Martin Harris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martin Harris (18. toukokuuta 178310. heinäkuuta 1875) on yksi Mormonin kirjan kolmesta todistajasta ja profeetta Joseph Smithin ensimmäinen kirjuri kirjaa käännettäessä.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin Harris syntyi Eastownissa, New Yorkin osavaltiossa kahdeksanlapsisen perheen toiseksi vanhimpana lapsena. Vain vähän tiedetään hänen aikaisemmista vuosistaan. Vuoteen 1831 Harris eli Palmyran kaupungissa samaisessa New Yorkin osavaltiossa. Häntä pidettiin rehellisenä ja taitavana, jumalaapelkäävänä, mutta myös hyvin taikauskoisena miehenä. Hänen tiedetään vaihtaneen kirkkokuntaansa ainakin viidesti. Hän oli kveekari, universalisti, restorationisti, kalvinisti, baptisti, campbellilainen ja mahdollisesti metodisti.

Mormonin kirjan todistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin Harris

Vuonna 1828 Martin Harris tutustui Palmyrassa asuvaan Joseph Smithiin, joka kertoi hänelle saaneensa enkelin ilmestyksen. Enkeli nimeltä Moroni oli kertonut hänelle, että Palmyran lähellä sijaitsevaan kukkulaan oli haudattu kultaisia levyjä, joihin oli kaiverrettu Amerikan mantereen muinaisten asukkaiden historia. Nämä levyt sisältäisivät myös ”evankeliumin täyteyden”. Harris uskoi Smithin kertomukseen. Hän auttoi nuorta miestä taloudellisesti sekä myös toimimalla tämän kirjurina, kun Smith käänsi tekstiä kultalevyiltä urimin ja tummimin avulla verhon takaa sanellen.

Harris halusi saada jonkinlaisen varmuuden levyjen olemassaolossa, joten Smith kopioi hänelle muutamia kirjoitusmerkkejä levyiltä. Mahdollisesti kyseessä on nykyäänkin tunnettu Anthonin käsikirjoitus. Harris vei kopion New Yorkiin, jossa hän esitti sen Columbian yliopiston muinaisitämaisten kielten professorille Charles Anthonille. Vaikka Harris ja Anthon antoivat myöhemmin kohtaamisesta hyvin erilaisen kuvan, tapaaminen hälvensi ilmeisesti Harrisin epäillyt kultalevyjen aitoudesta.

Martin Harrisin vaimo Lucy Harris epäili kuitenkin edelleenkin tarinan aitoutta, ja hän vaati miestään tuomaan mukanaan levyistä jo käännetyt 116 sivua. Alun vastustelun jälkeen Smith myöntyi tähän, tosin ilmeisen vastahakoisesti. Vastahankaisuuteen olikin syytä, sillä Harrisin vaimo kieltäytyi luovuttamasta sivuja takaisin. Hänen mukaansa Smithille ei olisi ongelma kääntää tekstiä uudestaan, jos levyt kerran olisivat olemassa. Jos levyjä taas ei ollut, kääntäminen ei olisi mahdollista, ja huijaus paljastuisi. Käännöstyö keskeytyi joksikin aikaa, ja jonkin ajan kuluttua Smith kertoi saaneensa Jumalalta ilmoituksen, jonka mukaan kadonneita sivuja ei tulisi kääntää uudelleen. Smith sanoi, että hänen vastustajansa voisivat väärentää sivujen tekstin ja väittää häntä huijariksi. Lisäksi ilmoitus tuomitsi kovin sanoin sekä Smithin että Harrisin (Oppi ja liitot 10).

Lucy Harrisin kätkemiä sivuja ei koskaan löydetty. Mormonitutkimuksessa ne tunnetaan nimellä 116 kadonnutta sivua.

Käännöstyö jatkui uudelleen, mutta Smith ei enää hyväksynyt Harrisia kirjurikseen. Jumala oli kieltänyt tämän ilmoituksessa. Toiset, ennen muuta Oliver Cowdery, auttoivat nyt Smithiä ja kirjoittivat tekstiä hänen sanelustaan. Harris kuitenkin tuki Smithiä edelleen taloudellisesti. Hän myös lupasi maksaa Mormonin kirjan ensipainoksen painatuskulut. Tätä varten hän joutui panttaamaan kotitilansa.

Smithin sanelemassa Mormonin kirjan tekstissä puhuttiin kolmesta todistajasta, joille Jumala paljastaisi ne levyt, joilta kirja on käännetty. Martin Harris, Oliver Cowdery ja David Whitmer pyysivät lupaa saada olla nämä kolme, ja Smith suostui. He vetäytyivät rukoilemaan läheiseen metsään, mutta mitään ei tapahtunut. Harris pyysi tällöin lupaa poistua, koska hän oli varma, että vastaamattomuus johtui hänestä. Smith suostui, ja Smith, Cowderyn ja Whitmerin mukaan heille ilmestyikin Herran enkeli, joka näytti heille kultalevyt. Enkeli myös sanoi, että Smithin tekemä käännös oli oikea. Jonkin ajan kuluttua Smith rukoili yhdessä Harrisin kanssa, ja tämä sai nähdä samanlaisen näyn. Kaikkien kolmen todistajan kohdalla oli siis kyse näystä. Harris, Whitmer ja Cowdery kirjoittivat näkemästään valaehtoisen todistuksen, joka liitettiin Mormonin kirjan alkuun. Se on painettuna lähes kaikkiin kirjasta otettuihin painoksiin.

