Luettelo suomalaisista shareware- ja freewarepeleistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomalaisten shareware-pelien kulta-aikaa oli 1990-luku, jolloin kaupallinen julkaisutoiminta oli lama-ajan takia vähäistä. Yksityisyrittäjät toivat pelinsä markkinoille itse sharewarena. Julkaisumallin ideana oli jaella pelistä ilmaiseksi pelattavaa mutta rajoitettua versiota, jonka saattoi maksamalla päivittää kokoversioon. Maksuohjeet oli kirjattu yleensä pelin readme-tiedostoon; maksusuorituksen jälkeen levyke tuli postissa kotiin. Jakeluun olisi voinut käyttää myös BBS-purkkeja, mutta suomalaiset toimittivat pelit pääasiassa kirjekuorissa. Yksi suosituimmista lajityypeistä oli luolalentely.[1] Sittemmin moni shareware-peli on julkaistu ilmaisjakeluna.

1990-luvulla suosittuja ilmaisjakelupelejä olivat muun muassa Liero, Slicks ’n’ Slide, Triplane Turmoil ja Mine Bombers.[2]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Nimi

Muut nimet

Julkaisuvuosi Alusta(t) Kehittäjä(t) Genre(t) Hinnoittelu Lähde
A2 – The Ultimate Sequel to AUTS 1998 PC Olli Lyytinen luolalentely shareware [3][4]
Action Point 2002 PC MK Games shoot 'em up freeware [3]
Afraid of Space 2008 PC Eitbit shoot 'em up shareware [3]
Aleshar: The World of Ice 1997 PC Hypothermia roolipeli freeware [3]
Antigravitaattori 2006 PC Calle Laaksonen ja Riku Salminen ajopeli freeware [3]
APT 1997 PC Jere Sanisalo ja Esa Wiik shoot 'em up shareware [3]
Areena 5 2000 PC Seppo Suorsa managerointipeli freeware [5]
Assault Trooper 1996 PC Juha Kauppinen freeware [3]
ATA – Extracts from the American Civil War 2000 PC Badger Studios vuoropohjainen strategiapeli freeware [3]
AUTS 1995 PC Kudos luolalentely shareware [3][6]
Battles of Norghan 2005 PC Mitorah Games vuoropohjainen taktiikkapeli shareware [3]
Beerworm 1997 PC Fallesmanni matopeli freeware [3]
Beez 2000 PC Piste Gamez arcade freeware [3]
Bikez 1999 PC Ville Mönkkönen ammuntapeli freeware [3]
Bikez II 2001 PC Ville Mönkkönen ammuntapeli freeware [3]
Blight Warrior 2004 PC Jetro Lauha ammuntapeli freeware [3]
Bloboats 2006 PC Blobtrox arcade freeware [3]
BlockoFighter 2002 PC Sell, Miika & Kaarlas, Juha tappelupeli freeware [3]
BoaBite 3D 1999 PC RedLynx matopeli shareware [7][8]
Bomb Defense 2017 PC, Mac, Linux Mitorah Games strategiapeli shareware
Box Mania 2002 PC Johan Kurka shareware [7]
Capsule 1999 PC Jani Immonen pulmapeli shareware [7][8]
City of Rauma 2007 PC Juha Ruohola, Matti Ruohola, Matti Mustonen kaupunginrakennuspeli freeware [7]
Creators 2000 PC Mad Arab vuoropohjainen taktiikkapeli shareware [7]
Damage: The Sadistic Butchering of Humanity 1996
2013 (uusversio)
Amiga, PC (2013) Suomi-peli toimintaseikkailu, ammuntapeli shareware [9][10]
Deluxe Moposota 1990 PC Jani Metsätähti ajopeli, ammuntapeli freeware [11]
Deluxe Ski Jump 2001 PC Mediamond urheilupeli freeware [9]
Deluxe Ski Jump 3 2004 PC Mediamond urheilupeli shareware [9]
Down by the Laituri 1997 PC Skitso Productions
Maagi 1997 PC Sauli Piirola toimintaroolipeli shareware [12][4]
Frets on Fire 2006 PC, Mac Unreal Voodoo musiikkipeli freeware [9]
Fuse 1997 PC luolalentely shareware [13][14]
GeneRally 2002 PC Hannu & Jukka Räbinä ajopeli freeware [9][15]
