Puhos (ostoskeskus)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Puhos
Puhos nähtynä idästä.
Puhos nähtynä idästä.
Sijainti Itäkeskus, Helsinki
Avattu 1965
Arkkitehti Erkki Karvinen
Liikkeiden määrä noin 20
Kerrospinta-ala 21 000 m²
Kerrosten määrä 2
Kotisivu Puhoksen kotisivut
Tämä artikkeli kertoo Helsingin ostoskeskuksesta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Puhos on vuonna 1965 avattu ostoskeskus Helsingin Itäkeskuksessa[1]. Sen suunnitteli Erkki Karvinen ja valmistuttuaan se oli Suomen suurin ostoskeskus.[2] Ostoskeskukseen liittyy myös autohalli ja katolla sijaitseva pysäköintialue. Ostoskeskus on sittemmin rapistunut ja menettänyt elinvoimaansa viereen nousseelle Kauppakeskus Itikselle.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostoskeskuksen ensimmäinen osa rakennettiin vuosina 1964–1965 kasvavaan Puotinharjun kaupunginosaan.[3] Ensimmäinen osa oli muodoltaan viuhkamainen ja sen valmistuttua vuonna 1965 se oli Suomen suurin ostoskeskus 6 429 m² lattiapinta-alallaan.[4] Keskelle Puhosta rakennettiin suihkulähde ja alueella sijaitsi myös ruohoinen viheriö ja lasten leikkipaikka. Puhoksessa sijaitsevat myös yhdet Suomen ensimmäisistä ulkona sijaitsevista liukuportaista.[5] 1980-luvun lopulla Puhosta laajennettiin itään päin kahteen otteeseen ja syntyi Puhoksen uusi puoli, jossa nykyään sijaitsevat mm. Alepa, kuntosali Elixia ja Intersport. Laajennuksien ansioista Puhoksen lattiapinta-ala kasvoi 21 000 m²:iin.[4] Leikkipaikka purettiin ja viheriön paikalle nousi uusia liikkeitä. Vuosituhannen vaihteessa Puhoksesta poistettiin myös suihkulähde. Samoihin aikoihin Puhoksen uuden osan kattoparkkipaikalla järjestettiin kirpputoreja, mutta nykyään toimintaa ei enää juurikaan ole. Nykypäivinä Puhoksen vanha puoli vaikuttaa jokseenkin kuolleelta, sillä uusimmat liikkeet ja palvelut löytyvät juuri Puhoksen uudelta puolelta.

Yksityisiä palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhoksen uusi puoli nähtynä kauppakeskus Itiksestä.

Ostoskeskuksessa toimii 20 yritystä, muun muassa S-marketin helmikuussa 2010 korvannut Alepa, Suomen suurin lemmikkieläinten tarvikekauppa Musti & Mirri, turkkilainen elintarvikekauppa Alanya ja Salam Foods sekä Dagan Sport Cafe. Puhoksessa on myös urheiluliike Intersport, jääkiekkoiluun erikoistunut One More Sport ja kaksi pyöräilyliikettä, Bike Planet, System 1. Olutravintoloita Puhoksessa on kaksi, PuotinKrouvi ja Kummisetä (aiemmin Puhoksessa oli myös Olut Pankki). Puhoksessa on myös osto-myynti-liikkeet Kirppis, Cash Store ja Fida Lähetystori sekä kaksi parturi-kampaamoa Frisyyri ja Parturi Berber. Puhoksesta löytyy myös moskeija ja somalinuorten kokoontumiskahvila.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]