SCP – Containment Breach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SCP – Containment Breach on Joonas Rikkosen kehittämä selviytymiskauhupeli, joka vuonna julkaistiin freewarena vuonna 2012.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on kuvattu ensimmäisestä persoonasta, ja se sijoittuu tutkimuslaitokseen, jonka tilat peli generoi sattumanvaraisesti. Pelaajan on tarkkailtava silmiensä räpyttelyä, ja välteltävä laitoksen tiloissa liikkuvaa SCP-173 -hirviötä. Se voi hyökätä pelaajan kimppuun tämän sulkiessa silmänsä hetkeksi[1] tai pelaajan kääntäessä selkänsä. Muut hirviöt eivät välitä silmien räpyttelystä. Humanoidi SCP-096 ei taas siedä suoraa katsekontaktia, ja tappaa pelaajan mikäli tämä katsoo humanoidia kasvoihin. Pelaajan tulee myös vältellä ajoittain vastaantulevia sotilaita, jotka on määrätty eliminoimaan laitoksessa vielä elossa olevat D-luokan yksilöt, koska he ovat "nähneet liikaa".

Pelaaja löytää laitoksesta useita eri tarvikkeita, kuten ID-kortin ja kaasunaamarin. Pelaajan tulee ajoittain hyödyntää SCP:itä selviytyäkseen tai päivittääkseen varusteitaan paremmiksi. Päivitysten myötä peli on saanut laitokseen SCPn, jolle voi "syöttää" varusteitaan. Vastapalvelukseksi SCP mm. tuottaa pelaajalle erilaisia vihjeitä tämän identiteetistä, sekä piilotetun pääsiäismunan tulevasta lyhytelokuvasta peliin liittyen.

Pelin hirviöt, sekä tarina perustuvat SCP Foundationin wiki-sivustolle kirjoitettuihin kauhukertomuksiin.[1] Pelissä esiintyy myös muutamia humoristisia ja vaarattomia hirviöitä jotka on luotu suoraan peliin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benjamin Oliver Walker (tunnetaan paremmin nimellä D-luokan "D-9341") toimii huippusalaisen, SCP-yhdistyksen koehenkilönä, joka säilöö tiloihinsa ihmiskunnalle enemmän tai vähemmän vaarallisia elämänmuotoja. Walkerin jouduttua työtehtävään olento nimeltä SCP-173 pääsee vapaaksi, tappaen ympärillä olevat työntekijät jättäen vain Walkerin henkiin.

Koko tutkimuslaitos joutuu sekasorron valtaan, kun lisää SCP-hirviöitä pääsee valloilleen selleistään. Walker yrittää löytää ulos rakennuksesta, mutta edetessä pidemmälle laitoksessa tämä törmää toinen toistaan vaarallisempiin tutkimuskohteisiin. Rakennukseen saapuu myös Nine Tailed Foxin sotilaita, jotka ovat määrätty eliminoimaan henkilökunta ja pitämään laitoksen salaisuudet kurissa. Pelissä on useita eri lopetuksia, ja pelaaja pääsee ulos joko A - tai B -portista.

 • Hyvä lopetus

Hyvissä lopetuksissa, mikäli pelaaja onnistuu eristämään SCP-106:n, tämä pääsee ulos laitoksesta. Laitoksen ulkopuolella sotilasryhmä kuitenkin kaappaa pelaajan ja harkitsevat tämän nimittämistä SCP:ksi, sillä Walkerilla on kyky selvitä vaarallisista tilainteista varsinkin koehenkilöksi. Mikäli pelaaja ei onnistu eristämään humanoidia, se pääsee ulos laitoksesta. Walker pääsee livahtamaan sotilaiden ohi, mutta salajärjestö Chaos Insurgency kaappaa tämän ulos johtavilla porteilla, sillä Walker tietää liikaa laitoksesta ja sen salaisuuksista.

