Malskoje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malskoje
Мальское
Maanosa Eurooppa
Valtiot Venäjä
Alue Pihkovan alue
Piiri Petserin piiri
Koordinaatit 57°44′32″N, 27°50′26″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Narvanjoen vesistöalue
Valuma-alue Obdjohin valuma-alue
Järveen tulevat joet Smolka
Laskujoki Obdjoh
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 45,3 m mpy. [a][1]
Pituus 2,48 km [b]
Leveys 0,4 km [b]
Pinta-ala 63,8 ha [2]
Tilavuus 0,0041 km³ [c]
Keskisyvyys 6,5 m [2]
Suurin syvyys 11 m [2]
Valuma-alue 10,3 km² [2]
Saaria ei saaria [b]
Kartta
Malskoje

Malskoje (ven. Мальское, vir. Mõla järv [3]) on järvi Luoteis-Venäjällä Pihkovan alueen Petserin piirissä. Järven nimessä esiintyvä etuliite mal on peräisin kylän nimestä Maly (ven. Малы) eli pieni. Järven suomennokseksi voidaan antaa suomalaisittain Vähäjärvi[4][5][1][d].

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on 2,5 kilometriä pitkä, alle 400 metriä leveä ja sen pinta-ala on 63,8 hehtaaria. Sen keskisyvyys on 6,5 metriä ja sen syvänteessä on 11 metriä vettä. Järvessä ei ole saaria. Se on muodostunut kapeaan luode-kaakko-suuntaiseen laaksoon ja sen keskikohdassa on salmimainen kapeikko, joka on vain 80 metriä leveä. Järveä ympäröi lähes joka puolelta peltomaat. Järven lounaispuolella on kaksi kylää Maly ja Rogovo (ven. Рогово), ja sen koillispuolella on kylä Zahnovo (ven. Захново). Sen rannat ovat soistuneet niin, että monilla rannoilla on pitkät laiturit.[2][d][b][5][1]

Luontoarvoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvessä elää ainakin hauki, särki, ahven, kiiski, sorva, ruutana, made, allikkosalakka, mutakala, törö, made, pasuri, säyne, rantanuoliainen ja kymmenpiikki, sekä jokirapua, jota tavataan niukasti. Järvessä on mutapohja, mutta rannoilta paljastuu hiekkapohja. Rannat ovat viistot ja paikoitellen jyrkät, mutta soistuneilla osuuksilla rannoilla kasvaa turvetta kelluvina hetteikkönä.[2]

Vesistösuhteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malskoje sijaitsee Obdjohin valuma-alueella. Obdjoh laskee Peipsijärven eteläosaan Pihkovanjärveen ja kuuluu siten Peipsijärven alueeseen, joka muodostaa Narvanjoen vesistöalueen keskiosan. Peipsijärven pohjoispäästä alkava laskujoki Narvanjoki jatkaa vesireittiä pohjoiseen päin ja laskee lopuksi Suomenlahteen. Järven valuma-alueen koko on 10,3 neliökilometriä [2]. Malskojeen tulee karttojen mukaan vain yksi merkittävä oja Smolka (ven. Смолка). Se virtaa etelässä sijaitsevan Gorodištšenskojen kautta. Järven laskujoki on Obdjoh, joka laskee 19 kilometrin mittaisena Molotškovo-Dubenetsin (ven. Молочково-Дубенец) ja Krivskin (ven. Кривск) luonna olevaan Pihkovanjärven lahteen.[d][b][5][1]

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teksti on osittain käännös venäjänkielisestä artikkelista ru:Обдёх, jonka tiedot on vielä tarkistamatta muista lähteistä.
  2. a b c d e Kohteen pituus, leveys ja ympäristön kasvillisuus, asutus ja nimistöä on tarkistettu Internetin Google-, Bing-, ACME- tai Yandex-karttapalvelusta käyttäen järven koordinaatteja.
  3. Järven tilavuus on laskettu kertomalla järven pinta-ala sen keskisyvyydellä.
  4. a b c Teksti on osittain käännös venäjänkielisestä artikkelista ru:Мальское, jonka tiedot on vielä tarkistamatta muista lähteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pihkovan alueen kartta: sivu 14 (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 2.7.2020 (venäjäksi)
  2. a b c d e f g Pihkovan alueen järviä (Excel) (arkistoitu, 22.5.2014) luotu 7.9.2013. pskov.ru: Pihkovan alueen valtion lupa- ja ympäristöhallintokomitea. Arkistoitu 30.6.2019. Viitattu 2.7.2020. (venäjäksi)
  3. Optjoki jõgi Eesti kohanimeraamat. eki.ee: Eesti Keele Institut. Viitattu 6.7.2020. (viroksi)
  4. Kuusinen, M. & Ollikainen, V.: Venäläis-suomalainen suursanakirja. Werner Söderström Oy, 1978. ISBN 951-0-00150-3.
  5. a b c Neuvostoajan kartta: O-35-Д, Псков (Arkistoitu – Internet Archive) (Pihkova), 1:200 000, viitattu 2.7.2020 (venäjäksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ru:Мальское