nouse tai laske horisonttiin. Tässä tapauksessa on olemassa fatwoja, joiden mukaan paaston voi rikkoa, mutta tulee huomata, etteivät nämä käytännön syistä välttämättömät fatwat perustu Koraaniin tai Haditheihin. Ramadania vietettiin Arabian niemimaalla jo ennen islamin profeetta Muhammedia, ja myös muut islamin uskon pilarit olivat yleisinä tapoina monijumalaisten pakanoiden keskuudessa, lukuunottamatta muslimien uskontunnustusta[9].


Ajankohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri, ramadan ei ole aina samana vuodenaikana vaan se kiertää noin 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen ympäri.

Aikataulu, joka osoittaa Ramadanin pyhän kuukauden alkua vuosina 1938-2038. Gregoriaanisen ja islamilaisen kalenterin mukaan.

Muslimit edellyttävät uuden kuun näkemistä kuukauden vaihtumisen merkiksi, mutta joillekin muslimeiksi itseään kutsuville riittää tähtitieteellisesti laskettu hetki tai radioteitse kuultu ilmoitus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.