 • Huono lopetus

Huonossa lopetuksissa pelaaja ei pääse ulos laitoksesta, sillä ei voi avata numerokoodilla suojattua ovea. Ilmassa helikopterit yrittävät tuhota SCP-682:ta, joka on päässyt ulos sellistään. Pelaajan tappaa joko suuri räjähdys tai sotilaan luoti.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Benjamin Oliver Walker (äänenä Aaron Mckee) on pelin päähenkilö. 30-vuotias, vihreäsilmäinen Walker oli SCP-yhdistyksen työntekijä, ja oli luonut uraa laitoksessa jo jonkin aikaa. Tämä tuomittiin koehenkilöksi suoritettuaan laittoman kokeen liittyen yliluonnolliseen ilmiöön, "Spiral Gestaltiin", joka käytännössä antaa Walkerille kuolemattomuuden. Se myös selventää, miksi tämä syntyy uudelleen kuoltuaan pelissä. Uusimpien päivitysten kautta käy ilmi SCP-1162:n antamasta, pahoin vaurioituneesta kulkukortista pieni osa Walkerin menneisyydestä ja identiteetistä. SCP-1162 myös vihjaa, että Walker on saattanut olla murhaaja. Vaikka Walker ei juurikaan puhu, tämän äänenä on Aaron Mckee, joka on antanut pelissä äänensä myös osalle SCP-hirviöille. Mckee on myös lukenut SCP-tarinoita YouTubeen englanniksi.
 • Tohtori George Maynard oli laitoksen työntekijä, ja todennäköisesti toimi kaksoisagenttina Chaos Insergencylle. Tämä kuolee SCP-106:n käsittelyn jälkeen. Päästi todennäköisesti SCP-079:n käsiksi laitokseen.
 • Franklin vastaa laitoksen turvatoimista. Mainitaan useaan kertaan pelin aikana.
 • Agentti Ulgrin on vartija laitoksessa, ja esiintyy esimerkiksi pelin introssa, jossa hän toisen nimettömän vartijan kanssa saattaa Walkerin sellistään SCP-173:en säilöntäkammiolle.
 • Nine Tailed Fox, tai Mobile Task Force on Epsilon 11:n yksikkö. Sijoitetaan laitokseen hallitsemaan tilannetta, uudelleenvangitsemaan SCP:t, ja tappamaan kaikki valvomattomat D-luokan työntekijät.
 • Tiedemiehet ovat laitoksen työntekijöitä. Heitä voi kohdata silloin tällöin.
 • Chaos Insurgency on yhdistys, joka ajaa laitoksen vastaista toimintaa. He yrittävät päästää SCP-hirviöitä pakoon laitoksesta, kuten myös sen koehenkilöitä. Kaappaavat Walkerin yhdessä lopetuksista.

