Frenckellin kirjapaino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frenckellin kirjapainon logo.gif

Frenckellin Kirjapaino Oy oli suomalainen vuonna 1642 perustettu kirjapaino. Yritys hakeutui konkurssiin vuonna 2008. Painotalo sijaitsi Espoon Suomenojalla ja työllisti 40 henkilöä. Frenckellin kirjapaino oli konkurssiin mennessään Suomen vanhin yritys. Paino keskittyi yritysten painotuotteisiin, muun muassa vuosikertomuksiin ja muihin yritysjulkaisuihin.

Yrityksen viimeinen toimitusjohtaja, Berndt von Frenckell, oli yhdeksättä polvea Frenckelleitä yrityksessä. Ensimmäinen Frenckell tuli Suomeen kirjapainoalan opiskelijana Saksasta Gutenberg-yliopistosta.

Kirjapainon perusti 1642 Ruotsista muuttanut kirjakauppias Peder Wald[1] Turun akatemian yhteyteen. Paino siirtyi Frenckellin suvulle noin sata vuotta myöhemmin[1]. Se oli 1700-luvulla vahva kulttuurivaikuttaja ja painoi Suomen ensimmäistä sanomalehteä sekä myöhemmin muun muassa ensimmäisen Kalevalan ja monia Runebergin teoksia. Myöhemmin yrityksessä painettiin muun muassa osakekirjoja ja postimerkkejä.

Yritys jätti konkurssihakemuksensa 29. elokuuta 2008. Toimitusjohtaja Berndt von Frenckellin mukaan ongelmana oli likviditeetin puute, alan hinnat olivat olleet liian huonoja ja tilauskirjapainojen välinen kilpailu erittäin kovaa.[2][3] Konkurssin jälkeen Suomen vanhimmaksi yritykseksi tuli vuonna 1649 perustettu Fiskars[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Uppslagsverket Finland
  2. Kauppalehti: Suomen vanhin yritys konkurssiin
  3. Helsingin Sanomat: Suomen vanhin yritys konkurssiin
  4. Pulliainen, Mikko: Kalevalan painaja konkurssiin. Aamulehti 2.9.2008. s. 9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]