Reformoitu egypti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reformoitu egypti (tai uudistettu egypti, engl. Reformed Egyptian) on myöhempien aikojen pyhien liikkeen perustajan Joseph Smithin mukaan se kieli, jolla Mormonin kirja on alun alkaen kirjoitettu. Smith kertoi löytäneensä hänelle ilmestyneen enkeli Moronin neuvojen avulla kotinsa läheisyydessä sijainneelta Kumoran kukkulalta kultaisia levyjä, joihin oli kirjoitettu salaperäistä kieltä Smithille tuntemattomin aakkosin. Kultalevyjen mukana oli kuitenkin apuneuvo, uurim ja tummim, joiden avulla kirjoitusmerkit muuttuivat englanniksi ja Smith saattoi lukea ne.

Mormonin kirjan (Mormoni 9:32) mukaan kultalevyt on kirjoitettu kirjoitusmerkeillä, joita kutsutaan "uudistetuiksi egyptiläisiksi", koska "me olemme saaneet ne perintönä ja ne ovat meillä muuttuneet". Kirjan mukaan näin on syntynyt kieli, jota yksikään muu kansa ei voi ymmärtää (Mormoni 9:34), minkä johdosta Jumala on valmistanut keinot sen kääntämiseksi. Mormoni 9:33 selittää vielä, että muistiinpanot olisi kirjoitettu hepreaksi, mikäli levyt olisivat olleet suurempia, ja lisää vielä, että "myös heprea on meillä muuttunut".

Nämä jakeet ovat Mormonin kirjan ainoa viittaus kieleen, jolla kirja on kirjoitettu. Vaikka viittaus olisi mahdollista tulkita myös siten, että kirja on vain kirjoitettu käyttäen "uudistettuja egyptiläisiä kirjainmerkkejä" (siis eräänlaisia modernisoituja hieroglyfejä), on lause yleensä tulkittu viittaukseksi levyjen kieleen eikä vain kirjainmerkkeihin. Tämän mukaan levyt olisi siis kirjoitettu egyptin kielellä.

Caractors-dokumentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Caractors-dokumentti" eli Anthonin käsikirjoitus.

On olemassa vain yksi kirjallinen lähde, jossa annetaan esimerkki "reformoidusta egyptistä". Kyseessä on nk. "Caractors-dokumentti", joka on saanut nimensä kirjainmerkkien ylle kirjoitetusta sanasta "Caractors". Kyseessä on kirjoitusvirhe, otsikkona tulisi olla "Characters" eli "Kirjainmerkit". Joseph Smith kirjoitti Caractors-dokumentin vuonna 1828 Martin Harrisille, joka kirjoitti Mormonin kirjan käsikirjoitusta Smithin sanelun mukaan ja josta myöhemmin tuli yksi Mormonin kirjan "kolmesta todistajasta". Smith sanoi kopioineensa dokumenttiin kirjainmerkkejä, joita oli kaiverrettu hänen löytämiinsä kultalevyihin; itse levyjä hänellä ei kertomansa mukaan ollut lupa näyttää.

Martin Harris kertoo näyttäneensä Caractors-dokumenttia kolmelle egyptin kielen tutkijalle, joista tunnetuin oli Columbian yliopiston klassisten kielten professori Charles Anthon. Anthonin ja Harrisin kertomukset tapaamisesta eroavat sangen suuresti toisistaan. Anthonin mukaan hän tunnisti dokumentin ja siinä kuvatut kirjaimerkit oikopäätä pilaksi tai väärennökseksi. Kuultuaan kertomuksen kultalevyjen löytämisestä hän sanoo varoittaneensa Harrisia huijauksesta ja kehottaneensa tätä sijoittamaan rahansa johonkin muuhun kuin Smithin Mormonin kirjaan. Lisäksi hän kertoo vakuuttaneensa Harrisille, että dokumentin merkit olivat kaikkea muuta kuin egyptiläisiä.

Harrisin kertoman mukaan Anthon taas tunnisti kirjainmerkit egyptiläisiksi, kaldealaisiksi, assyrialaisiksi ja arabialaisiksi; lisäksi hän vakuutti, että Smithin merkeistä laatima käännös oli tarkka, tarkempi kuin yksikään hänen näkemänsä käännös egyptistä. Harrisin kertoman mukaan Anthon antoi asiasta kirjallisen todistuksen, jonka hän kuitenkin repi kuultuaan kertomuksen enkeli Moronista ja kultalevyistä.

Harrisin ja Anthonin tapaamisen yksityiskohtia on mahdotonta selvittää. Hämmentävää Harrisin kertomuksessa on ainakin se, miten Anthon olisi pystynyt lausumaan ylipäänsä mitään Smithin käännöksen oikeellisuudesta. Jean-François Champollion oli tosin pystynyt tulkitsemaan Rosettan kiven hieroglyfejä vuonna 1822, siis vain kuusi vuotta aikaisemmin, mutta yleisesti hieroglyfejä ei vielä tuolloin pystytty tulkitsemaan. Mormonismin kannattajat tosin viittaavat siihen, että Harris jatkoi Smithin taloudellista tukemista myös Anthonin tapaamisen jälkeen. Heidän mukaansa professori Anthon siis näytti hälventäneen Harrisin epäilyt kultalevyjen ja käännöksen aitoudesta.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyajan egyptologian tutkijat katsovat, ettei Smithin kuvaamaa "reformoitua egyptiä" ole ollut olemassa. Heidän mukaansa Caractors-dokumentin kirjainmerkit eivät ole aitoja muinaisia kirjainmerkkejä, vaan joko merkityksettömiä kuvioita tai tyyliteltyjä numeroita ja latinalaisia kirjaimia. Sitä vastoin mormonitutkijat uskovat löytäneensä yhtymäkohtia hieroglyfien ja Caractors-dokumentin merkkien välillä.