Porrasturvat – Stair Dismount

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porrasturvat – Stair Dismount
Stair dismount.jpg
Kehittäjä tAAt & Skinflake
Julkaisija tAAt & Skinflake
Pelimoottori Open Dynamics Engine ja Irrlicht
Julkaistu 1. elokuuta, 2002
Lajityyppi pulmapeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Windows, Mac, Linux
Jakelumuoto vapaa levitys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Porrasturvat – Stair Dismount on suomalaisen demoskeneryhmän tAAtin vuonna 2002 julkaisema tietokonepeli. Se voitti Assembly-tapahtumassa järjestetyn pelinkehityskilpailun ylivoimaisesti ja on saavuttanut runsaasti huomiota myös ulkomailla erikoisen ideansa ansiosta.lähde?

Pelin idea on poikkeuksellinen – tavoitteena on tyrkätä portaiden yläpäässä seisova mies portaita alas niin, että miehelle koituu kaatumisesta mahdollisimman paljon vammoja. Tälle erikoiselle idealle on jopa taustatarina – supersankari Spector havaitsee, että hän ei voi tehdä verovähennyksiä kaupungille tehtäviensä lomassa aiheuttamistaan vaurioista, ellei hän voi todistaa saaneensa vammoja myös itse. Pelaajan tehtävä on siis aiheuttaa hänelle nämä vammat.lähde?

Pelin 3D-grafiikka on minimalistista, mutta selkeää. Pelaajalla on mahdollisuus kohdistaa iskunsa miehen eri ruumiinosiin, esimerkiksi jalkaan tai päähän, mutta itse kaatumisen tulokseen tällä ei ole merkittävästi vaikutusta. Äänitehosteet koostuvat huudoista, luiden katkeamisista ja tömähdyksistä, mutta pelissä on myös letkeä taustamusiikki.lähde?

Pian pelin ilmestymisen jälkeen huomattiin, että pelin bugeja hyödyntämällä oli mahdollista saada valtavia pistemääriä.lähde?

Porrasturvat oli yksi ensimmäisiälähde? ragdoll-fysiikkaa hyödyntävistä tietokonepeleistä, myöhemmin tätä tekniikkaa ovat käyttäneet muun muassa suomalaiset Max Payne 2 ja FlatOut (nykyään tekniikkaa käytetään lähes kaikissa räiskintäpeleissä). Pelin tekijöillä on suuri kiinnostus fysiikan mallinnusta kohtaan, mikä on näkynyt ryhmän muissakin peleissä kuten jatko-osa Rekkaturvat sekä Pogo Sticker.lähde?

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tekijät tekivät Porrasturville kolme jatko-osaa: Rekkaturvat – Truck Dismount (2003), Dismount Levels (2004) sekä Kiuasturvat – Sauna Dismount (2008), joista myös ensimmäinen voitti Assemblyn pelinkehityskilpailun. Peliä parodioiva lyhytelokuva palkittiin niin ikään Assembly-tapahtumassa vuonna 2005.

Rekkaturvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekkaturvat – Truck Dismount on tAAtin tekemä jatko-osa Porrasturville. Kuten edellisessä osassa, niin tässäkin on tarkoitus tuottaa supersankari Spectorille mahdollisimman paljon vahinkoa. Pelissä mies laitetaan rekan kyytiin ja rekka laitetaan liikkeelle kohti seinää. Matkan varrelle voi laittaa hyppyreitä. Peli on voittanut Assembly-tapahtuman pelinkehityskilpailun vuonna 2003. [1]

Mobiiliversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on julkaistu versiot myös iOS:lle (2014)[2] ja Androidille (2014)[3] jotka on julkaistu Secret Exit yrityksen nimellä.

Classic versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmat versiot ovat jaossa ilmaisena Stair Dismount Classic ja Truck Dismount Classic nimisinä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. results.txt 29.8.2003. Assembly.org. Viitattu 18.5.2009.
  2. Stair Dismount itunes.apple.com. Viitattu 31.12.2016.
  3. Stair Dismount play.google.com. Viitattu 31.12.2016.
  4. Free Stuff secretexit.com. Viitattu 31.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]