SCPt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • SCP on yleisnimitys laitoksen tutkimuskohteille. Niitä on tuhansittain laitoksessa, vaikka kaikkia ei nähdä. Ne jaetaan kuuteen eri luokkaan vaarallisuutensa mukaan. Niillä kaikilla on SCP-etuliitteen lisäksi oma numero.
 • SCP-173, tai Sculpture (suom. Patsas) on pelin päävihollinen. Patsaankaltainen SCP joka kulkee silmienräpäytysten mukaan, tai mikäli pelaaja kääntää selän sille. Tappaa kohteen taittamalla sen niskat tai kuristamalla.
 • SCP-106, tai The Old Man (suom. Vanha mies) on pelin toinen päävihollinen, humanoidi, jota ei pystytä tuhoamaan. SCP-106 kykenee kävelemään seinien läpi, sekä ilmestymään paikalle kuin tyhjästä. SCP-106 vie Walkerin toiseen ulottuvuuteen saadessan tämän kiinni, josta on kuitenkin mahdollista päästä pois. SCP on peräisin toisesta maailmansodasta, ja siellä oudosti käyttäytyneestä sotilaasta.
 • SCP-096, tai Shy Guy (suom. Ujo tyyppi) on erittäin pitkä humanoidi-SCP. Se istuen itkee peitellen kasvojaan, ja mikäli joku katsoo sitä kasvoihin SCP-096 tappaa kohteen. SCP-096:ta ei voi pysäyttää, mikäli se hermostuu.
 • SCP-939, tai With Many Voices (suom. "Monilla äänillä") ovat endotermisiä laumassa liikkuvia liskomaisia olentoja jotka metsästävät imitoimalla erilaisia ääniä kuten ihmisen puhetta. Kolme SCP-939:ta esiintyy pelissä, ja neljäs mainitaan.
 • SCP-079, tai Old AI (suom. Vanha tekoäly) on olemassaolonsa tiedostava tietokone. Sen rakensi nimetön opiskelija, joka sittemmin unohti tietokoneen vuosiksi varastoon jossa se kehittyi nykyiseen tilaansa ja josta se vietiin säilytettäväksi laitokseen. Vaikka kone on kaikkitietävä, se puhuu hyvin mekaanisesti ja omistaa kultakalan muistin. Yksi tuntematon muisto hänen ja SCP-682:n keskustelun väliltä on kuitenkin säilynyt. Mikäli ei halua keskustella jostain asiasta, tämän ruudulle ilmestyy suuri x-kirjain, eikä koneen kanssa voi olla tekemisissä vuorokauteen. Pelissä käy ilmi, että SCP-079 on kaksoisagentin ansiosta saanut koko laitoksen hallintaansa, ja kykenee avaamaan portteja Walkerille. Walkerin täytyy päättää kuinka toimia tekoälyn kanssa, ja hänen valintansa vaikuttavat pelin lopputulokseen.
 • SCP-682, tai Hard-To-Destroy Reptile (suom. Vaikeasti tuhottavissa oleva matelija) on valtava, liskomainen SCP. Syystä tai toisesta, se vihaa kaikkia elämänmuotoja, eritoten ihmisiä, sekä tappaa välittömästi tilaisuuden salliessa. SCP-682 pääsee vapaaksi laitoksesta B-portin lopetuksissa.
 • SCP-049, tai The Plague Doctor (suom. Ruttolääkäri) on laitoksen alakerrassa oleva humanoidi. Se on pukeutunut 1500-luvun ruttolääkärin tavoin linnunnokkanaamariin sekä kaapuun. Tämä "parantaa" ihmisiä tuntemattomalta sairaudelta muuttamalla nämä zombien kaltaisiksi otuksiksi, joita kutsutaan nimellä "SCP-049-2". Kohdatessaan ihmisen ruttolääkäri kävelee tätä kohti, puhuen rauhalliseen sävyyn. Walkerin tulee pelissä mennä tämän säiliöön.
 • SCP-1025, tai The Encyclopedia Of Common Diseases (suom. Yleisten sairauksien tietosanakirja) on 1500 sivua pitkä kirja. Luettuaan sairauden nimen kirjasta pelaaja saa kyseisen sairauden.
 • SCP-714, tai The Jaded Ring (suom. Jadesormus) on sormus, jolla on erilaisia mentaalisia vaikutuksia (esim. väsyminen ja hitaammat reaktiot).
 • SCP-008, tai The Zombie Virus (suom. Zombivirus) on virus joka muuttaa kaikki zombeiksi, jotka ovat olleet fyysisessä kontaktissa SCP-008:n kanssa. Oireita ihmisessä ovat tämän jälkeen mm. dementia, kooma ja kuume. Lopussa pelaaja menettää tietoisuutensa ja alkaa käyttäytyä kuin zombi, eikä kykene hallitsemaan itseään.
 • SCP-500, tai Panacea (suom. Ihmelääke) on lääke joka parantaa mm. vammoja, zombiviruksen sekä SCP-1025:n oireet.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rock, Paper, Shotgun -pelisivusto vertasi sitä Warehouse 13:een ja piti pelin vihollishahmoja omaperäisinä.[2] Edgen arvostelijan mukaan peli onnistuu olemaan ”pelottavampi kuin moni muu ison budjetin kauhupeli yhteensä”.[1] Games Radarin mukaan peli on erinomainen esimerkki ensimmäisesta persoonasta kuvatusta kauhupelistä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c SCP Containment Breach - New Kind of Horror Edge. 30.8.2012. Viitattu 28.10.2015.
 2. Smith, Adam: The Eyes Have It: SCP – Containment Breach Rock, Paper, Shotgun. 19.4.2012. Viitattu 28.10.2015. (englanniksi)
 3. Sullivan, Lucas: You Know What First Person Horror Needs: Unstoppable Giants Games Radar. Viitattu 28.10.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]