Ramadan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muslimit odottavat auringon laskeutumista aloittaakseen ruokailun ramadan-kuukauden aikana Kairossa.

Ramadan (arab. رمضان‎, ramaḍān) on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Sen näkyvin tapahtuma on koko tämän kuukauden kestävä uskonnollinen paasto, saum, jonka aikana terveet aikuiset muslimit syövät vain auringonlaskun ja aamuhämärän välisenä aikana[1]. Tämä perustuu Koraaniin (2:187): "... syökää ja juokaa aamuhämäriin asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka".[2] Myös juominen, tupakointi, kiroilu, itsetyydytys ja seksuaalinen kanssakäyminen ovat valoisaan aikaan kiellettyjä.[3] Ramadanin aikana muslimit työskentelevät yleensä vain aamupäivisin. Paaston päätyttyä vietetään seuraavan, šawwal-kuun kolmena ensimmäisenä päivänä id al-Fitr -juhlaa.[4]

Lähellä maapallon pohjois- tai etelänapaa asuvilla voi Ramadanin vietto osua ajanjaksolle, jolloin aurinko ei nouse tai laske horisonttiin. Tässä tapauksessa on olemassa fatwoja, joiden mukaan paaston voi rikkoa, mutta tulee huomata, etteivät nämä fatwat perustu Koraaniin tai Haditheihin.lähde?

Ramadan on kuukausi, jolloin Koraani lähetettiin profeetta Muhammedille[5]. Profeetan perimätiedon mukaan Ramadanin ajaksi avataan Paratiisin portit, lukitaan Helvetin portit ja kahlitaan paholaiset[6]. Ramadan-kuun paasto on islamin neljäs pilari[7].

Suomessa ramadanin vietto on haastavaa niinä vuosina, jolloin ramadan osuus kesäaikaan. Monet Suomen muslimit eivät paastoakaan Suomen, vaan Mekan tai lähimmän muslimimaan Turkin auringon mukaan.[8]

Ajankohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri, ramadan ei ole aina samana vuodenaikana vaan se kiertää noin 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen ympäri. Ramadan on viime vuosina sijoittunut seuraavasti:

Jotkut muslimit edellyttävät uuden kuun näkemistä paikkakunnalla kuukauden vaihtumisen merkiksi, kun taas toisille riittää tähtitieteellisesti laskettu hetki tai radioteitse kuultu ilmoitus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.