Apujärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Apujärjestö (engl. Auxiliary organization) on Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa kirkon toimintaa tukeva järjestö, joka on järjestetty joko tiettyä kohderyhmää tai tiettyä toimintoa varten. Nimensä mukaisesti apujärjestön tehtäväksi katsotaan pappeuden haltijoiden "auttaminen" heidän johtaessaan kirkkoa ja sen toimintaa. Kirkossa toimii tällä hetkellä viisi apujärjestöä: naisille tarkoitettu Apuyhdistys, alle 12-vuotiaille lapsille tarkoitettu Alkeisyhdistys, Nuoret miehet alle 18-vuotiaille pojille ja Nuoret naiset alle 18-vuotiaille tytöille sekä pyhäkoulu.

Jokaisella apujärjestöllä on koko kirkkoa koskeva organisaatio, jonka johdossa on kyseisen järjestön johtaja ja hänen kaksi neuvonantajaansa. He organisoivat johtamansa järjestön toimintaa koko kirkon alueella, toimittavat järjestön toiminnassa tarvittavaa materiaalia, järjestävät yleiskirkollisia konferensseja jne. Apujärjestöjen johtajia ei pidetä kirkon yleisauktoriteetteina, mutta heidän valintansa vahvistetaan yleisauktoriteettien tavoin kirkon yleiskonferenssissa. Apujärjestöjen johtajat toimivat suoraan kirkon presidentin ja kahdentoista apostolin neuvoston alaisiana.

Apujärjestöillä on toimintaa myös vaarnatasolla, ja niillä on vaarnoittain johtajat neuvonantajineen. Paikallisseurakunnissa on samoin kunkin apujärjestön johtaja neuvonantajineen.