KaBoom 1996 PC Jere Sinisalo, Esa Wiik luolalentely shareware [16][17]
Iter Vehemens ad Necem 2001 PC Timo Kiviluoto, Tuukka Virtaperko & Heikki Sairanen tietokoneroolipeli, roguelike freeware [16]
The Legend of Saladir 1997 PC Eino Tuomainen tietokoneroolipeli, roguelike freeware [18]
Liero 1998 Joosa Riekkinen
Line Wars I MS-DOS Patrick Aalto
Men in War 1995 PC Imagination [6][12]
MHM 1997–2000 Mikko Forsström managerointipeli
Mine Bombers 1995
2003 (freeware)
PC Skitso Productions toimintapeli [19]
MoleZ 1997
1999 (freeware[20])
MS-DOS Fractile Games ammuntapeli shareware [20]
Orb Wars 1997 PC Simo Savolainen luolalentely shareware [21][22]
Pac Brothers 2003 Skitso Productions
Pizza Worm 1994 PC Sami "Zorlim" Lehtinen matopeli freeware [23]
Porrasturvat 2002 PC tAAt
PP 2 1997 PC Shack Productions luolalentely shareware [21][4]
Professori Rainan salaperäinen katoaminen 2001 PC Metsäteollisuus seikkailupeli freeware [24]
ProPilkki 1999 PC Procyon Products
ProPilkki 2 2005 PC Procyon Products
Rally-Sport 1996 MS-DOS Jukka Jäkälä ajopeli [25]
Rekkaturvat 2003 PC tAAt
SCP – Containment Breach 2012 PC Joonas Rikkonen selviytymiskauhupeli freeware [26]
ShortHike 2005 PC Mistaril simulaatiopeli shareware [27]
Ski-Jump International 2 1996 PC Ville Könönen urheilupeli [25]
Ski-Jump International 3 2000 PC Ville Könönen urheilupeli shareware [27]
Slicks’n’Slide 1993 PC Timo Kauppinen ajopeli shareware [27][28]
Son of the Finn 2004 PC Eitbit tasohyppely shareware [27]
Spruit 1996 PC ATR Software luolalentely shareware [27][14]
SpurguX 1987 roguelike freeware
StarFight VI: Gatekeepers 2000 PC JP-Production toimintaseikkailu freeware [29]
Tapan Kaikki
Tapan Kaikki 2
Tapan Kaikki 4: Bloodshed 2004
Taso 131 1998
Telamiina 2001 PC Mika Suonpää shoot ’em up shareware [29]
Threat 1994 PC Fragment shoot ’em up shareware [18][6]
A Tribute to the Rolling Boulder 2007 PC Koonigames freeware [3]
Triplane Turmoil 1996 PC Dodakaedron Software lentopeli shareware [14][18]
Triplane Turmoil 2 2006 PC Dodakaedron Software lentopeli shareware [18]
Tunnels of the Underworld 2002 PC GigaMess toimintapeli freeware [18]
Turbis 1999 DOS Turbis Development Team luolalentely [18]
Turbo ball 1999 Tuomo Turunen arcade [18]
Turbo Sliders 2004 Mobiili Jollygood Games ajopeli shareware [18]
Turboraketti 1992 Amiga Heikki Kosola luolalentely freeware [18][30]
The Ultimate Tapan Kaikki 1999 Error Free Productions [18]
UnReal World 1992
2013 (freeware)[31]
PC Sami Maaranen & Erkka Lehmus roguelike [18]
Upotus 2001 PC Mika Salonen laivanupotus [32]
V-Wing 1997 PC Simo Siirilä luolalentely shareware [32][4]
Volcano 2 1999 PC Tero Laitinen ampumapeli [32]
War 2002 PC Pekka Rantanen vuoropohjainen strategiapeli [32]
War II: Das Schlachtfeld 2005 PC Pekka Rantanen strategiapeli [32]
Wazzal 2002 PC Ville Mönkkönen avaruuden tutkimis- ja lentelypeli [32]
We Got Explosives! 1998 PC Ari Suonpää Mine Bombers -klooni freeware [32]
We Got Explosives! 2 2000 PC Ari Suonpää Mine Bombers -klooni freeware [32]
Wham! 1998 PC Petri Senbom luolalentely freeware [32]
Wings 1996 PC Miika Virpioja freeware [32]
Wings 2 2006 freeware [32]
