Alan Gardiner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alan Henderson Gardiner (29. maaliskuuta 1879, Eltham — 19. joulukuuta 1963, Oxford) oli englantilainen arkeologi ja egyptologi. Hän oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä egyptologeja. Erityisen tunnetuksi hän tuli kirjoitettuaan kirjan, Egyptian Grammar, joka on yhä Keskivaltakunnan hieroglyfikirjoituksen tulkinnan perusteos.

Lapsuus ja opiskelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gardiner syntyi Elthamissa 29. maaliskuuta 1879. Hän kiinnostui muinaisesta Egyptistä jo nuorella iällä. Gardiner aloitti opiskelunsa Englannissa, mutta siirtyi myöhemmin Pariisiin. Pariisissa Gardineria opetti Gasten Maspero, jota Gardiner ihaili. Masperon luennot olivat kuitenkin Gardinerille suuri pettymys. Opiskeltuaan Pariisissa neljä vuotta, Gardiner matkusti Oxfordiin, jossa hän jatkoi kielten opiskeluaan. 1901 Gardiner meni naimisiin Hedwig von Rosenin kanssa. Myöhemmin he saivat kaksi poikaa ja tyttären.

Gardinerilla ei ollut varsinaista virkaa, vaan hän tutki muinaista Egyptiä pääasiassa omatoimisesti. Gardinerin isä, Henry John Gardiner, tuki häntä rahallisesti. Tästä syystä Gardinerin ei tarvinnut tehdä tutkimustensa ohessa töitä. Ainut varsinainen virka hänellä oli Manchesterin yliopistossa 1912–1914, jolloin hän avusti egyptinkielisen sanakirjan laatimisessa. Gardiner erikoistui hieraattiseen kirjoitukseen. Hän kopioi ja tulkitsi Pariisissa ja Torinossa useita hieraattisia kirjoituksia.

Ensimmäisen laajan artikkelinsa Gardiner julkaisi vuonna 1904. Se käsitteli visiirin virkaa muinaisessa Egyptissä. Vuonna 1915 Gardiner teki omasta mielestään tärkeimmän havaintonsa. Hän löysi piktogrammeja, joita hän uskoi foinikialaisten kirjainten alkumuodoksi. Tämä oli merkittävää, sillä englannin kielen uskottiin pohjautuvat nimenomaan foinikialaisten aakkosiin. Tämä, ja hieroglyfien parissa työskentely, sai Gardinerin innostumaan kielitieteistä.

Vuonna 1927 Gardiner julkaisi uransa merkittävimmän teoksen, Egyptian Grammar. Kirjassa on käsitelty hyvin laajalti egyptin kielen kielioppia. Lisäksi siitä löytyy erilaisia käännösharjoituksia sekä sanastoa. Merkittävin kirjan osio oli kuitenkin Gardinerin laatima hieroglyfiluettelo, jossa hän oli luokitellut hieroglyfit uudella tavalla (Gardinerin luettelo). Tämä luokitus on edelleen yleisin hieroglyfien luokitteluun käytetty tapa. Myöhemmin Gardiner julkaisi myös Theory on Speech and Language -kirjan, joka ei kuitenkaan Gardinerin harmiksi saanut yhtä suurta huomiota kuin edeltäjänsä. Gardiner lyötiin ritariksi vuonna 1948.

Gardiner oli hyvin intohimoinen työtään kohtaan. Hän työskenteli seitsemänä päivänä viikossa lähes koko elämänsä ja piti lomaa vain kaksi viikkoa vuodessa. 1960-luvulla Gardinerin kunto alkoi kuitenkin heiketä hänen sairastuttuaan vakavasti. Hän kuitenkin jatkoi työtään ja julkaisi viimeisen kirjansa (Egypt of the Pharaohs) kaksi vuotta ennen kuolemaansa.

Gardiner kuoli kotonaan Oxfordissa 19. joulukuuta 1963.

Gardinerin vaimo Heddien äiti oli suomenruotsalainen, omaa sukua Pipping. Heddie Gardinerilla oli kesäpaikka Hangon saaristossa, jossa hän oleskeli keskikesäisin. (Aino Kallas 1945: Löytöretkellä Lontoossa, s. 55)

  • Egyptian Grammar: Being an Introduction to the Study of Hieroglyphs (1927) ISBN 0-900416-35-1
  • Theory on Speech and Language
  • Egypt of the Pharaohs (1961)
  • Ramesside Administrative Documents
  • Catalogue of the Egyptian Hieroglyphic Printing Type
  • Admonitions of an Egyptian Sage from a Hieratic Papyrus in Leiden
  • Kadesh Inscriptions of Ramesses II
  • Ramesseum Papyri
  • Royal Canon of Turin