Malakias Costiander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malakias Costiander (11. joulukuuta 1815 Kostula, Hämeenkyrö1. marraskuuta 1870 Järvenpää) oli suomalainen koulumestari, joka toimi Aleksis Kiven ensimmäisenä opettajana. Costianderia on pidetty Seitsemän veljeksen lukkarin esikuvana.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Costianderin vanhemmat olivat Paaston talon Hämeenkyrössä omistanut lautamies Johan Johansson ja Anna Johansdotter. Hän kävi Porin triviaalikoulua ja Turun lukiota päästen ylioppilaaksi vuonna 1839. Costiander joutui hylkäämään haaveet pappisurasta puhevian takia ja vuodesta 1839 lähtien hän toimi Nurmijärven koulumestarina. Hän oli myös Nurmijärven lainajyvästön hoitaja ja hän suunnitteli vuonna 1846 pitäjään rakennetun uuden viljamakasiinin. Ankarana opettajana tunnettu Costiander ehti opettaa noin 7 000 nurmijärveläistä, heidän joukossaan oli myös tuleva kirjailija Aleksis Kivi. Costiander vaikutti siihen, että Kivi pääsi jatkamaan koulunkäyntiä Helsingissä.

Costiander kirjoitti runoja ja kertomuksia sekä käänsi muun muassa suomen kielelle 1855 Runebergin Hirvenhiihtäjät ja 1858 Vergiliuksen Aeneis-eepoksen ensimmäisen laulun. Hän avusti Elias Lönnrotia suomalais-ruotsalaisen sanakirjan aakkostuksessa sekä Suomen kasviston, Flora Fennican, kääntämisessä suomen kielelle.

Costiander oli vuodesta 1845 naimisissa Edla Agata Ikalinin kanssa. Hän kuoli marraskuun alussa 1870 ryöstömurhan uhrina rautatiellä lähellä Järvenpään rautatieasemaa ollessaan matkalla Helsinkiin. 16-vuotias murhaaja luuli Costianderilla olleen mukana suuren summan kunnalle hankittuja lainarahoja. Costianderin kuoleman jälkeen lainajyvästön tilintarkastuksessa tapahtui laskuvirhe, jonka seurauksena Costianderia syytettiin kavalluksesta ja hänen leskensä menetti Costianderin talon. Uusintatarkastus paljasti virheen ja Costianderin leskeä hyvitettiin eläkkeen muodossa.

Costiander on haudattu Nurmijärvelle. Hänelle kuuluneita esineitä kuten kirjoituspöytä ja rihvelitaulu on esillä Nurmijärven museossa. Myös Costianderin entinen asuintalo on säilynyt Nurmijärven kirkonkylässä. Malakias Costianderin muistokivi sijaitsee hänen syntymäkylässään Hämeenkyrön Kostulassa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jaako Kyröskosken Poltissa kerran. Frenckell, Helsinki 1848

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Berthold Auerbach: Juoseppi lumessa: eli onnettomuus vaihtelehtaa onneksi. G. W. Edlund, Helsinki 1863
  • Per Anton von Zweigbergk: Luvunlaskun opetuskirja: monin harjoitus-esimerkein: 1–2 osa. Friis, Helsinki 1864–1870
  • Johan Peter Ludvig Snell: Sivistyttäviä kertomuksia yhteiselle kansalle ja lapsille. Stolpe, Helsinki 1866

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]