Jäsenyys Kristuksen kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrisista tuli Smithin 6. huhtikuuta 1830 perustaman Kristuksen kirkon (myöhemmin Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko) varhainen jäsen. Kesäkuun 3. 1831 Harris vihittiin kirkon ylipapin virkaan ja hänet lähetettiin lähetystyöhön Pennsylvaniaan ja New Yorkiin. Joidenkin tietojen mukaan Harris olisi myöhemmin vihitty myös apostolin virkaan. Tästä vihkimyksestä ei kuitenkaan löydy kirjallisia lähteitä, eikä hän koskaan ollut kahdentoista apostolin koorumin jäsen.

Harrisin vaimo Lucy Harris, josta tämä oli elänyt erillään jo vuosia, kuoli kesällä 1836. 1. marraskuuta 1836 Harris meni naimisiin Caroline Youngin, Brigham Youngin 22-vuotiaan veljentyttären kanssa. Carolinella ja Martinilla oli seitsemän yhteistä lasta.

Vuonna 1837 Martin Harris katkaisi monien muiden kirkon jäsenten tavoin välinsä Joseph Smithiin kirkon omistaman pankin Kirtland Safety Societyn konkurssin takia. Harris liittyi hetkeksi Warren Parrishin johtamiin ”kapinallisiin”, jotka yrittivät järjestää kirkon uudelleen ja hylkäsivät Smithin pitäen häntä ”langenneena profeettana”. Parrishin kirkko tuli tunnetuksi nimellä Kristuksen kirkko, ja se sai lyhyeksi aikaa haltuunsa Kirtlandin temppelin. Harrisista tuli yksi kirkon kolmesta rahastonhoitajasta. Vuonna 1839 Parrish alkoi opettaa, että Mormonin kirja oli väärennös. Tämä rikkoi hänen ja Harrisin, joka edelleen todisti kirjan aitoudesta, välit. Harris palasi yhteyteen Smithin kirkon kanssa, ja muutti Nauvoohon, Illinoisiin, jossa oli kirkon keskuspaikka.

Strangiitti, whitmeriläinen, gladdenilainen, williamilainen, shaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smithin kuoleman jälkeen 27. kesäkuuta 1844 Harris muutti Kirtlandiin ja asettui tukemaan James J. Strangia kirkon johtajaksi. Harris matkusti jopa Isoon-Britanniaan tekemään lähetystyötä strangiittien hyväksi. Vuoden 1847 tienoilla Harris oli katkaissut välinsä Strangin kanssa ja liittynyt toisen Mormonin kirjan todistajan, David Whitmerin ympärille syntyneeseen kirkkoon. Vuonna 1851 Harris hyväksyi erään toisen mormonistisen yhteisön johtajan, Gladden Bishopin, kirkon profeetaksi ja liittyi tämän yhteisöön. 1855 Harris liittyi Smithin ainoan elossa olevan veljen William Smithin perustamaan kirkkoon ja selitti hänen olevan Smithin oikea ja valtuutettu seuraaja. Jonkin aikaa Harris kannatti myös shakerien yhteisöä. Hän ei kuitenkaan liittynyt yhteisön jäseneksi. Shakerit edellyttivät selibaattia, ja Harris oli naimisissa. Vuonna 1856 Harrisin vaimo muutti setänsä Brigham Youngin seuraajien perässä Utahiin. Harris jäi Kirtlandiin ja esitteli temppeliä uteliaille vierailijoille.

Takaisin MAP-kirkkoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhoilla päivillään Harris eli yksinäisenä ja köyhyydessä lähes autiossa Kirtlandissa. Hän hyväksyi lopulta paikallisten myöhempien aikojen pyhien avun. Nämä keräsivät Harrisille 200 dollaria, jotta tämä pystyi muuttamaan Utahiin. Hän muutti 1870, ja pian hänen tulonsa jälkeen hänet kastettiin uudestaan MAP-kirkon jäseneksi. Viimeiset neljä ja puoli vuotta elämästään Harris eli sukulaisten kanssa Utahissa toimien kirkon jäsenenä. Hän kuoli 10. kesäkuuta 1876selvennä Clarkstonissa, Utahissa. Hänet on myös haudattu sinne.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin Harris esiintyy South Parkin 7. tuotantokauden 12. jaksossa Mormoneita kaikki (engl. All About Mormons). Hänet kuvataan jaksossa herkkäuskoisena ja tyhmähkönä miehenä, jota profeetta Joseph Smith huijaa. Sen sijaan hänen vaimonsa Lucy Harris kuvataan älykkäänä.