Liero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Lierot ovat myös nivelmatoihin kuuluvia eläimiä.
Kuvankaappaus Liero 1.33:sta

Liero on Joosa Riekkisen ohjelmoima ammuntapeli, joka julkaistiin MS-DOS-käyttöjärjestelmälle vuonna 1998. Peli perustuu vuotta aiemmin julkaistuun MoleZ-peliin.[1]

Lieron kehitys päättyi, koska pelin kehittäjän kiintolevy rikkoutui, eikä pelin lähdekoodeista ollut varmuuskopioita.[2]

Peliä kuvataan usein reaaliaikaiseksi Wormsiksi tai kaksiulotteiseksi versioksi Quakesta. Pelin nimi lienee sanaleikki viitaten Worms-peliin, joka tarkoittaa suomeksi ”madot”.kenen mukaan?

Pelistä on tehty lukuisia klooneja, kuten esimerkiksi Liero Xtreme, OpenLieroX ja Liero AI.

Liero on yksi 1990-luvun suosituista suomalaisista jaetun ruudun moninpeleistä.[3]

Kloonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liero Xtreme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä on mahdollista pelata verkossa, lanissa tai yhdellä koneella tietokonepelaajia tai kaveria vastaan. LieroX:ään on mahdollista lisätä uusia käyttäjien luomia muokkauksia, karttoja ja skinejä eli "nahkoja", joilla muutetaan ohjelman ulkoasua.

OpenLieroX[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenLieroX on avoimen lähdekoodin peli (GNU LGPL), joka on hyvin pitkälti samanlainen ja näköinen kuin ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmille tehty suljetun lähdekoodin Liero Xtreme. Toisin kuin Liero Xtreme, OpenLierox on saatavilla myös Linuxille ja Mac OS X:lle. OpenLierox sisältää valmiiksi paljon erilaisia "skinejä", modeja ja tyylejä, mistä johtuu, että OpenLieroxin ladattavan paketin koko on noin 50 megatavua (Liero Xtremen koko on 17 megatavua).

Pelissä liikutaan käyttäen matoa, joka osaa liikkua, hyppiä, kaivaa tunneleita, käyttää aseita ja ampua itsestääntarttuvan köyden (ninja rope). Pelityypistä riippuen ohjattavan madon pitää tuhota kaikki muut, tai yksinkertaisesti pyrkiä olemaan kuolematta rajattua määrää enempää ja antaa muiden tuhota toisensa. Pelin loppumiselle Deathmatch- ja Team Deathmatch -pelityypeissä on kaksi eri vaihtoehtoa. Ensimmäinen edellytys on, että joku pelaaja on saanut tapettua muita niin monta kertaa kuin ennen pelin alkua asetuksista säädettiin. Tämä määrä voi olla vaikkapa 100, jolloin ensimmäinen 100 kertaa muita tappanut voittaa, mutta pitää myös huomioida että itsemurhasta tulee yksi miinuspiste(-1). Toinen edellytys on että kaikki muut on kuolleet niin monta kertaa, että ennen pelin alkua asetuksista säädetty raja menee rikki, jolloin pelaaja poistuu pelistä. Näin ollen viimeinen kentällä voittaa, kun muut ovat kuolleet yli rajatun määrän. Pelityyppejä on yhteensä kuusi kappaletta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liero - Official website www.liero.be. Viitattu 21.7.2016.
  2. Liero Game Download GamesNostalgia. Viitattu 21.3.2018. (englanniksi)
  3. Nirvi, Niko: Kimppapelien renessanssi saman koneen ääressä www.pelit.fi. 2.10.2013. Viitattu 21.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.