Where's My Shadow? 2015 Windows Phone Tuukka Salonen [33]
Xtreme Moped Racing 2006 PC Décron Software urheilupeli freeware [32]
Yatzy 2005 PC Toni Viinanen yatzy [32]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eastside Hockey Manager (Risto Remes)
  • Energy Ball (PC/DOS)
  • Eräjorma 2 - Siimat sotkussa (Siilisoftware)
  • Farmi - maatalouspeli (Siilisoftware)
  • Formulamanageri (PC)
  • H.I.P.P.4. (Naabi Productions, PC/Windows 2006)
  • H.I.P.P.4. II (Naabi Productions, PC/Windows 2008)
  • Invataxi (Åkesoft, PC/DOS)
  • Kiihdytyspeli (Siilisoftware)
  • Oppia ikä kaikki (Värisuora)
  • Raivo (Naabi Productions, PC/Windows 2007)
  • Skeggeveikko-sarja (PC)
  • Slimebounce (Naabi Productions, PC/Windows 2007)
  • The Tomte (Naabi Productions, PC/Windows 2007)
  • Speculum Mortis (Happo, PC/Windows 2007)
  • Utopos (Aggression 1993) (Atari STE)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuorikoski, Juho: Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984–2014. Saarijärvi: Fobos Kustannus, 2014. ISBN 978-952-67937-1-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuorikoski, s. 36
  2. Nirvi, Niko: Kimppapelien renessanssi. Saman koneen ääressä www.pelit.fi. 2.10.2013. Viitattu 21.7.2016.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Pelitietokanta A–B Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  4. a b c d Kuorikoski, s. 58
  5. Areena 5 Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  6. a b c Kuorikoski, s. 51
  7. a b c d e Pelitietokanta B–C Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  8. a b Kuorikoski, s. 60
  9. a b c d e Pelitietokanta D–F Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  10. Kuorikoski, s. 53
  11. A History of Finnish Games, Part 2 frgcb.blogspot.fi. 29.09.2013. Viitattu 01.04.205.
  12. a b Pelitietokanta K–M Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  13. Pelitietokanta F–H Suomipelit. Viitattu 11.4.2016.
  14. a b c Kuorikoski, s. 56
  15. GeneRally History gene-rally.com. Viitattu 27. syyskuuta 2015.
  16. a b Pelitietokanta H–K Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  17. Kuorikoski, s. 54
  18. a b c d e f g h i j k Pelitietokanta T–U Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  19. Kuorikoski, s. 52
  20. a b MoleZ FRACTiLE Games. Viitattu 20.7.2016.
  21. a b Pelitietokanta M–P Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  22. Kuorikoski, s. 57
  23. A History of Finnish Games, Part 2 frgcb.blogspot.fi. 29.09.2013. Viitattu 01.04.2016.
  24. Punkari, Pasi: Metsäteollisuus julkaisi seikkailupelin 19.10.2001. Kaleva. Viitattu 22.7.2019.
  25. a b Kuorikoski, s. 55
  26. SCP Containment Breach: a new kind of horror Edge. 16.11.2012. Viitattu 14.4.2016.
  27. a b c d e Pelitietokanta Q–S Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  28. Kuorikoski, s. 48
  29. a b Pelitietokanta S–T Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  30. Kuorikoski, s. 47
  31. Development history of UnReal World RPG unrealworld.fi. Viitattu 18.4.2015. (englanniksi)
  32. a b c d e f g h i j k l m Pelitietokanta U–Ö Suomipelit. Viitattu 16.10.2016.
  33. Where's My Shadow wheresmyshadow.com. Viitattu 25.5.2015. (englanniksi)